Съдът в Страсбург осъди България за смъртта на Ганеца

Държавата трябва да плати 30 000 евро на родителите на Ганчо Въчков
8 юли 2010 18:00,
86
Съдът в Страсбург осъди България за смъртта на Ганеца
Снимка: БГНЕС

Родителите на застреляния от полицаи Ганчо Въчков – Ганеца, осъдиха България в Страсбург.

Днес Европейският съд по правата на човека постанови, че държавата е нарушила правото на живот в случай на смъртоносно прострелване в главата от полицейски служители на заподозрян, съобщиха от Българския хелзинкски комитет.

Според съда в Страсбург България е нарушила правото на живот на Ганеца не само с това, че срещу него е било употребено неправомерно огнестрелно оръжие, а и защото разследването на инцидента от съдебните органи е било неадекватно.

Освен това при преследването полицията изобщо не е имала стратегия за минимизиране на употребата на огнестрелно оръжие.

Съдът изследва в детайли проведеното след инцидента официално разследване и заключава, че на него му е "липсвала необходимата цялостност и обективност, а прокурорските органи не са предприели всички необходими мерки за изясняване на обстоятелствата около смъртта на г-н Въчков", се посочва в мотивите.

Ганчо Въчков – Ганеца, беше убит при спецакция през 1999 г. след гонка със спецполицаите и престрелка по централните улици на София – пред очите на десетки граждани.

Преди да бъде застрелян, Ганеца се спрягаше за автокрадец №1 в България.

Сега държавата трябва да изплати 30 000 евро обезщетение на родителите му плюс разноските по делото в размер на 3605 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: съдът в Страсбург
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
22
 
! Отговори
до 51 преди 13 години
Полицаите погнали издирвания бандит с БМВ, а той открил огън по тях с Калашников. Гонитбата преминала по цялата ул. Раковски, завила по Сливница и се насочила към квартал Редута. На Дондуков джипът успял да се изплъзне. Пълното с цивилни барети БМВ било надупчено от куршумите на автомата. В Редута баретите успели да улучат гумата на ланчията, но Ганеца продължил да кара още около 500 метра. Въчков Въчков е бил с два пистолета - Макаров и ПСМ.Айде пак кажи че не е бил въоръжен!!!!
44
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ganeca beshe nai dobriq djambaz na bulgaria to im beshe naredeno da go grumnat
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези пари трабва да ги плати съдът .....защото така винаги може да ни праска европейския съд или не са компетентни нашите или са корумпирани.
42
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти *** ли си, или ***? Този човек не беше въоражен, ***. Заден двор на кооперация за теб оживено място ли е? Онзи случай си беше долно убийство, не полицеиска акция, не пиши наизуст, щом дори не помниш какъв беше случая.
41
3
 
6
 
! Отговори
зоро преди 13 години
България е страната на варварите ! това не го ли разбирате. Ей така ще те пречукат на улицата и на никой няма да му пука. Това е демокрацията на Костов Атанасов Агов и другите от сектата на ***.За това България я осъждат във Страсбург ! Но ние всички плащаме заради *** и *** червени простаци правещи се на демократи.
40
0
 
7
 
! Отговори
безименен преди 13 години
споровете са за това кой кого е прострелял,истината е ,че в България това се случва много често,също истина е,че няма съд,който да осъди"БОГАТ" първо защото не им стиска,и второ-предпочитат КЕШ,така е.Затова в България няма ред,няма НИЩО.
39
1
 
7
 
! Отговори
Петков преди 13 години
Моля, ако някой знае да обясни тук какви са всъщност инструкциите към полицаите. Какво трябва да предприеме един полицай когато някой вади оръжие и почне да стреля?
38
3
 
8
 
! Отговори
kpp преди 13 години
***, не намираш ли известна разлика между това *** с криминално минало да стреля по полицията в оживен район посред бял ден и някой полицай да вземе да го уцели между очите докато се пази от летящите куршуми срещу него и това полицай да убие нечие дете в нещастен случай?
37
3
 
