България се превърна в държава на невежеството

Млади учени излизат на протест в София, заради орязан бюджет
Обновена: 13 окт 2010 07:55 | 13 окт 2010 07:55,
117
България се превърна в държава на невежеството
Снимка: БГНЕС

Млади учени организират протестно шествие  под надслов „2011 г. - Бюджетът на невежеството". Те се обявяват против водената от правителството политика в сферата на образованието и науката.

Младите учени смятат, че от държава на духа, България се е превърнала в държава на невежеството.

Протестното шествие ще започне в 11 часа от градинката на паметника на "Св. Климент Охридски", ще премине през пл. "Народно събрание", бул. "Цар Освободител", пл. Независимост - Министерски съвет, Министерство на образованието и обратно по бул. "Цар Освободител", ул. „Г.С. Раковски", Министерство на финансите до градинката на паметника на Св. Кл. Охридски.

Младите хора смятат, че действията на образователното министерство са довели до хаос в сферата и ощетяват учените.

Те ще протестират, защото средствата за образование и наука падат на 3.3% от БВП.
За сравнение 3,5% процента е границата, под която се намират само най-изостаналите страни от Азия, Африка и Латинска Америка. През 2009 г. процентът за наука и образование от БВП беше 4,2%, аргументират се учените.

„Ако той се беше запазил същия и тази година, това щеше да доведе по-малко пари в сектора, но поне щеше да бъде разбираемо на фона на кризата. Когато обаче, освен свитият бюджет се променя и процентът, това говори за неразбиране и целенасочена убиваща науката ни държавна политика“, категорични са младите учени.

Още по темата

Според тях свиването на субсидията е толкова голямо, че даже при масови съкращения няма да има достатъчно средства за поддържане дори само на инфраструктурата и нормално месечно възнаграждение на останалите.

„А България е на последните места в Европа по брой учени на 1000 души население“, отчитат още младите учени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: протестмлади учени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
който наистина го е грижа за науката, пръв ще поднесе факел към полятата с газ бан. няма по-вреден тумор и спирачка на прогреса от банаджийството.
58
10
 
8
 
! Отговори
BAN EBAN преди 13 години
Бе пари няма бе! Кво не разбрахте! Има 5 лева. Не могат да станат 10. Идете да бачкате нещо смислено, изкарайте пари, платете си данъците и ще има пари. Аз не съм съгласен да орежат парите за здраве, за да се дават на некъв *** да преписва от чуждите публикации.
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Млади учени?
56
7
 
3
 
! Отговори
Осама Бин Ладен преди 13 години
Само гербавия електорат може да прави сравнение между байтошовата наука и днешната и сравнението да е в полза на байтошовата! Явно, намирате невероятен смисъл и безспорна полза в създаването на безумия от типа на докторската дисертация на Вожда Психо-физическата подготовка на оперативния състав! Да оставим на страна факта, че е станал доктор на науките, без преди това да е бил кандидат, това са подробности! Та, нима някой може да си представи, че Той може ВЪОБЩЕ ДА БЪДЕ КАНДИДАТ?! Такова чудо просто не може да се случи! Той просто не кандидаства! Каквото си иска, взема го... и това е! Точно това е и най вероятния мотив за водената в момента война, срещу българската наука от цялото гербаво войнство! БАН трябва да се закрие и толкова! Нищо не вършат, нищо не работят, няма значение колко и как ще се реформират! Щото...то тая сграда на кьошето срещу Народното събрание чудесно би изглеждала, като централа на Партията!!! Пък и само този имот ли е?! Гледай ги, из цяла София са пръснати, че и из страната! Защо да отиват бадева тези хубави имоти, тези красиви сгради, за някакви си учени?!?! Пък не дай Боже, все още има тук-таме някои изостанали из институтите, който си използват главите не само за поставка на шапките, и които имат наглостта да коментират, че нещата, дето ги обещава Партията и Вожда са откровени глупости и просто не могат да се случат! А *** хааа! Ще накърняват те вярата на народа! Я марш!!!
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Май обичаш градските легенди.
54
10
 
5
 
! Отговори
червения фенер преди 13 години
"ПЕДЕРАСТА ДЯНКОВ"..."*** БОРИСОВ"...Що за изказ бе,комунистическо ренде!?Май не си си взел изпита от училището за бавноразвиващи се,а!?Или това е характерната ви пролетарско-революционна фразеология!?Между другото,не бързай за избори!Защото тогава ще стане още по-зле за крадливите и мързеливи червени мижитурки!Бъди здрав,за да се убедиш ЛИЧНО в това!:))
53
3
 
