2000 лв. на ден се крадат с фалшиви карти

Парите се теглят в България, защото тук са най-леките присъди
Обновена: 11 окт 2010 12:57 | 11 окт 2010 12:56,
14
2000 лв. на ден се крадат с фалшиви карти
Снимка: БГНЕС

Около 2000 лева се крадат всекидневно у нас с фалшиви карти, сочат данни на експерти.

По данни на Европейската централна банка (ЕЦБ)  в България са в обращение над 6 млн. карти, с които са извършени милиони банкови транзакции. Сред платежните инструменти те са на второ място по значимост. 

България и Румъния са страните, които в европейски мащаб контролират престъпността с фалшиви банкови карти, сочат данни на Европол.

„Няма официална информация и колко на брой престъпления и измами с банкови карти се извършват годишно у нас. Това се пази в тайна, тъй като от тази информация зависи имиджът на банките“, заяви пред БТА  Александър Кирков, заместник-ръководител на научноизследователска лаборатория по кибернетична сигурност.

Затова за България липсват официални данни за броя на потърпевшите и стойността на картовите
злоупотреби. 

Според изявление на шефа на сигурността на VISA Europe – Пийт Лейкман, пред банков форум за сигурност, се отчита, че у нас най-много престъпления с фалшиви банкови карти се извършват с такива, които са скимирани в чужбина, но парите са изтеглени в България, тъй като тук са най-леките присъди, които получават, докато в Европа тези престъпления се наказват доста по-сурово.

Наблюдатели на този вид престъпност твърдят, че средно за страните от Европа на всеки изтеглени от банкомат 1000 евро се открадват 20 евроцента. Сравнително такъв е размерът на измамите.

„Ако това правило важи за България, можем да кажем, че около 2000 лева се крадат всекидневно у нас от банкови измами“, коментира Кирков.

Според неофициални източници над 3,5 млрд. души в света днес всекидневно използват банкови кредитни карти като инструмент за разплащане.

Любопитен факт е, че банковите карти са по-разпространени от  мобилните телефони – около 3 милиарда са мобилните телефони по света, а банковите карти с 500 милиона повече.

Картовите измами са най-разпространени в САЩ, където през последната година загубите от тях достигат 3,029 млрд. долара, отбелязвайки ръст от 10,3 на сто спрямо предходната година.

В Европа най-засегнати от измами с кредитни и дебитни карти са британците, приблизително 20 процента от тях са били жертви на подобни посегателства.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: банкови измами
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съгласен! Точно така е! Банките смятат дали разходите по тези действия, ще донесе позитиви - ако не носи ги боли - клиента да си се пази :))
13
0
 
2
 
! Отговори
нема нужда от карта преди 13 години
НИКОЙ НИКЪДЕ НЕ ЗАДЪЛЖАВА ДА СА ПРЕЗ КАРТА!!! Научете се да четете - трябва да са през БАНКА!Може да си ги теглиш от сметка БЕЗ ДА ИМАШ КАРТА!!!Не знае а пък се сърди :)))
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Четеца не можде да се подмени!!! Добавя се допълнителен четец (скимер) в/у входа за картата, а истинския четец е ВЪТРЕ В БАНКОМАТА и то не непосредствено зад панела!!!Ако се позва смс известяване за всяка транз. е добра защита.Вече е готова системата за следене по панела на банкомата за външни тела и намеса и банкомата спира да функционира - от банките зависи дали ще ги внедрят в банкоматите си, защото ест. трябва да сметната разходите и дали им изнася да защитат клиентите си...
11
0
 
6
 
! Отговори
Angel преди 13 години
Има сума ти и съвременни технологии. Защо не са защитили картите? Или цялата тая пушилка има нещо общо със статистиката където излезе че 85% от измамите с банкови сметки и карти са 'вътрешна работа' на банкови служители и др. под.
10
0
 
6
 
! Отговори
ico kanadeca преди 13 години
Abe kradcite vikat dragte kradeca. Bankite navsiakade po sveta sa nai goliamite izmamnici. Koito moze da go pravi da ne spira a dori da pokazva i na drygite Tova e dobar nacin da se predpazite ot bankite izmamnici.
9
1
 
6
 
! Отговори
klarisa55 преди 13 години
кьм анонимен ,Вие знаете,ли истински,бандит да е в затвора?Тук в Бьлгария,е само безхаберие,и лапане от властимащите.Не се спират ,и дано скоро им,приседне на,дьлбоките гьрла!!!!
8
0
 
10
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Алооо ГДБОП нещо да кажете по въпроса ? Ще работиме или ще почиваме.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всъщност, банкоматите нарочно ги произвеждат с лесни за подменяне четци, за да може да се краде лесно от картите.И престъпността е целенасочена капиталистическа политика, какво искате? Беден народ - слаб народ, идеален за робуване. Оттървете се капитализма и няма как да ви крадат.
6
1
 
15
 
! Отговори
без карта преди 13 години
Сега насила ще ни накарат всички работещи да имат такива карти за да си получават заплатите.АЗ НЕ ИСКАМ ТАКАВА КАРТА - НЕ ИСКАМ ДА МИ ТЕГЛЯТ ПАРИТЕ ПРЕЗ НЕЯ.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тук ще дойдат още всички педофили, серийни убийци и канибали, защото присъдите са най-леки /ако ги хванат, разбира се, че и затова вероятността е най-малка/.
4
0
 
5
 
! Отговори
mangalska преди 13 години
darjava
3
0
 
30
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
gledax te li po novinite za jenata deto si izteglila spestqvaniqta ot Po6tenska banka i banknotite bili fal6ivi,tva ne6to moje li da se slu4i v normalna darjava q mi kajete
2
2
 
21
 
! Отговори
? преди 13 години
Obicham statii, bez osobenno sydyrjanie ili kachestveni danni :D
1
0
 
30
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 13 години
ШИФЪРЪТ НА БАЙ ***!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!