В заведенията – пушенето разрешено. С малки изключения

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за здравето
19 май 2010 15:02,
147
В заведенията – пушенето разрешено. С малки изключения
Снимка: БГНЕС

В баровете ще се пуши без ограничения. В кафенета и ресторанти трябва да има отделни места за пушачи и непушачи. Ако заведението е по-малко от 50 квадратни метра, собственикът ще решава дали в него ще се пуши или не.

Депутатите приеха окончателно тези промени в Закона за здравето.

В хотелите, гарите, автогарите, летищата и корабите също трябва да има обособени места за пушачи.

В дебата преди гласуването срещу промените се изказаха депутати от левицата, ДПС и Синята коалиция.

„Всяка нация, която уважава себе си, ограничава тютюнопушенето, а пупулизмът рано или късно се връща като бумеранг“, заяви от трибуната Рамадан Аталай от ДПС.

Бившият здравен министър Евгений Желев („Коалиция за България“) директно нарече закона лобистки. „Вие предпочитате частния интерес пред обществения, но трябва да поемете отговорност – към бъдещето, към здравето на децата“, обърна се Желев към мнозинството.

Иван Иванов от „Синята коалиция“ също нарече текстовете лобистки, защото забраната е щяла да навреди на разпространителите на цигари. Иванов припомни, че новият министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова е изразила категорично несъгласие с промените.

На критиките отговори Пламен Цеков от ГЕРБ – ставало въпрос за равноправие.

„Що се отнася до тоталната забрана за тютюнопушенето, в Исландия забраниха тютюнопушенето, но там пък изригна вулкан, така че в природата винаги има равновесие“, обясни депутатът.

Целта на промените била да има равнопоставеност между всички, без да се накърняват нито правата на пушачите, нито на непушачите.

До пълна забрана на тютютнопушенето на обществени места със сигурност щяло да се стигне и Цеков се надява това да се случи през мандата на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
4
 
! Отговори
Макс преди 13 години
Нямам думи просто! За пореден път се разбра, че държава няма и частния интерес е над този на обикновените хора. Ще продължим да се тровим по баровете и да се прибираме миришещи на фабрика за цигари от Малко Търново!
78
3
 
8
 
! Отговори
ГЕГО преди 13 години
СМРЪДЛЬОВЦИ ЩЕ ВИ МИНЕ ВРЕМЕТО.... ИЛИ ЩЕ ИЗМРЕТЕ ИЛИ КОНЦЛАГЕР ЩЕ ВИ ЧАКА. ПО СВЕТА Е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО ТОВА ДЕТО ГО ОБИЧАТЕ НАРКОМАНИ ПРОКИСНАЛИ......
77
2
 
5
 
! Отговори
emi da преди 13 години
да ги направят по 10 - 15 лева кутията и тея без бандерол също да скочат и тютюна в пликовете и листата и филтрите да дигна и ше ми пушите к*ра.. бил съм пушач спрях ги заради себе си който иска да си пуши ама да не ми се натрапва на мене често ми се случва като направя забелешка на някой ,че гадния дим ми пречи и се сопват чак обиждат се миризливи пушачи :)
76
3
 
1
 
! Отговори
Joe преди 13 години
Приятелю. не е мой проблем, че няма заведения за НЕпушачи. Сега вземи се замисли ЗАЩО няма такива!
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
v Kipur e zabraneno sus zakon i nikoi ne pushi na publi4no miasto!!!!Zakon kato beton!!!
74
1
 
3
 
! Отговори
ivan holigan преди 13 години
boiko e put5 ka mojeli da razre6i pu6eneto we.pu6a4ite sa nagli i samo ni vredqt na zdraveto.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На мен пък ми се случи таксиджия да ме прехвърли на свой колега, защото искаше да си запали цигара в колата докато ме вози.
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И пиенето да ограничат! Че народа съвсем се алкохолизира! Вече и посред бял ден все по-често се виждат млади хора мъртво пияни!
71
0
 
4
 
! Отговори
MG преди 13 години
Мизерията е пълна! Стойте си младежи тук, да ви цакат и експлоатират още и още, крепени от надеждата, че ще се оправим - докато продължават да ни оправят брутално!
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
чистичък и спретничък ми е много добре не ми смърди устата на изгорел чорап.И мисля че е крайно време както има 2 кафето за НЕпушачи в София така сега да станат 2 кафета за пушачи и да видя ти как ще ходиш на 12 километра за едно кафенце........
69
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пушенето не е навик и не е свободен избор. Пушенето е инфантилен рефлекс. Замислете се и ще видите, че така. Пушачите са едни недорасли позьори.
68
2
 
1
 
! Отговори
... преди 13 години
защото едва ли ти пука дали е мръсен или не, след като самия ти се тровиш без да ти пука! Да, колите са вредни, но те са нужни, придвижваш се. С какво са ти нужни на теб цигарите?
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде ГЕРБ да си смени името !
66
0
 
1
 
! Отговори
Ь преди 13 години
Пич, минава 16.00 ч. и май е време да си вземеш едно 3 в 1 и пакет семки от кварталната бакалия и да седнеш пред блока да бройкаш пи*ките.
65
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 13 години
Срамота!-старата песен на нов глас.То зависи и от манталитета на човек,ама в Бг масово пушачите са егоисти! Пр: седя си на спирката и чакам трамвая и до мен сяда човек и пали цигара,след което аз ставам. Не е ли редно да е обратно?
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Посочи ми едно такова, като изключим McDonalds
63
3
 
0
 
! Отговори
Пушач преди 13 години
Никой не те спира да пробваш. Аз лично ти давам картбланш да пробваш. Даже много ми се иска да започнеш от мен. Виждам, че ти е скучно и искаш да си раздвижиш сивото ежедневие.
62
1
 
4
 
! Отговори
az преди 13 години
Няма по-нахални хора от пушачите.Никога не се съобразяват и вечно са недоволни ако им се направи забележка.Дано цигарите станат по 10 лв кутията!
61
0
 
0
 
! Отговори
Joe преди 13 години
Гего, аз ако съм на твое място ще ходя само в кафета за непушачи и така ще съм си чистичък и спретнатичък постоянно !
60
3
 
0
 
! Отговори
Пушач преди 13 години
И защо не трябва да имам претенции към мръсния въздух? Един непушач, който ходи всеки ден на работа с колата си, прави навалица по пътищата и виси по 1-2 часа на ден в задръствания е много по- вреден за себе си и за околните, отколкото един непушач, който пуши по една кутия на ден.