8
 
! Отговори
черна кутия преди 13 години
подкрепям протеста. бих отишъл, ако не съм на работа.почвам да си мисля има ли връзка между орязания бюджет на БАН и образованието въобще и факта, че дянков е кадър на световната банка...
52
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха, щели да се съберат двайсетина - трийсетина бледи младежи демострация да правят!!! Кому му дреме за вас, брееее ... Каква полза от вас изобщо, какво правите, какво произвеждате, та мойте пари ще взимате?Ако вдигат шум тия демостранти, да изпрати кметицата една караулка да ги разгони ...
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво по хубаво от *** и гладен народ. Идват избори даваш кюфте и хоп, който трябва е на власт. Някога властта се е опитвала да ограмоти колкото може повече хора, а сега точно обратното. Мощните държави печелят мозъци, а нашата мила Родина затъва. Мутро величията са на пиадестал, строят си палати където пожелаят и са на почит при всяка власт. В днешни дни мозъка и знанията са излишни. На почит е парата, родата, шуробаджанащината и метресата. Тъжноооооо...... и гнусно.
50
3
 
2
 
! Отговори
До 51 преди 13 години
Явно ти преливаш от идеи ,що не помогнеш на Игнатов.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Заминавай на село в Селкоопа при магарето Марко и комшията по селска кръчма да си пиете парцуцата на ливадата.
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Явно научната мисъл в България трябва да се сведе до твоето ниво и нивото на Бат Бойко тогава вече всичко ще ОК.То наистина е опасно да има мислещи хора.
47
3
 
10
 
! Отговори
pepi_55 преди 13 години
Аз си мисля,че водиме дискусии с грамотни хора, но явно някои съм ги надценил. Дянков не е бил от МВФ , а в Световната банка, която е продукт на САЩ. Участвал е в проект на СБ в редица държави, между които и Грузия. По този проект е помогнал за закриването на АН в Тбилиси. Впоследствие се прекратява проекта като неуспешен и наш Дянков остава без работа. Точно тогава го намира ? наш Бойко.
46
5
 
1
 
! Отговори
много АМАН преди 13 години
всички които не харесват протеста са невежи......толкова невежи че изобщо не разбират великите им замислихмммняма ли някои доктор да даде диагноза на това състояние ?
45
6
 
7
 
! Отговори
Лесни пари в БАН преди 13 години
Лекарите генерират здраве, лечение, труд. Учителския труд също е полезен продукт. Но БАН какво генерира? И за кого? Там са едни соц. дерибей които НИЩО полезно не правят! По Тошово време БАН имаше смисъл, той помагаше на производството и предприятията с нови технологии, имаше и солидна спойка с университетите и там веднага се лансираха нови идеи.. Но това е в историята поне от 20 години. Сега БАН на никого с нищо не е полезен, поне в този си вид!!! ай сиктер!
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айдееее още един дето сънува комунистически кошмари. Че си прав за мизерията си прав. Но това което става е пряко отражение на ВЪНШНИ геополитически интереси. А нашите управляващи са просто послушни марионетки - но такива са ВСИЧКИ управлявали България. Така че стига с тази мантра "комунисти, комунисти, комунисти"
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
докато лилов е член.***. на БАН няма да има оправия
42
4
 
7
 
! Отговори
съм за гъмза преди 13 години
И в момента в България учени работят по заявки от бизнеса!И съвсем не са малко!За сведение,не всички предприемачи са мутри,и не всички учени са безидейни мързели!Просто работят без протести,крясъци и кибичене пред медиите!И имат добри доходи!Сега всеки има възможност сам да се оправя и трябва да действа,а не да мрънка!
41
6
 
3
 
! Отговори
Буля Мара преди 13 години
Тези от БАН нито са преподователи, т.е. даскали, нито пък са открили нещо съществено. Дори и рационализациите им са измислени. По-голямата част от рационализациите в България са направени от работещите ненаучни работници.
40
9
 
3
 
! Отговори
Обама Бин Ладен преди 13 години
Така ами! Да хващат всички мотиките! Не само БАН!Всички учители, всички университетски преподаватели да се насочат към пустеещите декари! Какво пък произвеждат и генерират те?! НИЩО! Пък после и докторите да ги последват! И те нищо не произваждат! Няма нужда от доктори! Който оцелее, оцелее! Мотиката му е майката ....и бащата! Санким, какво работят тея лапачи, като не можеш да им измериш работата?! Нито с изкопаните кубици, нито с прекопаната площ! Значи, НИЩО не работят!