Първанов: Не съм деловодител, аз назначавам!

Президентът остро атакува военния министър
5 авг 2010 13:40,
155
Първанов: Не съм деловодител, аз назначавам!
Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов е разбрал от медиите, че има персонално предложение на Министерския съвет за нов директор на служба "Военна информация", за което държавният глава не е давал  съгласие в предвидената процедура.

"Президентът като върховен главнокомандващ назначава, а не преподписва като деловодител решението на Министерския съвет", заявява президентът в разпространено от прессекретариата му съобщение.

Скандалът започна, след като военният министър обяви, че държавният глава е блокирал негово предложение за шеф на служба "Военна информация" и се закани да внесе в правителството ново, без значение дали е съгласувано с президента или не.

В сряда кабинетът реши да предложи комодор Валентин Гагашев за шеф на военното разузнаване.

От прессекретариата припомнят, че преди 20 дни министър Аню Ангелов е направил предложение в десет позиции за кадрови промени във висшия военен състав.

Президентът е дал съгласието си по девет от тях и е върнал предложението за нов ръководител на служба "Военна информация", което се е разминавало с предишното, основано на съгласие.

„Без да чака официалната позиция на президента, министърът прокарва ново предложение през Министерския съвет, което поразително напомня действията на един бивш министър за дипломатическите назначения“, пише в съобщението.

Държавният глава визира Румяна Желева, която предлагаше на правителството без съгласуване с президента да бъдат освободени бившите посланици в Турция и САЩ заради изборни нарушения.

Острата реакция на президентската институция е предизвикана преди всичко от твърдението на Аню Ангелов, че задължението му за съгласуване не произтича от Конституцията и законите, а от Устройствен правилник на Министерски съвет. 

„Конституцията не е обширно четиво и е добре министърът да се запознае с нея и особено с чл. 100, ал. 2, където е записано, че  президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерски съвет, т.е. президентът като върховен  главнокомандващ назначава, а не преподписва като деловодител решението на МС“, се посочва в позицията на държавния ни глава.
  
Според президента военния министър очевидно е подвел Министерски съвет и се опитва да заблуди обществото.

„Решението си по случая държавният глава ще вземе, след като направи събеседване с кандидатите, каквато е неговата практика при кадрови назначения“, се посочва още в съобщението от Дондуков 2.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: Георги Първанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
2
 
5
 
! Отговори
уточнение преди 13 години
Вярно е че не си деловодител, Първанов. Твоята професия е доносник от Държавна сигурност с агентурния псевдоним Гоце.
123
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 13 години
Мислех ,че президента няма кой знае каква власт. Представях си ,че е като английската кралица , за показност и тук там ако спре някой *** закон.Обаче ако той назначава военни и е върховен главнокомандващ ,нещата започват да звучат по друг начин! Управлява една държава тоя който държи армията! Излиза ,че все още ни управляват КОМУНИСТИТЕ! Не че бодигарда на Тате не е такъв ,нищо че се пише ГЕРБ и една камара други партии. (за който не знае: Боко има няколко неизвестни партиики на които e лидер и чакат в засада ,да започнат действия като се издъни ГЕРБ)
122
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
гоце какво се бута.долен крадец
121
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Защо е този форум, когато се изписват само глупости?Погледнете прагматично на случващото се и ще разберете, че скандалът между президент и министър не е случаен. Време е някой да каже на останалите, че назначенията във военното министерство се извършват съгласно Конституцията на Р България и устройствен правилник. Държавността се крепи на спазване на законите и тези закони са за това , да ги спазваме. На нас не ни трябва бунтарство и показност, трябва ни да бъдем разумни и по-малко агресивни.
120
11
 
8
 
! Отговори
BIVSH GERBER преди 13 години
evala na PARVANOV TOI E EDIN DOSTOEN PREZIDENT
119
3
 
6
 
! Отговори
Молодец!!!!!!!!!!!! преди 13 години
Голем шлем, голем праз... Молодец, товaришч Копейкин Дураков - агентов !
118
2
 
