Повдигнаха обвинение на бившия говорител на ДАНС

Зоя Димитрова разгласила държавна тайна
26 юли 2010 18:17,
31
Повдигнаха обвинение на бившия говорител на ДАНС
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е повдигнала обвинение на бившия говорител на ДАНС Зоя Димитрова. 

Димитрова е обвинена за разгласяване на държавна тайна.

Наложена й е мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 2000 лева.

Зоя Димитрова е бивш съветник на предишния председател на ДАНС Петко Сертаов.

Тя е привлечена като обвиняема по делото, образувано през есента на 2009 г., за публикуване на секретни документи във вестник "Галерия", където Зоя Димитрова беше главен редактор.

Тогава вестникът публикува  част от шестмесечен отчет на ДАНС за корупция по високите етажи на властта от правителството на Сергей Станишев.

Става дума за същия документ, който свързаният с "Галерия" Алексей Петров, сочен за лидер на групата "Октопод", занесе на премиера Бойко Борисов като "лоялен гражданин". Докладът беше публикуван още в първия брой на седмичника, на който Димитрова беше главен редактор.

Тя е обвинена по чл. 357 от НК, който предвижда лице, което разгласи информация, представляваща държавна тайна, която му е била поверена или станала известна по служба или работа, както и този, който разгласи такава информация, като съзнава, че от това могат да последват вреди за интересите на република България, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва от 2 до 8 години затвор.

Още по темата

При тежки последици за държавата НК предвижда затвор от 5 до 15 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ша и пръднат на мекицата на таз богата лелка като й повдигнат обвинение...
23
0
 
2
 
! Отговори
Антон преди 13 години
А ти какво искаш ? Да не се търсят виновни, а всички да се приемат за невинни и да си караме каручката ?
22
1
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 13 години
Корупцията в високите етажи на властта била държавна тайна!!Егати държавата!!
21
1
 
3
 
! Отговори
другомислещ преди 13 години
За всичко се търсят виновни - З.Димитрова, В.Танов и др.знайни и незнайни...
20
0
 
1
 
! Отговори
том,а неверни преди 13 години
че е държавна,държавна е,*** не е таина,а официална политика,това с корупцията.все едно да осъдиш някого за огласяване на таина,някого,които говори,че в казанлък се произвеждаха АК.ква таина бе маина,разграден двор сме
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Очаквам на следващото заседание в съда да каже само - ''Не разбирам за какво ме обвиняват '' ...
18
2
 
16
 
! Отговори
MayDay преди 13 години
Областният съвет на БСП Пловдив избра Георги Гергов за ръководител на областната структура на левицата.Това стана след подадена оставка на Петър Мутафчиев председател на ОблС на БСП, съобщиха от Областния съвет.=====================================================Опааааа.... Коя партия викате дружи с олигарсите? Коя е кърмилницата на народни изедници?
17
1
 
3
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
Момчета пишете за Зойчето не коментирайте Ц.Ц. Защото на времето за тая работа се отиваше директно на ТРИБУНАЛА. Заедно със П.С....в и наоколо...
16
0
 
2
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
Момчета пишете за Зойчето не коментирайте Ц.Ц. Защото на времето за тая работа се отиваше директно на ТРИБУНАЛА. Заедно със П.С....в и наоколо...
15
0
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 13 години
Пич, оправи си смятането, щот регистриранитеса ти по-малко от разкритите с около 40 000:))
14
6
 
10
 
! Отговори
norm преди 13 години
13,забравил си някои "дребни" подробности.В цитирания от теб период на тройката крадци не бе разкрито нито едно отвличане,също поръчково убийство,магистрален грабеж и т.н.За крадците на едро да не говорим.Малка подробност е също,че на статистическите данни на комуниста не може да се вярва.Живей си в миналото,но не се опитвай да очерняш желаещите да живеят днес без управлението на верни на БКП "социалисти".
13
4
 
15
 
! Отговори
А стига бе ! преди 13 години
При Цветанов престъпността се е увеличила с 11 %, а разкриваемостта е с 15 % но ниска от тази при Миков. За периода на своето министерстване( малко повече от една година) Миков е имал 17 медийни изяви. За една година Цветанов е имал 1276 медийни изяви ( 161 само по телевизии). Трудно ми е да преценя кой от двамата е добрият министър и кой е тра-ла-ла.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е вярно номер 13!Цифрите са:регистрирани 143 657 - разкрити - 187 574 -това по време на тройната коалиция!А върви да кажеш че не е вярно
11
3
 
7
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
"Който не е с нас е против нас". Скоро ще заработи "Специализирания Съд". Отивам да науча имената на чалгаджийките, защото само това е важно да се знае от нас обикновенните граждани.
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов представи в НС на кръгла маса отчета на МВР за едногодишното управление.От документа стана ясно, че от 27 юли 2009 до 30 юни 2010 годинарегистрираните престъпления са 119 297, а разкритите - 56 785.За същия период по време на тройната коалиция регистрираните престъпления от 27 юли 2008 до 30 юни 2009 са 107 546 и са разкрити 65 918ръст на престъпността с 11%спад на разкриеваемостта от 61.2% на 47.6%
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така е, ама ББ довечера ще се появи по де що има ТВ и радио и ще ни обясни как Станишев е виновен за всичко
8
5
 
8
 
! Отговори
dp преди 13 години
Разбира се, че всички по кабинетите са клоуни - е, тия сега са малко по-тъпички,но особена разлика от това за публиката не следва.Естествено няма да оставят безнаказано някой, дето е пропял, макар и малко.Инак вече нали изловиха цялата мафия (сиреч себе си, празни останахакабинетите)...
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ясно колко са секретни щом говорителя има достъп до такива доклади. Сигурно, ако беше секретарка щеше да е в състояние да изнесе целия "строго секретен" архив на ДАНС.
6
0
 
19
 
! Отговори
MURDOC преди 13 години
до #4 Анонимен :Не са само ГЕРБ циркаджии- ВСИЧКИ СА ТАКИВА ! ТЕ ни правят циркаджийски номера ,а ние *** гледаме че й прескъпо си плащаме за това.
5
1
 
9
 
! Отговори
Чайника преди 13 години
Е, нали за това е била "говорител" на ДАНС? Явно се е поувлякла в работата :)