България - светлият лъч на Балканите

Само при нас имало повод за оптимизъм, сочи анализ на DW
318
България - светлият лъч на Балканите
Снимка: Булфото

"Висока безработица, празни държавни каси и инфлация - икономическият капацитет на балканските страни ще остане и през 2011 година под предкризисното равнище. Единствено за България се очертават проблясъци".

Това се посочва в анализ на DW, публикуван на страницата на българската редакция на медията.

"Твърдите мерки през последната година ще донесат плодове през 2011" - с тези думи румънският премиер Емил Бок възвести скорошния край на кризисния тунел. Със сходна самоувереност прозвучаха и прокламациите в Сърбия.

Президентът Борис Тадич апелира към своите сънародници "да бъдат оптимистични", въпреки всичките актуални проблеми. По неговите думи Сърбия имала "реални капацитети" да остави кризата зад себе си, се посочва в анализа.

От изданието обаче отчитат, че въпреки пропитите с надежда послания на политиците, налегнатите от грижи и проблеми жители на държавите в югоизточна Европа не виждат почти никаква причина за оптимизъм.

"Тежката икономическа ситуация на Балканите вероятно ще разклати някое и друго правителство и ще изостри още повече политическата нестабилност на региона", прогнозират експертите.

Според тях единствените проблясъци на Балканите са само в България.

"Другият новак в Европейския съюз - България - също среща трудности поради продължаващия спад на вътрешното потребление и поради оскъдния приток на инвестиции.

Изглежда обаче, че тази страна преодоля критичната точка в резултат на значително нарастване на износа. Още за 2011 Международният валутен фонд предвижда за България стопански ръст от 2,5 процента. За 2012 анализаторите смятат за възможен дори и прираст от порядъка на 6 процента", отчитат анализаторите и допълват:

"Благодарение на сравнително добрата бюджетна дисциплина на София, през последните години страната има дългове, възлизащи на само 16 процента от брутния вътрешен продукт - един от най-ниските индекси в Европа.

За разлика от съседите си българите обаче останаха пощадени от драстични програми за икономии, което би могло да окаже положително въздействие за стопанския растеж на България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
4
 
18
 
! Отговори
123 преди 13 години
Айде злобейте сега червени нещастници
191
5
 
3
 
! Отговори
st преди 13 години
Abe hora ne sa vinovni DW ami na6ite plateni draska4ikoi to4no predvijda rust ot 2,5 i posle 6 procenta a?nikoi.
190
3
 
0
 
! Отговори
sdfgjh преди 13 години
ave q sa bqgaite ve k1f otpimizam.. vijte 4e zat1vame kat mi6ki ..kakvo stiga s toq pesimizam kato ni6to hubavo ne se slu4va ??
189
12
 
4
 
! Отговори
13,5 преди 13 години
Ститга с този песимизъм, аз мисля , че ще има още по-лоши години. Гледайте оптимистично на живота...извън България!
188
12
 
20
 
! Отговори
Келешчо преди 13 години
Тези *** от DW да дойдат да поживеят 1 месец в България, пък тогава да говорят за проблясъци и тем подобни куртоазни намигвания. Българските проблясъци са издънките на Западна Европа. Ние българите не можем да бъдем съизмерени, защото сме уникални неандерталци, които знаят само две, но не и двеста.
187
4
 
9
 
! Отговори
Елена преди 13 години
Някои мои познати смятат, че политиката, поета от Герб е най- правилната за страната и ще изведе българите към новите хоризонти; аз смятам, че пилците се броят наесен- да, трябва хората в страната да са изрядни, да- трябва да се научим да плащаме изправно данъците и осигуровки, да- трябва да декларираме реалните си доходи и още много трябва, ама лошото е, че това трябва се прилага мноого избирателно и да не се окаже след време, че там, където сега се стича парата вече я няма- за пореден път!
186
10
 
9
 
! Отговори
Гавра преди 13 години
"За разлика от съседите си българите обаче останаха пощадени от драстични програми за икономии, което би могло да окаже положително въздействие за стопанския растеж на България"."--------------Чиста проба гавра и подигравка с българския народ, но то и цялата статия е поръчкова, де...
185
9
 
14
 
! Отговори
някой преди 13 години
Напълно споделям мнението на ангел - ГЕРБ са нищо повече от едни мутри облечени с държавна власт.Старите комунисти живеят дори по-добре отколкото живяха по времето на Тодор Живков! Я вижте - Георги Гергов - сам се хвали че е комунист-милионер! Ами Жени Живкова - да не би да е на социални помощи? За Доган да не говорим.Ами какво стана със надзирателите от Белене? Те бяха първите които щяха да ги съдят а сега се покриха? Кой ще им търси сметка след толкова години?
184
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами пич, съда е пълен с 'неподкупни' и верни на Партията и ДС съдии. Докато не се изметат и там оборите, ще гледаме Доган на свобода
183
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 183- не, българите ще се самоубият ако им вземат компютрите.
182
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** газ пикаят на всяка подкрепа отвън. :)) *** *** ***! Заради вас България е на това дередже.
181
2
 
