Лекарите: Здравната каса трябва да се ликвидира

Медиците излизат на петъчен протест пред НС
Обновена: 18 ное 2010 15:27 | 18 ное 2010 15:27,
119
Лекарите: Здравната каса трябва да се ликвидира
Снимка: БГНЕС

Лекарите не се отказаха и в петък излизат на протест в 13,00 часа на пл. "Народно събрание", заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

По думите му медицинската общност негодува не заради недостиг на средства, а заради липсата на прозрачност в разпределението на парите от НЗОК. Определени региони и болници били облагодетелствани за сметка на други.

От БЛС предлагат да се ликвидира НЗОК, защото според тях не работи, и да се разпределят 15 души в Министерството на финансите, които да вършат нейната работа, тоест "да се върнем към чисто бюджетното финансиране".

„Здравната каса е безконтролна институция, никой за нищо не я контролира, там са далаверите, оттам изтичат големите средства“, заяви Цветан Райчинов.

От БЛС заявиха, че по неофициална информация се извършва рекет при определянето на цените на лекарствата, заради корпоративни интереси. Целта е цената да бъде намалена с около 50%.

"Да не говорим, че цени на дейности и услуги, определяни от МС, съществуват само в Северна Корея и Куба. В демократична страна това не може да се случи. От декоративна демокрация в страната надали има нужда. В скоро време Дянков ще определя и цените на марулята, олиото, ориза“, каза Райчинов.

3,9% от БВП ще бъдат дадени за здравеопазване.

"Няма страна в Европа в момента с такъв процент от БВП да прави здравеопазване. В този смисъл няма по-добро здравеопазване в света от българското, с толкова пари да се осигурява здравеопазване и при това в сравнително добро качество", коментира още шефът на БЛС.

"Държава, в която системно се съсипват здравеопазването, образованието и науката, вече просто не може да се нарече държава", заключи Райчинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лекарите: Здравната каса трябва да се ликвидира. Да съгласен съм и на негово място да се създадат - Здравни застраховки към Застрахователни компании за всеки човек , които да се пипат само при нужда и да си решава болния при кой дактор да се прегледа и при кое болнично заведение да се лекува а не както сего ходиш не ходиш на лекар джипито те дои
17
2
 
21
 
! Отговори
Ани преди 13 години
Напълно е прав човекът, здравната каса е една недобре обмислена и силно корумпирана институция, която тр да бъде ликвидирана !
16
6
 
23
 
! Отговори
Дени преди 13 години
"Държава, в която системно се съсипват здравеопазването, образованието и науката, вече просто не може да се нарече държава", заключи Райчинов.Ето това е истината!!!!!!!
15
5
 
22
 
! Отговори
Възмутен преди 13 години
Ти разлика между лекар и стоматолог правиш ли? Стоматолозите от години работят на частно и е нормално сами да си определят цените като частници. Ако иска ще вземе 900 лв. ако иска ше вземе 9 - негова си работа. Никой не кара синът ти да се лекува при този стоматолог!!! Като не му изнася цената - да отиде при друг
14
1
 
22
 
! Отговори
баа Пена преди 13 години
Закрийте и тоталитарния Лекарски съюз,дето сте си изтипосали заплатки,командировки и нам кви си мероприятия.От Вас ква е файдата??
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Безмислие и анархия на институциите управлява България.Но ние сами сме си докарали това положение,зашото народа не е дорастнал да бъде общество,а сме народ от отделни личности,които единственото което ги обединява са едно име и територия,нищо друго.Затова няма смисъл да се оплакваме,а да си теглим хомота който сами сме си сложили и да гледаме политическото цирково шоу,щото е най лесно и поне е безплатно.България е един сериал "Потъване" започнал преди 20 години,очаквайте новите епизоди...
12
0
 
