Надомният труд вече ще се зачита за трудов стаж

Около 500 хил. души у нас работят от вкъщи
Обновена: 24 ное 2010 13:40 | 24 ное 2010 13:40,
26
Надомният труд вече ще се зачита за трудов стаж
Снимка: БГНЕС

Работещите надомна работа ще бъдат с трудови договори, ще плащат осигуровки и ще им се зачита трудов стаж, предвиждат 2 споразумения за дистанционна и надомна работа, подписани от бизнеса и синдикатите.

Те бяха сключени в присъствието на премиера Бойко Борисов и на социалния министър Тотю Младенов.

Не съществува статистика за работещите надомна или дистанционна работа. Въпреки това според различни критерии те са между 300 000 и 500 000 души.

Само 2,8% от анкетираните работят на трудов договор, макар и на непълно работно време, показва аналитичен доклад за състоянието и проблемите на надомните работници в България на КНСБ.

Трудът на надомниците не е осигурен и защитен от правни норми. От тях има хора, които работят по този начин 10-12 години и са над 50 години, отбелязват от синдиката. 

Често надомниците са принудени от обстоятелствата да работят срещу ниско заплащане, без наличие на договор и осигуровки. Те трябва сами да покриват основните производствени разходи, сблъскват се и с ограничен достъп на подходящите пазари, показва още проучването.

В подписаните обаче споразумения вече е дадена ясна дефиниция за надомна и дистанционна работа. Определено е и какво трябва да получи надомният работник, за да е защитен.

Предвижда се дори по домовете да тръгнат и трудови инспектори, които ще проверяват договорите и условията за работа.

Премиерът Борисов увери участниците в церемонията, че текстовете на споразуменията, подписани днес, ще получат законна форма. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: надомна работа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
19
 
! Отговори
с. преди 13 години
Тия нещастници се огледаха и на тия хорица дето са се хванали нещо вкъщи да шият или каквото е там за да изкарат 5-10 кинта днеска!Та данъци,осигуровки и не знам какво си!За да има да кльопат професионално безработните Айше,Хасан и тн!Една стотинка не трябва да се дава на тая скапана държава!И тия ГЕРБ освен да натискат хората за все повече и повече пари друго не правят!
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Предвижда се дори по домовете да тръгнат и трудови инспектори, които ще проверяват договорите и условията за работа."Абе... тия чуват ли се? Зарежи, че никой няма да им отвори, ами въпроса е какво ще инспектират вкъщи? Само ще симулират, че работят. Не че сега правят друго, ама... :)
4
3
 
29
 
! Отговори
Доста прост преди 13 години
Най-вероятно за тази оферта ще гонят бедният човечец и за данъци,не вярвам да е подарък!
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Работещите надомна работа ще бъдат с трудови договори, ще плащат осигуровки и ще им се зачита трудов стаж, предвиждат 2 споразумения за дистанционна и надомна работа, подписани от бизнеса и синдикатите."Ааааа, не мерси. Бизнеса и синдикатите що не си хванат гащите, шапките, чантите и да ходят да кажат на майка си, че ще ги... Сега трябва да плащам една камара осигуровки, понеже самозваният "бизнес" и самозваните "синдикати" решили, че ще се споразумеят за нещо, без да питат никой друг.
2
24
 
10
 
! Отговори
tc преди 13 години
Адски *** си! И коментарът ти беше абсолютно неуместен плюс това некомпетентен!
1
9
 
36
 
! Отговори
Доста прост преди 13 години
Значи като си копам градината и чистя на прасето ще ми се зачиата за стаж.Ура.

Спонсорирани публикации