10
 
! Отговори
ангел преди 13 години
ами.... от реалистите, за съжаление. какво толкова им се случи на "сгазилите лука"? къде е Доган? къде е Станишев? защо не са разследвани, съдени? къде е Царя? гледат си животеца, харчат си паричките, за Царо направиха и специално законче, да си вземе горите.... много ги натисна ГЕРБ, няма що! направо ги размаза! но към нормалния гражданин ГЕРБ и МВР са страшилища - опитай се да скриеш 1 000 лева данъци, да видиш кво ше стане с магазинчето ти. ок, така трябва - но защо мачкат само мишките?
180
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не мога да повярвам какво чета!!!*** как може бе ,*** ние сме най-зле,*** ние сме най и по,по,най лоши и най лошо живеем бе,особено ме "радва"това наистина уникалното българско"къде го има това по света"а обикновено така питат тия,които има няма до Волуяк са стигали.За това докъде е доведен българинът точно от "интелектуалците"и непрестанното им мрънкане е видно от статистиката,показваща,че нивото на щастие е еднакво в България и ....Хаити!!!ако на българите им се случи Хаити всички ще се самоубият
179
2
 
27
 
! Отговори
е преди 13 години
И аз така мисля- в чужбина ако бачкаш като луд, поне знаеш за какво, а тук ако бачкаш като луд, те взимат за луд, че и те товарят с повече работа- щом ти се бачка толкова! Там, че са машини- машини са, ама я ги виж като се опенсят- обикалят и са като краставички- доволни, спокойни, а тук, ако доживееш до пенсия- ще съжаляваш. То и без това в днешно време до пенсия ще доживяват само на инат- за да "зарадват" правителството, че ги има, пенсионерите!
178
1
 
2
 
! Отговори
е преди 13 години
плащат ти защото не са зависими от българския пазар, за разлика от българските работодатели
177
2
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
..."Странджа, а аз мисля, че в най-голяма услуга на комунистите работи именно ГЕРБ! и веднага ти казвам защо - защото разочарова хората. хората възлагаха големи надежди на Бойко"..........................................................................................................................Напротив, хората се очароваха, че тия, които бяха сгазили лука се разочароваха... - ти от кои си?...
176
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Спи спокойно... Европейците не хвалят някого току-така :)Дори обратното, ако си спомним докладите идващи през 6 месеца по времето на Тройната.Това, че ти не виждаш лъча - не значи, че го няма...Заслепен и кьорав комунист като тебе - с прожектор да му светнеш в очите - пак няма да види светлина :)Вчера видях, как Бойко лично се ангажира с проверка за дупка на път за 30 милиона за 2 километра във Варна!Път направен при Тройната... Когато никой не се възмущаваше дори от дупките...САМО ГЕРБ!!
175
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Човече работил съм за български шефове и за чужди шефове (няколко от двете категории). Чужденците ми плащат десеторно (в момента и повече). Не може да се прави богатсво за сметка на чужда мизерия. Може и чужденеца да ме експлоатира като ми плаща малко повече отколкото на немска чистачка ама така поне се изравняват малко по малко разликите.
174
7
 
5
 
! Отговори
13 преди 13 години
по-лоша година от 2010 надали ще има!!!
173
9
 
7
 
! Отговори
BOSS преди 13 години
Що за премиер е този, койтов прав текст толерира омразата като норма на поведениеи взаимоотношения между хората?! Това ли са европейските ценности, към които всичкисе стремим като гражданина страна, член на ЕС?!Докога ще търпимда ни управляват босовена организираната престъпности откровени мафиотии контрабандисти?!...БСП и Станишев нищоне направиха и затова си отидоха! Стига с тези какво са направили, тях вече ги нямаи се надявам никогада не се върнат във властта!Хората питаха, а те, включително и Миков, отговаряха, че цъфтим... ощеи вързваме,че няма начин кризата да доиде в българия,че отвличанията на хора за откуп са проблем, но го има и в други държави и те работят с вси сили, че това което ни говорятот Европа за източванена еврофондовете от партийни фирми не e вярно! Отговаряха,но с лъжи, и затова хоратане им повярваха! Да се говори,че подслушването е нормаи екип се гради на база омраза, ненавист и клевети е най-малкото липса на какъвто и да е управленски стил! Освен това говори за интелектуалнотои морално ниво на говорещия!Преди идването на Мадридския *** - Сакскобургготски,Доган беше наврян в *** ===!Царят го извади на светлои управлява с него!...Важно е народът да е добре!Защо се разпищяхте, като ви награби бати Бойко?! Защо такане ви харесва, нали уж е от ваша партия?! Да знаете, че крадците никой не ги обича!Другарю Миков, иматеголеми проблеми! Не можетеда си уреждате делаверитепо телефона! Има голяма опасност да ви подслушват!Ще трябва да се срешате очив очи, а тогава някой можеда ви види! Едно по еднови затварят кранчетатаи страшно ви боли от това!