6
 
! Отговори
Anna Yordanova преди 13 години
Napulno sum suglasna che sredstvata sa razpredeleni nepravilno.Nai-goliamoto IZTOCHVANE NA PARI OT ZDRAVNATA KASA stava v Sofia!!!V provintziite sushto ima dobri spetzialisti,koito chesto puti sa sus vurzani rutze,zaradi lipsata na aparatura.Suprugut mi koito e lekar v Anglia,kaza che mnogo ot negovite kolegi sa posredstveni spetzialisti,no razpolagat s perfektna aparatura.Lekarstvata vkluchitelno i antibiotitzi sa napulno BEZPLATNI,kogato sa izpisani ot lekar
11
4
 
20
 
! Отговори
моргаджия преди 13 години
Ей от ващто лечение човек като мене глава не може да вдигне от работа. Ама при мен корупция няма като при вас. Ама сте толко некадърни че народа ако разбере от кви смешни диагнози им *** децата ще ви избият и вас и семействата ви.Да горите в ада *** корумпирани
10
7
 
22
 
! Отговори
баа Пена преди 13 години
Ще ти се Райчинов,ти да си поръчваш цените!!Преди месец една *** седна и със химикалчето ми нарисува 930 лв. за 3 пломби на сина ми ,ако щеш вЕрвай!Е,тая може да се цени толкова,ама аз не ги разгребвам с лопатата,да Ви .....официално цялата гилдия!!Птичка ви лелина!
9
6
 
25
 
! Отговори
аз преди 13 години
Да е закрият здравната каса, НО И ДА ПРЕМАНАТ ДАНЪКА 'ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА'! ТОГАВА ДА ВИДИМ ОТ КОГО ЩЕ КРАДЕТЕ!!! МНОГО МАЛКО СА ИСТИНСКИТЕ ЛЕКАРИ В БЪЛГАРИЯ, УВАСНО МАЛКО! В ПО-ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ ВЯРВАТ, ЧЕ САМО ЗА ТОВА ЧЕ ИМАТ ДИПЛОМА Е ЗАДЪЛВИТЕЛНО ДА ВЗИМАТ МНОГО ПАРИ! А КОЛКО ДОБРИ ЛЕКАРИ СА... ТОВА ИМА НАЙ-МАЛКО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ТЯХ! А ПЪК НИЕ ПРОСТОСМЪРТНИТЕ, КОИТО НЯМАМЕ Д-Р ПРЕД ИМЕТО СИ ТРЯБВА ДА ПЛАщАМЕ ЗА ВЪЗДУХА.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Последното изречение подкрепям с две ръце (y)
7
5
 
13
 
! Отговори
Иван преди 13 години
"По думите на д-р Райчинов медицинската общност негодува не заради недостиг на средства, а заради липсата на прозрачност в разпределението на парите от НЗОК."Тези и те изпяркаха - до вчера се оплакваха от недостиг на пари а сега завъртяха д......Ако на всеки изпращат имейл как се разпределят парите за какво ще протестират.Най-после да кажат кой ги подтиква към протест за да разберем за мотивите им.За студентите разбрахме те не знаеха за какво протестират- оказа се за алчните си преподаватели
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Рачо скрии се мафиотино. Ти ли си европейския демократичен лекар крадецо. Цялото съсловие лекарско не те ще и неще смотания БЛС. Провалихте бъдещето на лекарите и на здравеопазването с некомпетентността си. Време е да си ходите и да се направи едно сдружение в което не е задължително членуването.
5
3
 
19
 
! Отговори
vini преди 13 години
Този да спре.Това е един интригант и нищо повече.Да излизат на протести но да върнат и отнетите животи на хора от тяхната некъдърност За некъдърността пари не са необходими.
4
11
 
23
 
! Отговори
касиер преди 13 години
Що да се ликвидара бе? Да мое само вие да краднете ли бе майка ви долна. Само трепане трябва за докторите и касиерите в таа държава.Наздраве пияндета долни.
3
0
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
4e tq si be6e sazdadena kato piramida,kolko pati q iztokvaxa,i pak ima bunacite vnasqt,ama ako se napravi li4na osiguritelna smetka ,i fiksirani ceni v bolnicite nqma mai da e taka
2
3
 
13
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Усещам че за първи път ще бъдем единодушни в коментарите си:)
1
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И вас да ви ликвидират дано, ние така и така си мрем от ваши действия , а сега и от герберската оправия