Зачитаме религиозната свобода, но не прилагаме законите

Държавният департамент на САЩ публикува доклада си за 2010 г.
Обновена: 18 ное 2010 10:31 | 18 ное 2010 10:30,
64
Зачитаме религиозната свобода, но не прилагаме законите
Снимка: БГНЕС

Българското правителство като цяло уважава религиозните свободи, но не прилага последователно съществуващото законодателство по религиозните въпроси, сочи докладът на Държавния департамент на САЩ за религиозните свободи по света за 2010 г.

Дискриминацията, тормозът и обществената нетолерантност спрямо някои религиозни групи обаче все още се проявяват от време на време, а вандалските прояви срещу джамии зачестяват, се отбелязва в доклада.

В него се изразява и безпокойство, че правителството ни не е действало проактивно, за да предотврати случаи на обществено насилие.

Продължават и съобщенията за нетолерантно отношение от страна на полицията и местните власти.

Някои "нетрадиционни" общности са изправени пред дискриминация и предразсъдъци от местните власти в някои общини, въпреки че са получили национална регистрация от Софийския градски съд, изтъква още Държавният департамент.

Той посочва, че на 3 ноември 2009 г. полицаи са попречили на събиране на членове на "Свидетелите на Йехова в Сандански" и са поискали документ, доказващ, че са регистрирани от общината. Продължават да постъпват многобройни оплаквания от мюсюлманите за оскверняване на техните храмове в България, отбелязва докладът.

Като пример са дадени случаите на опожаряване на джамията в Никопол през октомври миналата година, подпалването на благоевградската по същото време и на карловската джамия през април тази година.

Посочени са и случаи на оскверняване на мюсюлмански храмове със свастики в Благоевград, Пловдив, Казанлък.

Представители на еврейската общност са сигнализирали за оскверняване на еврейски училища в София на 10 март и за нападение с коктейли "Молотов" на 13 юли по синагога в Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: Държавен департамент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
lider преди 13 години
a nai gadnoto na amerikancite 4e izpolzvat takiva povodi da za6titavat razni svobodi i posle da izbiqt 200000 dy6i savsem zakonno i legalno kakto te se izrazqvat.e bahti i gadnqrite
56
0
 
1
 
! Отговори
osho преди 13 години
nai brytalnia primer v usa be6e aresta na osho.6 meseca po zatvorite i nakraq my dadoha otrova za dovijdane.4oveka si ymrq sled 8 meseca v india.
55
0
 
0
 
! Отговори
fbi преди 13 години
ne se samoybiha a spec 4astite im gi zapaliha i gi rastrelqha kato ku4eta tolerantnite amerikanci borci za 4ove6ki svobodi
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да "разпоредиш" всички деца да учат задължително и само православие е равносилно на това да ги учиш на радикален ислям. Разбира се, че религиите трябва да са свободни. И съответно ние нерелигиозните хора да не бъдем занимавани с тях. От къде накъде някой ще налага на децата часове по религия, примерно. Някой може да не иска на детето му да се преподава тесногръдие, сексисъм, хомофобия и псевдоморални богоугодни ценности. Лека вечер! :)
53
1
 
2
 
! Отговори
пуки преди 13 години
Стига гнусотии! Майтапа си е майтап, но не бива да се прекалява с изразите! Факт е, че някои кръгове и в САЩ ни направиха на живи умрели, но не всички са виновни и там? Да не забравяме, че решенията се вземат от тайни кръгове и военните, а те се командуват от глупа още по-тайни същества. А конгресса си е за патаклама и не толкова важните решения. Ние не ...таковаме... българите никого, щото е гнусно, освен жените си. Е, и разврата е масов като гледам, но всеки отговаря за себе си.
52
2
 
3
 
! Отговори
Мен преди 13 години
Абе тея *** от държавния департамент на САЩ от къде на къде ще ни се бъркат във вътрешните работи, да *** ваща мама уруспийска да *** ! Ние тук ще *** мюслимте в носовете, вие си бийте вашите ***, калпаци !
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не съм расист и нямам нищо против другите религии, но не посягайте на Българина! Америка не вижда себе си , тръгнала нас да оценява.
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А вие защо биете ***?
49
2
 