6
 
! Отговори
безименен преди 13 години
Имам чувството,че всеки един завел дело в Страсбург го е спечелил.Имам предложение Да СИ ЗАВЕЖДАМЕ ДЕЛАТА НАПРАВО ТАМ поне ще знаем ,че сме го спечелили.БРАВО на съда в Страсбург,бързо раздава правосъдие.
36
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тук кометиращите би трябвало да са малолетни, съдейки по *** им коментари. Не един и двама души са си отишли убити от полицията, малко са разкритите такива случаи. А истината е , че абсолютно всеки един от нас може да бъде убит без особени усложнения за извършителя. Пак пита: ако някой ден полицай убие детето ви пак ли ще се радвате на 30 000 евро цена за овешки живот? Не защитавам престъпниците, но законите са за това.
35
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия от Страсбург искат да се държиме цивилизовано, като правова държава, тук не е Дивия Запад. За всеки полицеиски произвол държавата ще плаща обезщетение и после слабоумници като теб ще се чудят защо няма пари в хазната, въпреки, че си плащаш данъците. Не е трудно да се сетиш, стига да се замислиш.
34
3
 
8
 
! Отговори
Малее преди 13 години
40-Хубаво е че се появи твоя пост. Да попитам: Ако заптиетата са го гонили за да ликвидират една заплаха за тях, която може да разкрие престъпна дейност? Какво правим тогава? *** верно, те ченгетата не вършат престъпления. Ама бързо трепат други. Пък като се напият си спомням за ЕЛЕОНОРА. Да не говорим, че и Чората си отиде доста загадъчно. Той пък даже и с белезници!!
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
''полицията изобщо не е имала стратегия за минимизиране на употребата на огнестрелно оръжие. '' баси простотията.....
32
8
 
7
 
! Отговори
АЛЕКС2 преди 13 години
И СЯ КВО ИЗЛИЗА ? ТИЯ ОТ СТРАСБУРГ ЗАЩИТАВАТ АЙДУЦИТЕ...БРАВО НА ЕВРОПАТА.ЕДНОВРЕМЕННО ИСКАТ ДА СЕ БОРИМ ПРОТИВ ТЯХ,ХЕМ ГИ ЗАЩИТАВА-ЕЙ ЗАТОВА ЧОВЕК ТРЯБВА ДА Е НАЦИОНАЛИСТ...
31
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А бе, бунаци, вие изобщо спомняте ли си историята? Ганеца бягаше от полицията, заклещиха го, той се беше опитал да избяга през някакъв двор, куките го настигнали и го застреляли! Кви стрелби ми говориш бе, 36-ти ***? Човешкия живот няма цена, не се правете на много хитроумни. След време ако някоя кука застреля детето ви пак ли ще се радвате, че човешкия живот струва 30 000 евра?
30
5
 
14
 
! Отговори
айде бе !! преди 13 години
Следващия посмъртно реабилитиран сигурно ще е онзи психар който преди няколко години се бе барикадирал с калашников и две торби патрони и стреляше на поразия така ,че накрая се наложи да го взривяват с гранатомет от разтояние!!И на този мамин сладур със сигурност са му нарушили правото на живот!!Хахаха!а помните ли и онзи Злати -Златистия и той бе изкаран жертва на полицейско прострелване секунди след като бе убил човек с пушка на сред площада !като няма правосъдие и куршума върши работа !
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я Богомил Бонев д а се бръкне и да плати сумата .
28
7
 
3
 
! Отговори
Малее преди 13 години
То голяма радост, че застреляли някой и държавата се е изръсила 30 000/обезщетение/+3605/съдебни разноски/. Да, ама не. Хаха. Цонев е жив и ще си получи парите и ще стане още по-богат. Максим, момчето от Пловдив, да е живо и здраво, дай боже и той да ги харчи, като осъди държавата. И още колко има!! Хаха. тепърва ще плачете и плащате. Хаха. Пък вие си се радвайте, докато някой заблуден,приятелски куршум не ви застигне и вас или ваш близък. Тогава други ще се смеят,а вие ще плачете. Хаха.
27
3
 
7
 
! Отговори
айде бе !!!! преди 13 години
Такива като теб какво предлагат -спрямо бандит стрелящ на улицата по полицаи с риск да убие и граждани ,как да подходят ,с локум ли да го почерпят???? Те разни ренегати от хелзенския комитет Йонко Грозевци и Веселн Къневци с това се издържат -да съдят България ,да защитават правата на престъпници и *** ,също така и да ухажват сепаратизма в лицето на ОМо -Илинден!!Това са така наречените "правозащитници"!
26
1
 
6
 
! Отговори
жужи преди 13 години
: ььь------ верно си *** ама и се *** *** червен