Под бъдещото трасе на метрото - Град на мъртвите

Продължават интересните открития срещу ЦУМ в столицата
21 апр 2010 07:11,
153
Под бъдещото трасе на метрото - Град на мъртвите
Около храмовете са извършвани множество погребения. Снимка: Валерия Ноева

Два некропола са сред най-значимите до момента открития на терена, обект на археологически разкопки, намиращ се срещу ЦУМ (бъдещата метростанция 8).

На гръцки думата „некропол” буквално означава град на мъртвите. Двата некропола се развиват около разкритите църкви под настилката на източното платно на бул. „Мария Луиза”.  

Множество погребения са извършвани около храмовете, като най-предпочитаното място за намирането на вечен покой е в близост до апсидата на църквите.

Значителен брой гробове се откриват около втората, по-късна църква, същестувала в продължение на няколко столетия, и която е била действаща до последното десетилетие на XIX в.

Стенописите и архитектурата на църквата вече са обект на консервация.

За погребения е била отредена голяма част от двора на храма, като мястото със сигурност е било едно от най-предпочитаните в самото сърце на града.

Още по темата

Многобройните препогребвания в едно и също гробно място, както и откритите следи от наследствени заболявания по костите на погребаните, говорят за наличието на семейни парцели, в които лежат останките на поколения. Нерядко са откривани положени едновременно възрастни и деца, вероятен белег за епидемии и периоди на висока смъртност сред населението.

Според антрополозите „костите помнят”. След внимателното им изследване могат да се установят наличието на множество заболявания, специфики в начина на живот и често извършваните физически дейности от някогашното население (като например: езда, специфични пози на стоеж, извъшвани продължително време и дори трудни раждания).

Погребалният ритуал е близък до този в нашето съвремие. Мъртвите са полагани с глава на запад и ръце най-често скръстени върху гърдите. Често множество накити и дребни монети ги съпътстват в последния им дом. Открити са десетки бронзови пръстени, както при жените, така и при мъжете, има още гривни най-често стъклени, медальони, мъниста от нанизи.

По-голяма рядкост са намираните кръстчета, въпреки безспорната християнска принадлежност. С бижута са погребвани дори и някои от децата.

За „гиздави” дрехи говорят пайетите и шевиците върху частично запазани тъкани. Монетите, някои от които сребърни, обикновено са поставяни при главата на мъртъвците.

Многобройни останки от съдове и други предмети на бита има в насипа на гробовете. Сред най-впечатляващите за епохата преди Освобождението са красиво изработените глинени лули.

Различни на цвят с изящни форми, лулите са били изработвани в калъпи, а тютюнът е бил пушен с дълги дървени чибуци (цигарета). Не са рядкост и т.нар. „филджани” – малки стъклени чашки за ракия. Те обаче не са „гробни дарове”, а предмети от бита, по-скоро случайно попаднали в пръста, с която са засипвани гробовете.

След като към средата на XIX в. извършването на погребения в рамките на града вече е забранено, постепенно около гробищния църковен двор изникват жилищни сгради.

За една от масивните постройки се предполага, че е била един от хановете, намиращ се до разположените недалеч тържища. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
0
 
! Отговори
разбирач преди 13 години
Ало Панко, ти коя история си чел???Ние българите сме мили гъзовете на Византийците така ли разбрах???Незнам какво имаш предвид под миене на *** но Световната история е запомнила 23 победи за България срещу 12 за Византия по време на Българ-Византийските войни, както казва един гръцки историк."Арабите и Българите бяха най-голямата заплаха за империята през годините"
151
0
 
