НАП картографира от въздуха луксозни имоти в цялата страна

Има къщи, чиято пазарна цена е няколко милиона евро
3 окт 2010 19:00,
223
НАП картографира от въздуха луксозни имоти в цялата страна
Снимка: БГНЕС

През идната седмица НАП съвместно с Авиоотряд 28 ще направят видеозаписи от въздуха на луксозни имоти в цялата страна.

Освен кварталите около София ще бъдат засечени координатите на къщи и вили по Черноморието, около Пловдив и Велико Търново и на други места във вътрешността на страната.

Това каза пред Дарик радио изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов.

След като бъдат идентифицирани адресите на къщите, инспекторите на НАП ще изяснят собствеността на имотите и ще извършат проверка на фирмите или гражданите, които ги притежават.

По първоначални данни на агенцията в над 50% от случаите най-скъпите имоти в страната са собственост на фирми, а не на физически лица.

Това е така, за да могат всички разходи за построяването и текущата им поддръжка, включително режийните разноски, да са за сметка на корпоративните печалби.

Още по темата

Освен това повечето фирми са ползвали ДДС кредит при строителството на имотите, който ще трябва да върнат в бюджета, ако се докаже, че къщите се използват за жилищни нужди, а не за фирмени цели.

"Очакваният фискален ефект е поне 10 млн. лв. Това, което лично аз видях около София надхвърли очакванията ми. Има къщи, чиято видима пазарна цена е от порядъка на няколко милиона евро.

Редно е да проверим дали собствениците им са изрядни в данъчно отношение, дължим това на обществото", каза по повод проверките Красимир Стефанов.

От НАП припомнят, че Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество, включително на луксозните имоти, ако вината на собствениците се докаже в съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
53
 
! Отговори
абе преди 13 години
а агенцията по геодезия,картография и кадастър за какво е?
1
7
 
62
 
! Отговори
durex^ преди 13 години
Мдам хората си живеят в къщи за над 2 милиона лева и карат коли също за тази колосална сума и после всички ревът,че нямат пари