Учениците ни са в 21 век, учителите - не

Министър Игнатов обясни проектозакона за училищното образование
20 апр 2010 16:44,
202
Учениците ни са в 21 век, учителите - не
Снимка: БГНЕС

„Живеем във време, в което се извършва културна революция“. Това обяви на пресконференция днес министърът на образованието Сергей Игнатов, слагайки началото на компанията „Българското училище през 21. век“.

Кампанията стартира с представянето на проектозакона за училищното образование, който идния месец трябва да бъде подложен на широка обществена дискусия.

Искаме да привлечем общественото внимание към проблемите на училищното образование, учители, родители, ученици... всички активно да се включат в дискусиите, за да предложим в края на май един рамков закон, обясни министърът.

Проектозаконът съчетава традиционните ценности в българската образователна система, съобразен е с времето, в което живеем, като в него са включени и голяма част от европейските практики и изисквания, отбеляза Игнатов.

Основното внимание занапред ще е към детето, ученика, който ще е в центъра на образователния процес, но не като лозунг, а като система от връзки и управления на образователната система, заедно с родителите, учителите, общината. Защото в момента централна е ролята на учителя и администрацията. И защото в крайна сметка цялата образователна система съществува заради ученика, изтъкна Сергей Игнатов.

Законът предвижда включване на 5-6-годишните в образователния процес. Това може да стане още през новата учебна година.

Друга голяма промяна е основното образование да приключва след 7. клас, а гимназиалният етап е от две части – до десети клас и 11. и 12. клас. 

Министърът уточни, че вече има подготвен пакет от социални мерки за разрешение на проблема с училищата до 8. клас в някои населени места, като е възможно някои от тях да се превърнат в гимназии до 10. клас плюс възможност за професионално образование.

Започва и въвеждането на целодневно обучение, като за първолаците то ще е още от следващата година. Целодневното обучение ще е безплатно и незадължително, а целта е постепенно то да стане факт до 7. клас.

Проектът предвижда полагане на специални грижи и внимание за децата със специални образователни потребности, както и индивидуална работа с по-талантливите деца.

Министърът изтъкна още една съществена промяна, а именно отпадане на оценките с числово изразяване на учениците до 3. клас. Освен това учителят ще поставя оценка за потенциала на всяко дете и оценка за поведението.

Делегираните бюджети се запазват и занапред, но ще има периодични атестации на директорите, както и атестат, който оценява качеството на системата и нейните ценности. Целта е също така отделните институции – училище и детска градина, да станат автономни.

„Трябва да има марка „Училище“, каза министър Игнатов. А системата да се управлява с повишаване на ролята на настоятелствата, като в тях ще се включи представител на общината и на обществеността.

Променя се и съотношението в преподаването на нов материал и затвърждаването на стария на 60:40 (в момента то е 80:20). Това ще наложи някои теми да бъдат изключени от учебниците.

Така променените държавни образователни стандарти засягат и учебната програма, и учебниците, като от министерството обявиха, че до 3-4 години ще са готови новите учебници.

Наболял е и въпросът за квалификацията на учителите, защото всички деца са в 21. век, но някои учители не са в 21. век, отбеляза Ингатов.

От образователното министерство смятат, че до края на май ще е готов рамковият договор за училищното образование.

Още по темата

Новият закон трябва да е приложим, а в създаването му да се чуе и мнението на учениците и родителите. Затова от образователното министерство обявиха имейл, на който всички могат да изпращат мнения и препоръки за това кое и как трябва да се подобри в българското училище – uchilishte@mon.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
8
 
! Отговори
браво преди 14 години
ето заради такива като тебе няма да се оправим, вечно недоволни, вечно мрънкащи и все някой друг им е виновен, а не виждат, че вината за нещастието им си е изцяло тяхна!!! толкова хубава новина и пак се намира някой като тебе да си пръска злобата!!!
9
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Учители, които диктуват написани разработки в час, нямат работа в училище.Да дават разработките на децата да си ги принтират, живеем в 21 век, имаме техническа възможност, и да ходят да копаят градинките.Хем ще се свият разходите, хем ще има кой да се грижи за зелените площи.В университетите е същата работа, само, че айде, там лецкията е резюме на учебника, нищо, че накрая пак си четеш всичко от там
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Целодневно обучение до 7ми клас е абсурд. Кога децата ще почиват? Кога ще спортуват?
7
0
 
7
 
! Отговори
браво преди 14 години
време за промяна винаги има, особено ако е в правилната посока !
6
6
 
7
 
! Отговори
ГОЛЯМО ВАЖНО преди 14 години
Имаше навремето едно стихче в Пирогов ДОКТОРИТЕ СКАРАНИ , СЕСТРИТЕ ИЗДОКАРАНИ , САНИТАРИТЕ ПРОСТИ А БОЛНИТЕ БОГ ДА ГИ ПРОСТИ . АБСОЛЮТНО ВАЖИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО НИ . ВИЩЕ КАКВИ БИСЕРИ СА ВСИЧКИТЕ . ПОГЛЕДНЕТЕ МИНИСТЪРЧЕТАТА УЖАС НЕЗНАЯТ ВООБЩЕ ИМАТ ЛИ ОБРАЗОВАНИЕ БАРАБАР С ПРЕМИЕРО СВЕТИ БОЙКО БОРИСОВ ВСИЧКО Е ПРОБА ГРЕШКА
5
11
 
22
 
! Отговори
пак промени преди 14 години
Учителите са си много добре квалифицирани и определено са на подходящо ниво. Те също живеят в 21 век и са в час с новостите. Поредната промяна няма да доведе до нищо хубаво, най-много още по-голям батак да стане.Да не бяхте пипали образованието въобще. Със всяка промяна все по-зле стават нещата. То от много мозък и некадърно копиране от чужбина се получава така.
4
6
 
14
 
! Отговори
браво преди 14 години
Браво, ето това е една добра новина :) нашите деца трябва да получават най-доброто образование. Трябва да се започне от някъде и това е едно добро начало. Браво на министъра!
3
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Трябва да има и възможност учениците да се гонят от час. И стига вече с тези глезотии! Днешните ученици са ***! Няма мотивация за учителите. Те ги обиждат, псуват, че и бият! Не съм учител, но имам поглед върху системата. Докато на родителите н еим се обясни, че тяхното дете не е мирна овчица и когато отиде в училище се превръща в пълен *** и да се има малко повече доверие на учителите, няма да се оправят нещата. Да им се намаля отново поведението и след това да могат да се изключват.
2
5
 
15
 
! Отговори
ил преди 14 години
Доста добри идеи, дано се реализарат на практика, а не останат добри пожелания.
1
6
 
8
 
! Отговори
qwerty преди 14 години
pravilno