1
 
! Отговори
blg преди 13 години
Ето от къде иде проблемът ти: мразиш всички българи от днешна България и изстрадали българи от сегашна новоизлюпена Македония, защото си бил зарязан и изоставен от родителите си на произвола, милостта и промиването на мозъци на измислената Югославянска държава. Съжалявам те. Съществували са и преди изключително объркани хора като теб. Например Хитлер: с еврейска кръв във вените си, а тръгнал да изтрива евреите от лицето на земята. Аз имам сръбски и македонски приятели - и тях ги е срам от теб!
150
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
DO PANKONeznam,za6to ti se obra6ta vnimanie vaob6te....ti ne si vinoven,nito drugite kato teb..na vas sa vi promiti mozacite,nali 4uvam po nacionalnata vi televiziq kakvi klip4eta vi puskat-4e ste ot Boga sazdadeni,nai veliki i drugi podobni gluposti,tolkova mnogo sa vi obraboteli,4e si i vqrvate.Nqma lo6o,jiveite si v zabluda.Hubav den na vsi4ki
149
0
 
5
 
! Отговори
дааа преди 13 години
Колко много писания за открити гробища. Всеки софиянец е чувал от своите родители, че този район е бил гробище до края на Турското робство. Нищо нова! Защо никой не пише КАК ЧАСТЕН ХОТЕЛ БЕШЕ ПОСТРОЕН ВЪРХУ АНТИЧЕН ТЕАТЪР В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ????? Кой даде разрешение да се затрие ценна находка и какво са направили министрите на културата срещу това кощунство.
148
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То не че сега Сф е град на живите. По-скоро град на живите мъртъвци.
147
0
 
2
 
! Отговори
саскуоч преди 13 години
Чувал съм че в Сингапур ако имаш земя,то тя е твоя до ядрото едва ли не....Затова метрото криволичи само под обществената територия и не навлиза под частни имоти.
146
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
He Град на мъртвите - Град на мършите!!!!
145
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе що не вземем да сринем всички градове , та да могат да ги разкопават на воля археолозите.
144
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
колко много подобни разкопки са прикривани...да речем в Пловдив масово като се строят хотели и огромни магазини, винаги има или акропол, или храмове, но се бутат и нищо не се показва по медиите.......в моя град - Асеновград...се строеше някъв хотел, откриха римска църква, но нищо...
143
0
 
8
 
! Отговори
до 142 преди 13 години
Разкопките не са във Варна, нито в Студентски град. Объркал си се нещо.Апропо, проститутките и наркоманите от Студентски град вече могат да ходят по Европа да просят и проституират - пуснаха самолетите!!!
142
2
 
0
 
! Отговори
finchy преди 13 години
140:Е, не е ли важно, lol.
141
0
 
3
 
! Отговори
Adasa преди 13 години
Az sam za vsichko da bade dobvre razkopano i da se izvadi i izsledva ot arheolozite. Mogat da se nameriat mnogo cenni eksponati, koito da badat izlojeni v muzei posle.
140
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Под бъдещото трасе на метрото - Град на мъртвите=====Над бъдещото трасе на метрото - Град на смотаните лузери
139
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И все пак едва ли ще се отклони метрото, защото много пари са наляти там.
138
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не мога да разбера защо не вдигнат улицата над разкопките като надлез, за да ги запазят, а метрото да го отклонят. Толкова ли е важно това пусто метро? Аз мисля, че има неща по-важни от метрото.
137
1
 
5
 
! Отговори
пловдивчанин преди 13 години
На властта понвече им изнася да откриват разкопки близо до села, за да ги продават на който е готов да плати за тях, докато в големите градове това е по-трудно да стане.
136
1
 
4
 
! Отговори
The Vampire преди 13 години
Хаха след редица правилни коментари югославската *** - Панко си глатна "Граматиката"...
135
1
 
5
 
! Отговори
пловдивчанин преди 13 години
Срам ме е като българин, че когато се открие нещо в столицата или друг голям град то се игнорира, докато ако се открие нещо край някое селце веднага се вдига голям шум. Явно това се дължи на интересите на властта.
134
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ало, албанеца, я по-спокойно.
133
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе мойто момче, що не си ходиш да учиш албански и да оспамваш северномакедонските форуми?