Жестоко: Мъчат зайчета пред студенти

От МУ в Пловдив изпратиха сигнал за нехуманно отношение
Обновена: 19 ное 2010 13:17 | 18 ное 2010 21:27,
406
Жестоко: Мъчат зайчета пред студенти
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Жестоки изтезания се правят редовно в Медицинския университет в Пловдив. За това алармираха студенти от висшето учебно заведение. Те са изпратили сигнал до Министерството на земеделието и храните, Националната ветеринарномедицинска служба и различни неправителствени организации заради нехуманното отношение към животните.

В сигнала студентите описват как четирите лапи на зайчетата се връзват в средата на стаята, а за врата им се закачат датчици, които отчитат пулса и други жизнени показатели. После задните лапи на зайчето се удрят с чук за пържоли, за да се измери нивото на болка и шок у животното. По преценка на преподавателя може да се направи и дисекция на заека, твърдят студентите.

Опитите се правели в катедрите „Патофизиология” и „Физиология”, където се обучават бъдещите медици.

От ръководството на Медицинския университет не отрекоха пред Dnes.bg за опитите, но уточниха, че те се правят със специално отглеждани за целта животни. Оттам поясниха, че се правят и опити с лабораторни мишки.

„Ако студентите не искат да гледат подобни опити, не е трябвало да записват при нас”, заявяват от ръководството на университета.

Студенти, пожелали анонимност, разкриха пред Dnes.bq, че преди години са правени опити дори с кучета и котки, но това било забранено, защото подобни експерименти с такива животни вече се считат за нехуманни.

„Сега в часовете се правят опити със зайци, жаби и мишки, ако ги няма, трудно ще можем да изучим учебния материал”, смятат възпитаници на Медицинския университет, които не са подкрепили сигнала на колегите си до различните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тъй, тъй! Обясни сега на милозливците, как се определя леталната доза на лекарствата. Или ония с директивите не правят такива изследвания :)
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
28, инсулинът как е открит? Без кучета?
28
17
 
11
 
! Отговори
Безанонимен преди 13 години
Хайлази! Не им се учи и се чудят какво да измислят, че по-лесно да минат нагоре. Що тръгват да стават медици, ако не могат да гледат кръв и травми.....
27
15
 
23
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Няма лекарство, което да не е преминало предклинични изпитания с плъхове, зайци, кучета. Лекарствата са скъпи не защото трудно се произвеждат, а защото са дадени много пари за наука. Чалгарите искат да няма наука, да няма образование. Нека да бъде само магистрали, спортни зали и силиконови цици.
26
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тогава и салати ще спрем да ядем, щото и растенията ги боли!За икебана да не говорим!
25
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Медицински университет ,търси да назначи мазохисти на постояно работно място.Ще ви *** ,ше ви разпъваме ,ще ви докарваме до шок .Е защитниците на добитъка има ли мераклии.Така се защитават животинките.
24
5
 
13
 
! Отговори
Breach преди 13 години
Илияне, думата е 'дИсекция', произхожда от латинската дума 'dissecare'. Подобни експерименти причиняващи болка са експлицитно забранени по смисъла на Директива COD/2008/0211, която България трябва да транспонира до 2013 година. То тогава зайците ще търпят.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще дойде време когато създания клонирани от синтетична ДНК, т.е. без родители ще бъдат отглеждани от машини, при специални условия/и на практика няма да бъдат хора/ ще бъдат използвани за донори на органи и тъкани.
22
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никога не са правени с котки или кучета .А когато им се случи на бъдещете хуманисти , някои в шоково състояние и незнаят какво да го правят ,и това сте вие мили ми защитници на правата на птичките и пчеличките ,ще пеете друга песен .Шемети КАК ДА СЕ НАУЧАТ ***.И.ТЕ КАКВО Е ШОК.По картинка ли .В цял свят се правят опити със животни ,на мишки и жаби са 90% ,другото е на зайци.А като бях в училище рязах и червеи .Имах колежка завърши с 5,95 ,не понасяше кръв.е такава да ви лекува дано.
21
17
 
23
 
! Отговори
Атанасов преди 13 години
Абе всички сте много отворени и много защитавате ама като отидете в болницата искате лекаря да е добър нали. Айде представете си един сладур където само над учебниците е седял как ще ви реже и ми говорете пак, че не трябва да има експерименти с животни.
20
2
 
13
 
! Отговори
Зрънчо преди 13 години
Не с хора, а със "специално отгледани за целта хора" ;)
19
11
 
23
 
! Отговори
срам преди 13 години
А ако тия от ръководството съветват студентите да не се записват медицина, щом не могат да гледат, как "лекари" измъчват живи същества, те не е трябвало да стават медици. По-би им отива надзиратели в нацистки лагер на смъртта. Само там садизмът не е предизвиквал възмущение. Какво ли правят с пациентите, след като така приемат жестокостта? Но не оставят ли хората да ***, ако не ръсят огромни суми, та ще им коментираме жестокостта ... Позор! Вън от университета! И съд! Развращават младежта! Вън!
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Ветеринарно-медицинска", моля, другарко!
17
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А рязането на човешки трупове по анатомия, по-хуманно ли е?Да се закрие специалността медицина!
16
2
 
5
 
! Отговори
PPP преди 13 години
"ветериномедицинска служба..." Dnes.bg пак се изцепиха с драскачите си нещо гледам...Ветеринаро-медицинска служба се пише!!!
15
15
 
21
 
! Отговори
стг преди 13 години
добре де , как да стане по друг начин как тия *** да станат лекари, да неприятно звучи но въпросните зайчета или ще са за опити или за тавата то е ясно
14
25
 
24
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
Аз пък искам да подам сигнал за мъчения в гората край Шипка. Видях един, дето зверски прекъсваше живота на гъбите, чрез пречупване на жизнената им връзка със земята. А към едни други, още по-красиви гъбки с червеникави шапки, се отнасяше още по-зверски - риташе ги жестоко и те се премятаха безпомощно по нанадолнището в гората.....
13
9
 
27
 
! Отговори
555 преди 13 години
и после се чудим защо докторите ни са психари
12
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
гадна история
11
32
 
36
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Е к`во бе? С хора ли да правят опити?