Съботинов: Утре може и мол да построят върху имот на БАН

В сряда институтите на Академията излизат на протест в София
18 май 2010 18:12,
73
Съботинов: Утре може и мол да построят върху имот на БАН
Академик Никола Съботинов. Снимка: БГНЕС

"Целта при разформироването на БАН е собствеността върху имотите на БАН да стане публична, оттам – частна, а утре може и МОЛ да построят върху място, където преди се е създавала наука".

Това заяви академик Никола Съботинов, шеф на БАН, коментирайки утрешния протест на учените от Акадамията.

"В такова тежко положение БАН не е изпадала за цялото си 140-годишно съществуване", каза още акад. Съботинов.

Още по темата
Той подчерта, че протестът е насочен основно към намерението на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов да разформирова БАН на отделни институти, които да се подчиняват на различни министерства и ведомства.

Протестираме и срещу непрекъснато променящата се и непоследователна политика на министър Игнатов, срещу липсата на диалог, срещу нежеланието на правителството да застане твърдо зад науката като приоритет, заяви още Съботинов.

Той бе категоричен, че утрешният протест не е политически, тъй като се отстоява българска национална кауза – бъдещето на БАН.

"БАН е национална институция, жалон на българщината, неслучайно родолюбиви българи са я създали със собствени средства преди 140 години, за да се развива знанието", припомни председателят на Академията.

В отговор на упрека на министър Сергей Игнатов, че в БАН 20 години не е имало реформи, главният научен секретар на Академията Стефан Хаджитодоров съобщи, че още през 1991–1992 г. щатът на БАН е редуциран от 15 000 на 8000.

"Над 20 института бяха закрити, и то много преди в България да се заговори за административна реформа", подчерта Хаджисотиров.

"Да съкращаваш мозъци – това никой в света не го прави", подчерта на свой ред Никола Съботинов.

Междувременно областният управител на София-град Данаил Кирилов заяви пред журналисти, че до 31 май се очакват резултатите от проверката за имотите на БАН.

За изминалите дни от началото на проверката са анализирани всички възможни документални източници, свързани със собствеността и налични в областната администрация.

Установено е наличие на четири акта за публична държавна собственост, три акта за частна държавна собственост, както и над 400 т. нар. стари актове за държавна собственост, издавани от 1947 г. до 1996 година.

По силата на преходното правило на Закона за държавна собственост, те са с правна сила и в момента, поясни Кирилов.

Проверките са установили наемни отношения с трети лица. Такива договори за наеми са били сключвани и за имоти, които са с акт за публична държавна собственост.

Кирилов посочи, че наемът от такива площи трябва да се оформя според закона за държавната собственост.

По указания на БАН на проверяващите от областната управа не се предоставят копия от наемните договори или други документи, които да удостоверяват извършването на предварителните процедури преди отдаването под наем на имотите, посочи Кирилов, цитиран от БТА.

В някои от случаите екипите са получавали съдействие, отбеляза той.

От имота на ул. "Съборна" 2, където се помещава Археологическият институт с музей към БАН, проверяващите са били изгонени, посочи Кирилов.

За този адрес е видно, че в имота, който е публична държавна собственост, има наематели. В базата в район "Нови Искър" е установено, че има само наематели. Установено е също, че приблизителната площ, отдадена под наем, е 2220 квадратни метра, при средна цена от 2 евро на квадратен метър. Информацията, предоставена от Етнографския музей, показва, че наемните отношения там са били на основата на пазарни цени.

В областната управа не е постъпвала информация за проявен инвестиционен интерес към имоти на БАН, посочи Кирилов. Единственото, което сме приели за сведение, е молба от страна на търговска верига към терен на Института по металознание, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Димитрина Маринова преди 13 години
Защо БАН не извърши реформа в редиците си и какво постигна със сливанията на институти, защо бройките на персонала след сливанията не са редуцирани? На практика имаме нови институти с повече администрация, тотална неефективност, непрекъснати заседания и съвети и пълен застой....при този ритъм никаква работа не се върши!!!!Цяло лято писане на атестационни отчети и естествено няма влияние върху работната заплата, а хората получават по 40% от заплатите си за октомври и ноември, за последния месец
66
0
 
0
 
! Отговори
пенка преди 13 години
"Съботинов: Утре може и мол да построят върху имот на БАН" - Съботинов, нали си знаеш, че говориш глупости. Ама толкова често ги повтаряш, че взе да ставаш досаден!
65
0
 
0
 
! Отговори
иванов преди 13 години
Ами ЛЛаосчо-цъ. Защо не си остана там бе.Хем да те публикуват в тежки списания и тежки пари да дават.Не ти е аресъл климата. Така е. Когато си насрал едно място, защо идеш отново там. Хората те помнат, и как те помнят.БАН е била и ще е, въпреки *** като теб и Игнатов .
64
1
 
1
 
! Отговори
345 преди 14 години
Нищо против учените. Нищо против да има пари за наука. Никой обаче не може да ме убеди, че са ни нужни 69 института, че притежаваните от БАН имоти са отдадени под наем про правилата и от тях се получават максимално възможните наеми. Да се реформират! Веднага! Крокодилските сълзи на Съботинов не ме впечатляват. И възрастните - веднага в заслужена пенсия! Останалото са празни приказки.
63
1
 
2
 
! Отговори
Просто човек преди 14 години
Съботинов: Утре може и мол да построят върху имот на БАНЗа съжаление,това дори е целта !!!Просто народ лесно се управлява...Ама ние сме си виновни като гласувахме за Б.Б. и Сие...
62
0
 