7
 
! Отговори
ТРИПЕРЛИВИЯ преди 13 години
Време е властта да изтръска рогатите, пернатите и мъхнатите трофеи от колекцията на президента и да провери подробно и документално дали те са законни и кой е плащал за кръвожадните удоволствията на държавния глава гоце. Това е сигурният начин да бъде хванат контрабандния архар за рогата.
117
2
 
8
 
! Отговори
Точица преди 13 години
Да се отвори икономическото досие Петрол срещу храни"...В ТОВА ДОСИЕ Е мръснишката тайна НА АГЕНТ ГОЦЕ!
116
3
 
7
 
! Отговори
VQRA преди 13 години
DA GOCE i negovata partiika o6te se opitvat da d1rpat koncite i da se razporejdat.
115
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Goce Paravanov, ti si agent donosnik, ne si delovoditel..Tova e chesnta porfesia, koiato ne podhojda na bolshevishkata ti , nekadarna natura..ti si silen v donosite, v dalaverkite, lova, momichencata....Nai-golemiat sram i nedorazumenie v istoriata si ni ti
114
2
 
9
 
! Отговори
XA преди 13 години
Гоце e от мутренското съзвездие на съвременна България, той е нещо като мутренска еманация, символ, квинтесенция, апотеоз
113
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този *** пък какъв държавен глава е,кой го пита за нещо
112
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПРЕЗИДЕНТА ЯКО ДЕЙСТВА С ВСИЧКИ ЗАДКУЛИСТНИ СРЕДСТВАМАМА МУ И ИНТРИГАНТМРЪСНА ДУША НОСИ ДАНО БЯЛ СВЯТ ДА НЕ ВИДИ НА ТУРЦИТЕ СЕ ПРОДАДЕ А ЛЕВСИ Е ОКАЧИЛ НА СТЕНАТАПОШЛО ЧОВЕЧЕСЕГА РЪЧКА БУЧКА СЕЕ СЪД БАН И АРМИЯПФУ *** БИЛ ДЪРЖАВНИКЯТАК НА КРАДЦИТЕ ОТ ТРОЙНАТА
111
11
 
4
 
! Отговори
Додо преди 13 години
Муааааахаххахах Гейбер обвинява президента в глупост :)ай оди дигай рейтинга на цецко физкултурата ве :)))))))))
110
4
 
15
 
! Отговори
DEMO преди 13 години
Гоце,ще ти построим статуя...Глупостта все пак , трябва да се уважава..И Тошо има такава...Твоята ще е по - висока...)) Така,че споко ))
109
6
 
14
 
! Отговори
CNN преди 13 години
Гоце Първанов е олицетворение на цялата ориенталска изостаналост, безхаберност, болшевишко интригантство и византийски модел на политическо далавераджийство, който тегли България към дъното.
108
4
 
13
 
! Отговори
ivanow преди 13 години
Да,освен това, тези дни разбрахме, че Лазар Груев и Сумиста са пак твой назначения. Защо ли Перник за три години стана най-мразеният град в България? Охтопода Паул да отговори, за тези който още не знаят.
107
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България няма нужда от президентство - само излишни разходи и скандали. Има Парламент с делегирани права от народа да избира Министър-председател и министерски съвет за управление на Държавата. Точка!!
106
7
 
15
 
! Отговори
АЛЕКС2 преди 13 години
ГОРКИЯ ГОЦЕ ,МАЙ ОЩЕ НЕ Е РАЗБРАЛ ,ЧЕ ИЗБИРАТЕЛИТЕ ГО ПРАТИХА ДА ПАСЕ *** В СИРИЩНИК...КАК ЩЕ ГО ИЗТРАЕМЕ ТОЯ ГОВЕДАР ОЩЕ 1 ГОДИНА НЕЗНАМ...
105
9
 
6
 
! Отговори
yann преди 13 години
Как ще го оправи?Само да не го оправи с голо си дупе...Стига глупости. Ако сами те, президент и министър не спазват законите, кой да ги спазва тогава? Нали все от някъде трябва да се почне?Този министър на отбраната законите не ги ли знае?