Подземни съкровища в центъра на София

Или какво разкриха разкопките за метрото
18 мар 2010 09:51,
128
Подземни съкровища в центъра на София
Снимки: Dnes.bg

Строежът на втория лъч на софийското метро доведе до разкриването на нови факти от многолетната история на града.

Изненадващо, първите останки от миналото (гробове от периода на българското Възраждане) „лъснаха” буквално на сантиметри от асфалтовата настилка на столичния булевард Мария Луиза.

Извършваното в момента археологическо проучване по трасето на големия инфраструктурен проект е планирано и няма да стане причина за забавяне на пуска на метрото.

Още по темата

Въпреки многото строежи и изкопи, извършавани многократно и на голяма дълбочина, в самия център на столицата вече са разкрити останките от сгради и структури от три различни епохи.

В списъка на откритията са две средновековни църкви, два некропола (около тях), засечени са сгради от периода на късната античност (IV –VII в.) и антична улица, подобна на запазената частично в подлеза между Президентството и Министерски съвет.

Откритите в близост архитектурни детайли (част от колона, база и архитрав) говорят за наличието на представителна антична сграда или сгради в близост до извършваното проучване, което попада и в рамките на крепостните стени на Сердика.

Особен интерес представляват и пластовете от периода на Средновековието. Поради продължителността на живота в голям град като София често средновековните останки са разрушвани от по-късни сгради, изникнали на тяхно място.

И двете разкрити цъкви са запазени частично, разсечени от прокарания водопровод и колектор на кабели през 50-те години на миналия век, когато археологическите проучвания не са били обвързани с изграждането на подземната инфраструктура.

По тази причина изненадващо откритие се оказаха запазените стенописи и в двете църкви.

В първата по-малка църква (която вероятно датира от XIII – XIV в.) те още не са разкрити, заради трудния достъп и опасността да бъдат увредени от атмосферните влияния.

Вторият слой стенописи на втората, по-голяма църква, предизвика възхищението на специалисти, които го сравняват по качество и цветове със стенописите на Боянската църква.

Един от най-неотложните проблеми, чието разрешаване предстои е как и къде ще бъдат запазени стенописите, които е възможно да датират още от края на XII в.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
2
 
! Отговори
Мнителна преди 14 години
Абе 67-ми как така всичко е от римско време? Ами църквите от XII-XIII век например? Че това е времето на византийското владичество тук и Второто българско царство. Погледни в историята. Римското владичество изчезва още по времето на Константин Велики и на нашите земи се формира православната християнска култура, повлияна от Византия, но и развила идеята за Търново като Трети Рим. Това става точно през XIII век и от тук тази идея отива в Русия.
81
0
 
3
 
! Отговори
Георги преди 14 години
Туристите са плашлива порода. Трябва внимателно да се опитомяват. И примамки са нужни.
80
0
 
11
 
! Отговори
Милка преди 14 години
Където и да копнеш в BG навсякъде има архитектутни паметници, златни и сребърни съкровища но туристи НЯМА.
79
1
 
13
 
! Отговори
Георги преди 14 години
Българино, знай своя род и език!
78
1
 
6
 
! Отговори
Георги преди 14 години
Римляните са в основата на европейската цивилизация. Покрай латинизираните траки и ние сме малко римляни.
77
0
 
1
 
! Отговори
чоки преди 14 години
Ту 154, говоря за най-старите запазени паметници. Старият град е уникален и е включен в обектите на ЮНЕСКУ
76
0
 
2
 
! Отговори
чоки преди 14 години
очаквам да ми кажеш, кое от основните археологически забележителности в Пловдив не е от римско време. А класациято по какъв критерий си я съставил, щото като град Пловдив е основан от Филип Македонски - 300 и някоя преди н.е.
75
1
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 14 години
Съжалявам хора , които не си знаят историята .
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Интересно какви ли природни бедствия са се случвали, за да се стигне до затрупването с 3-4 метра пръст на сгради, около които се предполага, че са минавали постоянно хора преди векове.
73
0
 
2
 
! Отговори
Георги преди 14 години
Филипопол...
72
0
 
3
 
! Отговори
Георги преди 14 години
Имат право ... да ги гледат и цъкат с език.
71
1
 
4
 
! Отговори
Ty154 преди 14 години
Plovdiv si ima i ot rimski, i turski, i bulgarski pametnici - wse pak e dreven grad s bogata istoriq. No ne e samo rimsko, tuk te popravqm, shtoto Stariq grad e s unikalna arhitektura na kushtite, nesluchayno narechena Plovdivski kushti :)
70
2
 
2
 
! Отговори
До Чоки преди 14 години
Пловдив е 5тият най стар град в света , дали всичко е от римско време очакваме да ни убедиш.
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
сега ще дойдат македонците и ще кажат: "върнете ни църквите" :)
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 67 А защо не се замислиш ,че просто останките от Римската империя са по дълбоко расположени и затова са запазени.От Средновековието всичко е срутено от варварите превзели България и от по късно надстрояване.Средновековните стени на Стара Загора са разрушени в началото на миналия век 20-30 години след освобождението.Хората исползвали камъните за строеж на къщите си.
67
0
 
1
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
Oк, да речем, че находките са невероятно ценни и просто трябва да бъдат запазени и консервирани. Тук е ред на "умните глави" да намерят компромисно решение на проблема. Има си архитекти, специалисти по градоустройство, които би трябвало да са детайлно запознати с плана на София. Директоршата да ги стяга и да решават какво става - заобикалят ли се разкопките, разрушават ли се, пренасят ли се другаде...
66
0
 
3
 
! Отговори
Георги преди 14 години
"Особен интерес представляват и пластовете от периода на Средновековието..."
65
3
 
4
 
! Отговори
чоки преди 14 години
Анонимен, говорим конкретно за артефактите в центъра на София. Кажи кой от откритите строежи е граден от българи. Всички се гордеем с добрите епохи на историята ни, но фактите са си факти. Така е и за Пловдив - там всичко е от римско време - след новата ера.
64
2
 
1
 
! Отговори
Георги преди 14 години
Някой разправя , че прабългарите били кимерийци...
63
3
 
2
 
! Отговори
;) преди 14 години
НА ТИЯ РОВЕЩИТЕ ИЗТРЪСКАХА ЛИ ИМ ДЖОБОВЕТЕ ЗА ЗЛАТНИ НАКИТИ?