3
 
! Отговори
Chong-Lin Chen преди 14 години
До ЛаоЦъ,Цъ, в Америка съм и някои (малко) колеги-професори действително имат фирми, но:1. Те получават заплатите си за преподаване и ръководство на докторанти и дипломанти и вършат тази си работа;2. Заплатите и всички осигуровки им са на база 9 месеца, а другите 3 месеца си ги заработват както намерят за добре.В националните лаборатории няма странични занимания.
61
4
 
2
 
! Отговори
Полудял преди 14 години
Като излезат да стачкуват повече да не се връщат във БАН.НЕ НУЖНИ СА !!!!!!
60
0
 
8
 
! Отговори
МИСЛЕТЕ!!! преди 14 години
Проблем с БАН просто няма! Проблема е мааалко по-голям и МНОООГО по-лавинен.Проблем имат АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ държавни служители в Бг.И той е този- СТРАШНО БЪРЗО ИЗЧЕЗНАХА ХОРАТА. Няма я вече в Бг тази маса народ, която да ИСКА да произвежда, да ЖИВЕЕ ДОСТОЙНО, да плати данъци и да нахрани професора, лекаря, учителя, полицая, административния служител!!!Хората си вдигнаха "чукалата" от тази измамна държава! България намаля с 3000000 за 20 години. Од къде заплати за тях???
59
1
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 14 години
61, много тъпо. Имал смелост направил фирма. Гледал си е работата и е вземал заплата. Много лесно изглежда науката от страни- нещо като да си диригент и да размахваш палката, нали. Мечтата на чичо Денчо. БАН се нуждае от пари за апаратура, от млади хора и от държавно подпомагане. В Чалгария с чалгаджия премиер обаче това няма да стане. Дори тъпака Станишев не се закачаше с БАН.
58
0
 
6
 
! Отговори
ЛаоЦъ преди 14 години
До Анонимен 61Смешни аргументи - познавам маса професори в Америка със собствени фирми, но там няма комунизам и комунистически аргументи като вашите
57
1
 
1
 
! Отговори
ЛаоЦъ преди 14 години
До Анонимен 61Ако създавам научна продукция имам право и на заплата - тя и без това не е голяма. Ти май си от тези които са на заплата но не създаваш нищо!?
56
4
 
4
 
! Отговори
КНК преди 14 години
През1944г. новите управляващи започнаха да въвеждат "партийност" и в науката. Такабеше заличена БАН като научна институция.Връщането на това състояние е невъзможно след повече от 65 години застой в развитието й.Освен това БАН беше превърната в цензор срещу "непослушните учени".Така че, нейното съществуване отдавна е загубило смисъл.По подръжниците им ще ги познаете.ЛИКВИДАЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
55
3
 
1
 
! Отговори
fu.ck.er преди 14 години
по-голяма полза ше има, отколкото 40 години да работим върху подобрения на оловния акумулатор напримерпа вземете работете бе
54
4
 
4
 
! Отговори
oho преди 14 години
91-ва кой можа избяга на запад, в БАН останаха главно кухи пенсионери, които и до ден днешен често ходят веднъж месечно на работа да си вземат мижавата заплата. Така, че тоя да не извърта въпроса за реформата, че бил за имоти всъщност
53
2
 
5
 
! Отговори
!?!?! преди 14 години
Абе давайте, бе! И Разградския театър ще закрием и БАН ще пастармосаме, пък нека братя Юзеирови си веят фесовете и WS телешоп ни залъгва с "революционни новости" от времето *** баба ми! Много странна политика - нали! Нито в природата, нито в обществото има празни пространства. Въпроса е да се разчистят такива за "наши хора"! А повечето имоти на БАН са дарения! Данков, Дянкоооооов, намерил си село без кучета ........
52
4
 
2
 
! Отговори
ЛаоЦъ преди 14 години
Ходих по света и се занимавах с наука, от 93 до сега съм публикувал 40 работи пак в тежки и снобски списания където малко хора от България публикуват. От седем години съм в България писна ми да не съм но публикувам от името на институти извън България. Първо PhD-то ми не се признава тук, второ дори и на 180лв заплата като физик не ме назначиха не се интаресуват от публикации това са институтите на БАН.Имотите им се стопанисват УЖАСНО по-добре да има MALL!!!!
51
2
 
1
 
! Отговори
ЛаоЦъ преди 14 години
Да съкращаваш мозъци това никой в света не го прави", подчерта на свой ред Никола СъботиновСъботинов, Съботинов, какви глупости говориш!? Мене ме съкратиха 91 от ядрения в година в която имах 4 публикации в тежки списания, защото съм имал фирмичка за компютри! Останаха тези които не публикуваха толкова и онези които имат колаборации с запада те публикуват поне. Ходих по света и се занимавах с наука, от 93 до сега съм публикувал 40 работи пак в тежки и снобски списания където малко хора от
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
МОЛ ?това е добра идея !
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
toia kvi gluposti govori...imoti se prodavat neprekasnato v momenta i na dosta dobri ceni...ne razbira li che, nishto ne praviat, a samo harchat ludi pari i si jiveiat v prajkata prolet na 68...
48
1
 
1
 
! Отговори
Зелено и българско преди 14 години
до 49: В България няколко малки фирми произвеждаха тези лазери. В София имаше две или три. Една от тях прекрати дейността си миналата година след около 20г. успешна работа.