8
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
Юдеизма и Исляма са престъпни фашистки религии ...Талмуда и Корана открито призовават към избиване на християните На всички Синагоги и Джамии по един катинар отпред, и децата да учат само Православие
48
2
 
7
 
! Отговори
пиколо преди 13 години
1.) паленето на джамии е също преразход. Но и много джамии никнат като гъби всеки ден (USA не го ли вижда?) 2.) ние българите не мразим човека заради вярата му, ако не е антибългарска. Нок акво да очакваме от разни провокатори, от всякакви религии, когато ни унищожават? 3.) често тези палежи са за грабежи и провокация. Аз не харесвам исляма, но не съм тръгнал да паля джамии? 4.) Свидетелите на Йехова са ислямска формация, прикривайки се зад красиви думи. Пасторите са ***, кюрди и араби.
47
1
 
4
 
! Отговори
sh преди 13 години
Тази снимка е от Шумен стената на Томбул джамия
46
3
 
11
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 13 години
Ционистко-масонските ментори от Вашингтон отнбово се посраха по отношение на България!Медийните еничари веднага безропотно огласиха идиотските им оценки.Абе кенефни медиини манипулатори,що не зададете на вашингтонските *** един единствен въпрос за човешките права-защо държите индианците в резервати като хора второ качество и не им върнете заграбените земи от началото на по миналият век които са били техна собственост?Обадете се вашингтонски ***!
45
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И този ежегоден доклад ако не е намеса във внътрешните работи не само на нашата държава но и на други . Те американците да не забравят че и ние можем да пишем доклади как във САЩ се нарушават човешките права и регилиозните свободи.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами нали в Америка важи принципа " Не питай, не казвай". Демек кротувай и не създавай проблеми. Като излезеш като въшка на чело естествено има кютек!
43
1
 
19
 
! Отговори
бай Ганьо преди 13 години
Нека да ни посочат по-толерантна държава за пример.
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как на 300 ,те са на 200 А и досега има сегрегация.Що не питате колко са браковете м/у бели и черни и как се отнасят към тях местните .А за гавра с араби ,онази от Абу Грайб ,наказаха с по 1 година условно собствените си войници.Ако го бяха направили с американци ,щяха да ги разгонят.
41
2
 
16
 
! Отговори
$ преди 13 години
Млада и наивна нация са американците. не са сърбали като нас 500г.мюсулманската попара! Затова си ги говорят разни врели-некипели.Те и в Ирак си мислеха, че могат да "посадят" американска демокрация...Така че пони отива на нас да правиме доклади за религиозните свободи на другите държави/Нали сме си спасили и евреите/!А те да си припомнят с тяхната религ.слободия случая със сектата "Давидова клонка" на Д.Кореш, дето се самоубиха незнам колко си човека /над 100 бяха/!Въобще не им се връзвайте!
40
1
 
24
 
! Отговори
USA?!... преди 13 години
Държавният Департамент на САЩ да порицаят Конгреса.И Конгреса да излезе с решение връщащо земите на индианците.Защото иначе няма моралното право да говори.
39
1
 
5
 
! Отговори
бЕдНяК преди 13 години
Отгоре на тия приказки на департамента - ние се натискаме и за ПРО. А писането по стени на храмове, на която и религия да са не направено от православни християни със сигурност.
38
0
 
14
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
На тия представите за правата на човека са много изкривени! Гледах по CNN разговор с някакъв професор от чикагски университет.На въпроса " защо САЩ си затварят очите за нарушаването на човешките права на кюрдите,той изброи всичко което правели в Ирак , за да ги защитят,но когато водещият уточни че въпросът е за кюрдите в турция,професорът се засмя и каза " Еее има добри кюрди и лоши кюрди".Така че какво им се чудите те са си хара с много лица!!!!!!!!!!!!