950 лв. е таванът за избор на лекарски екип

За един медик максималната сума ще е 700 лева
Обновена: 6 яну 2011 14:53 | 5 яну 2011 09:30,
80
950 лв. е таванът за избор на лекарски екип
Снимка: Булфото

Правителството ще обсъди въвеждането на таван в таксата за избор на лекар в лечебните заведения между 250 лв. и 700 лв., а за избор на екип – между 350 лв. и 950 лв.

Новите условия ще са задължителни за всички лечебни заведения, независимо дали са държавни или частни, ако работят със здравната каса.

В момента няма ясен регламент за избора на екип и всяка болница определя сама сумите, които може да се искат от пациентите.

Справка на Министерството на здравеопазването показа, че на места те стигат до 10 000 лв.

Съгласно измененията в наредбата се залагат пределни граници за двете услуги, за които лечебните заведения имат право да формират отделни такси.

Сумите ще се определят по скала в зависимост от цените на клиничните пътеки.

Така, ако клиничната пътека е на стойност до 500 лв. – таксата за избор на лекар не трябва да е повече от 250 лв. или 50% от клиничната пътека.

За избор на екип пациентът ще трябва да плати 75% от клиничната пътека, но не повече от 350 лв.

При стойност на клиничната пътека от 501 лв. до 1000 лв., таксата за избор на лекар е в размер на 50% от сумата за клиничната пътека, но не повече от 300 лв.

За избор на екип ще се плаща до 75% от клиничната пътека или не повече от 450 лв.

При стойност на клиничната пътека до 2000лв. пациентите ще трябва да плащат не повече от 30% от стойността на пътеката или 400 лв. за избор на лекар или 60% от стойността й, но не повече от 700 лв. за избор на екип.

Таванът, който се предвижда да бъде въведен е за избор на екип е 950 лв. или това е 40 % от стойността на една клинична пътека, струваща на държавата над 2000 лв.

В тези случаи изборът на лекар ще струва 20% от стойността на клиничната пътека или 700 лв.

Изборът на екип или на лекар ще става само по изричното настояване на пациента. За тази цел на видно място в болниците трябва да бъде публикуван списък с цените за избор на екип, на съответните клинични пътеки, както и на пределните цени, определени от наредбата.

Избор на екип няма да се допуска, когато лекарят или екипът е само един, както и след приключване на интервенцията. Избор на екип не може да се прави и за целия престой на пациента в болницата.

За да се засили контролът, лечебните заведения ще трябва да създадат електронен дневник на заявленията за допълнителната услуга. Данните ще постъпват и в Районните центрове по здравеопазване на всеки три месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: таван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Русокосата изпълнителка ДесиСлава трябвало да си урежда участие за новогодишната нощ в България. Деси пяла в един от хотелите в Пампорово за двойно по-ниска цена от традиционния й хонорар, който бил от 8000 лв. В класацията за най-нисък хонорар първа се нарежда певицата на "Пайнер" - Биляна, която взела само 500 лв."NOMENT,както се казва!
75
1
 
5
 
! Отговори
Анртикомунист преди 13 години
Другарю, а ВАшете баби и дядовци като се криеха в шумата!!!! Здравната ни система е измислена от Вас комунистите....Така че ходете Вие при дядо поп да Ви прочете молитва за здраве, защото дядо Господ няма да Ви прости.
74
2
 
2
 
! Отговори
от скъпо по-скъпо преди 13 години
а сега де.... ще плащаме таксата на болниците, а отделно екипите ще си искат на ръка още.... и още..., т.е. където са вземали 10 000 лв. пак ще си вземат. Здраве да е и метро да имат софианци.
73
0
 
4
 
! Отговори
Здравноосигурен преди 13 години
Водопроводчика не плаща, както не плаща строителният работник, сервитьорът и т.н и т.н.И въпреки това в края на 2010 имаше милиард и половина излишък в НЗОК...и нямаше пари за онкоболните, за инсулин, за планови операции...ТРАГЕДИЯ !!!
72
0
 
1
 
! Отговори
? преди 13 години
Тази новина е радост неземан за българският народ. Предполагам, че държавата ще изплаща тези пари за безработните към момента и социално слабите?
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Питай "Водопроводчика" за касата.Зададох му въпрос,ошумолява се,не ще да отговори,на кого си превежда вноските.Щот аз знам,че си плащам на него парата,като го викна за ремонт.
70
1
 
2
 
! Отговори
Валя преди 13 години
Аман от тая държава с нейната здравна каса! Плащания и доплащания и да ти е жаЛ накрая за мамчетата в какви условия трябва да раждат и страх, че я работодателя не е внесъл, колко е внесъл, таткото колко трябва да даде под масата, ама на кого да ги даде.......
69
1
 
3
 
! Отговори
дано преди 13 години
950 пришки да им излезнат дано......
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На кого ги превеждате?
67
2
 
2
 
! Отговори
POCEH преди 13 години
значи кой те кара да си внасяш здравни осигуровки
66
3
 
3
 
! Отговори
Водопроводчик преди 13 години
Здравните вноски си ги превеждаме сами - за здравно обслужване, а не за водопровод и канализация ! Разбра ли ?
65
0
 
4
 
! Отговори
POCEH преди 13 години
65, аз викам да ходят при автомонтьорите и тия с кранчетата да се лекуват
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Повредените кранчета,***,си ги ремонтираме сами!Да ремонтираш кранче,не се иска да ти отидат 20 години от живота в четене и разходи,разбра ли?
63
5
 
1
 
! Отговори
От лудото преди 13 години
Приятелю, става въпрос за ремонт на повредено кранче в банята. Цена - 3000 лв. така ще е справедливо.
62
3
 
2
 
! Отговори
Дядо ви поп... преди 13 години
Да Ви имам проблемите, скачахте по митингите като маймуни, искахте "димокрация" получихте я. От тук на татъка оплакванията до "арменския поп"- да ви прочете една молитва за здраве.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми тя баня под 3-4 бона и сега няма бе,я си поопресни ценоразписа!Арматурата и бетона дет ти го продават по 1000 евро,отделно!Касови бележки-*** му Янко,разбира се!
60
4
 
1
 
! Отговори
възможно ли е преди 13 години
Защо таксите за избор на лекар и екип не станат задължителни.И много по- ниски.Тогава щат не щат докторите трябва да ги отчетат.В противен случай пациент и доктор могат да се споразумеят.Създава се плодоносна почва за огромна корупция
59
3
 
3
 
! Отговори
Чичо Пей преди 13 години
Спокойно, Ако болният има дни, дадени му от господ да живее , и лекарите не могат да го уморят.
58
0
 
3
 
! Отговори
POCEH преди 13 години
55, пич, за това състояние на нещата, оплакванията не към лекарите
57
2
 
3
 
! Отговори
уф преди 13 години
Умориха толкова деца,а сега доплащане,избор на екип,незнам си какво,от къде да знаем кой какъв е,дали ще има кефа днес да *** едно бебе или ще направи една операция,ами ако няма кеф,какво става,от ден на ден се отвращавам все повече и повече от българските лекари,*** такива.