Пловдивският кмет си иска Панагюрското съкровище

Атанасов пише писмо до Борисов, иска златото да остане под тепетата
Обновена: 11 окт 2010 18:27 | 11 окт 2010 18:23,
184
Пловдивският кмет си иска Панагюрското съкровище
Снимка: Булфото

В люта битка се хвърли отново пловдивският кмет Славчо Атанасов. Той написа поредното писмо до премиера Бойко Борисов, като този път поводът е Панагюрското златно съкровище, заради което тези дни между него и културния министър Вежди Рашидов се разрази люта медийна битка.

Dnes.bg припомня, че скандалът нашумя, когато златните находки пристигнаха в Пловдив от НИМ.

Според разпореждане на Министерството на културата те трябва да останат в Града под тепетата два месеца.

Поводът за пристигането на оригинала е откриването на обновения Археологически музей. При неговото пристигане Атанасов реагира емоционално и заяви, че златото е собственост на пловдивчани и няма да го върне обратно в София.

От своя страна Вежди Рашидов репликира, че ценностите са държавни, и препоръча на Атанасов да се държи като кмет на Пловдив, а не на цялата страна.

“Пловдивчани най-горещо очакват Вашето решение в полза на справедливостта и в подкрепа в духа на Пловдив като културна столица на България. Очакваме да се направи този жест от страна на държавата”, се казва в писмото до премиера.

Още по темата

В него се подчертава, че находките са записани в инвентарите книги на местния Археологически музей под номера и винаги са били собственост на съгражданите му.

Атанасов уверява Борисов, че по никакъв начин няма да пречи експонатите да пътуват по изложби в страната и чужбина.

“Нека и ние да получим нещо хубаво от София, не само боклуците, от които до сега сме приели 300 000 тона”, заяви Атанасов.

Кметът отказа да уточни стратегията си в случай на отказ от Борисов, но обяви, че е решен да се бори докрай да културната кауза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
2
 
! Отговори
Майна преди 13 години
Пловдив е на 24 000 години. Не е грешка, а безспорен факт" - потвърди изпълняващият длъжността кмет, историкът и философ Александър Долев пред репортера на Plovdiv24.bg, Разказвайки по-рано днес пред гостуващи чуждестранни генерали за древната история на града, временният градоначалник хвърли в тъча българското присъствие, което бе чувало за 8000 години, с изреченото тройно по-голямо число. Всичко, разказа Долев, започнало от много голям спор навремето - някъде в началото на 80-те години на миналия век, когато бил студент първокурсник по история: на колко хиляди години била София, на колко - Пловдив? Софиянци били намерили древни археологически паметници, че градът им е на 4000 години. "Те на толкова си и останаха, а още тогава Пловдив официално си беше на 8000 години. Да, ама не! По-късно при нови археологически изследвания се оказа, че първите наколни селища по Марица са отпреди 24 000 години и софиянци умряха от яд. Дълго време тези факти се криеха, бяха преглътнали, че градът ни е два пъти по-стар от техния, но шест пъти им идваше в повечко", коментира Долев.
171
0
 
2
 
! Отговори
Асеновград преди 13 години
Майни ,хайде от днес съкровищетео да го наричаме ПЛОВДИВСКОТО ЗЛАТНО СЪКЛОВИЩЕ!Ще ни стане по леко - уверявам ви! И така ще натрием носовете на всички софиянци!Предлагам също да издигнем паметник на най видния пловдиски кмет Славчо Б. . Предлагам паметниксът да бъде на Джумаята срещу оня на Македонски, но по голям.
170
0
 
3
 
! Отговори
wniliewa преди 13 години
В Германия например всеки по-голям град е известен с нещо различно , нещо с което е по-специален и то от държавното управление. Нима трябва да вземат и малкото златно съкровище от Велики Преслав, което проятно ни изненада това лято, когато посетихме музея там.Крайно време е и държавната власт да се разсъсредоточи от София. В днешното време на бързи комуникации връзките между тях няма да са никакъв пронлем-интернет,скенер,факс и т.н.И ако трябва и законите да се променят за по-добро,в обща полза.
169
1
 
2
 
! Отговори
wniliewa преди 13 години
Не искам да вземам страна по въпроса, но мисля че софиянци се самозабравят. Отдавна София се цепи по шевовете и не може да побира толкова много народ, а централизирането към този неуреден град продължава, сакаш България е София и София е България. Нищо по различно от 10 и 11конкрес на БКП -така започваше др.Тодор Живков. Даже като говорят по новините за София не го споменават и ние-останалите си мислим че важи за цялата страна. крайно време е да се поучим от добрите практики в другите страни.
168
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пангюрското съкровище отива в Панагюрище и решаваме проблема с шувинизма.
167
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
za6to ne iskat sakrovi6teto na kubrat ot rusia obratno koeto e namereno v edno ukrainsko selo? a....
166
3
 
1
 
! Отговори
Искащ преди 13 години
И аз го искам също щом всеки може да си позволи да го "иска".ЕГА ТИ КМЕТА-ЕГА ТИ ДЪРЖАВАТА
165
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ФАЛШИвО, А НЕ ФАЛШИфО умнико - а велинградския *** е никой, за да има това съкровище !
164
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това съкровище отдавна е притежание на частни колекционери (вероятно един от тях е и Черепа) Това което се показва са обикновени фалшификати
163
3
 
1
 
! Отговори
mutata plovka преди 13 години
Този Атанасов си прави страшен ПР. Че няма да стане неговото е от ясно по ясно но ще излезе пред пловдивчани и ще каже- ето аз съм добър и мисля за вас а всички други са лоши, гласуваите пак за мен. Грозно е и смешно.
162
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако чак толкова се държи на правото, то съкровището би трябвало да се остави в Панагюрище! А там засега има само копие, и то от тази година - резултат от спонсорство на родолюбиви българи!
161
3
 
4
 
! Отговори
bg преди 13 години
панагюрското съкровище е собственост по закон на историческия музей в Пловдив - другото е неважно !
160
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Константин I Велики - "Моят Рим е Сердика" - преди около 700 години
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НА АКУЛКАТА НЕ МОЖЕ ДА МУ СЕ РАЗБЕРЕ ОТКЪДЕ Е !? ИЛИ АЗ НЕ МОГА!?
158
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
но ти все пак си по-дървен. Аз не отричам достойнствата на града ви, наблюденията ми за жителите му обаче са непосредствени, дай ви да мерите главната и не вършите работа за пет пари
157
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
София е град на 125 години - преди това е селище !
156
0
 
3
 
! Отговори
Shark преди 13 години
най-дървен.........
155
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
София е доста по-близо до Стара планина от Пловдив. Май обаче ще я правите осмо тепе, а:))) Що не се съберете с макетата да си направите една Велика Македоно-Тракийска Империя
154
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
просто отговарям на твой пост, другите ти не ме интересуват. Освен това аз не те обиждам, докато ти ме обиждаш. Т.е. аз съм възпитан и разчитам на диалог, а ти си майна, т.е. най-велик, най-умен, най-красив, най-стар, най-млад, най-висок, най-нисък, най-мързелив
153
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Говоря за Южен Централе район, ако си чувал такова нещо изобщо, който няма нищо общо със София. А Стара планина отива но север към Враца. Боже кво невежество. Е вижда се от София, да, вижда се.