Съседи между "Македония е българска" и "Бугари – татари"

Долавя се сянката и на агенти в отношенията София - Скопие
Обновена: 2 фев 2011 18:48 | 2 фев 2011 18:47,
249
Съседи между "Македония е българска" и "Бугари – татари"
Снимка: Dnes.bg

В медиите у нас по темата за македоно-българските отношения език на омразата няма в юридически смисъл, но език, който създава напрежение, изглежда има. 

Това подчерта медийният експерт Александър Кашъмов при представянето в София на специализираното изследване "Слово на омразата в медиите на България и Македония: прояви, фактори, решения  (и в двете страни)".

Изследването на речта на омразата включва наблюдение на 18 български и 14 македонски медии в периода юли – август 2010.

При обсъждане на въпроса за македоно-българските отношения в централните печатни и електронни медии в Скопие има скрити предубеждения. Подобни предубеждения са отразени в излишно и прекомерно покритие на радикални български националисти, без да се даде необходимата допълнителна информация за тези политици, заключават от своя страна македонските медийни експерти Йосиф Курчиев и Елена Михайлова.

За изследвания период (юли – август 2010) журналистическите материали в македонските медии, посветени на България, са свързани най-вече с "инцидента" с транспарант на ВМРО-БНД с лозунг "Македония е българска".

Според Анастас Вангели от Центъра за изследване и създаване на политики (Скопие) тревожна тенденция са Facebook групи от типа на "Македония е българска" и "Бугари – татари".

По време на дискусията директорът на Фондация "Промедиа" Петко Георгиев посочи, че в някои случаи представители на тайните служби играят ролята на подстрекатели на конфликти.

Става въпрос за повече служби – не са само българските и македонските, добави Газменд Айдини, изпълнителен директор на Центъра за развитие на медии (Скопие).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сърбите са велик народ с достойнство, а не като бугарите, които се подлагат на всеки, който ги погали по преклоненета главица. Довчера бяха първи братя с руснаците, днес новият голям брат е САЩ - винаги актуални, както се казва. И сте седнали да ми говорите за ***, точно вие ?
153
5
 
19
 
! Отговори
хвани ме за ... преди 13 години
Тука някаква *** пише и си мисли че с българофобските си постове ще накриви на някой калпака !!!!Абе ей *** дали България е на 13 века или не вече не е толкова важно -по важното е че е част от Европа и модерния свят -до като ФИРОМ е страна от третия свят по долу дори от африканските изостанали страни!!!!Кърлежа на Балканите ,измислената и фалшива нация с език създаден с декрет КЪДЕ ПО СВЕТА ГО ИМА ТОВА ЧУДО БРЕ????? Нация от коплексари и сърбомански ***!!!
152
11
 
4
 
! Отговори
1227 преди 13 години
Кенефиканците могат само да го Ду-хат, малко по малко *** им се пълни с *** и те ще го усерът и по тавана. Жалко за земята на която е построен
151
4
 
8
 
! Отговори
Гецов преди 13 години
няма смисъл от диалог в блог ;) но, държа да ти кажа(150): Нация и Държавност - са в сърцето!!! не на челото! И това е основна причина БЪЛГАРИЯ да е най-старото име на съществуваща д-ва и ДА Я ИМА..все още.За жалост прагматици, материалисти и 'европейци' като теб ще я погубят.но това е бъдещето, никой не може да спре идващ влак с гърди - само безумни ИДЕАЛИСТИ. НОО, ТИ НЕ МОЖЕШ ДА СХВАНЕШ, нали?
150
3
 
6
 
! Отговори
джумаец преди 13 години
до 150 държава е нямало имало е християнски народ,хайдути,богати българи,книжовници ,но и *** и роби като теб
149
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да живеят всички кенефостанци. Ние сме най-великите, ама интересно защо никой навън не забелязва това.
148
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българите са страхливци и предатели. Такъв им е генът - робски и сбъркан. Предали са единствените светли личности в историята си - Левски и Ботев.Страхливо овче племе.
147
5
 
5
 
! Отговори
anti преди 13 години
az 6te go dam na maika im v *** makedonska
146
4
 
2
 
! Отговори
до 143 преди 13 години
не ми трябват бг. медии....е разбуни полицаите....но не можеш да ме убедиш,че е свестен.
145
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
145 - Ти се изказа силно неподготвен. Или наистина си вярваш, че Бълагрия е държава от 13 века ?Само ще ти кажа, че истинската държава България съществува от 1878 година.Преди това е била части от различни държави без точно конфигуриран етнос. Да не ти припомням 5-те века "османско присъствие", които предполагам си учил по История. Къде е била тогава държавата България ?Ще ти отговоря - нямало е такава, имало е само мощъщата Османска империя.
144
12
 
3
 
! Отговори
до 145 преди 13 години
истинското име на тази държава е ***
143
3
 
6
 
! Отговори
радко преди 13 години
те ние такива като тебе тераме само ванчо михайлов ви лекуваше со тенката пушка ...сръбски мекерета...ВМРО пак ке доде..
142
3
 
2
 
! Отговори
джумаец преди 13 години
до 142 съжалявам,но не съм не знам "македонски язик"
141
10
 
4
 
! Отговори
1227 преди 13 години
Тоя *** народ не е нищо друго, освен ***, който няма съвест, не знае отде е и къде отива, не знае за какво е предопределен и какво трябва да прави. Ако се позволи на българите да бъдат независими и се оставят да се управляват сами, те никога нищо няма да извършат; ще си правят *** на земята и ще превиват колене пред всеки, който държи пет лева в ръката, ще се покоряват на всеки по-силен владетел; българинът е готов да продаде и *** , само да запази *** си.
140
4
 
10
 
! Отговори
Гецов преди 13 години
до 138: абе момче, когато се е случило това хипотетично омесване, колко нации е имало 'у Европъта' според теб?Знаеш ли, че БЪЛГАРИЯ е най-старото име на ДЪРЖАВА в тази смешна Европа(дето даже не е отделена от Азия-хаха)
139
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз пък нямам нищо против македонците. Нито са ми дали нещо, нито са ми взели. Хора като хора. Дори познавах една македонка - Биляна от Куманово и беше страхотна мацка.
138
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 141 - Ами всеки, който го познава ще ти каже, че Чората беше именно такъв. Ти откъде съдиш, че не е - от "обективните" български медии ли. Или може би си толкова наивен, че очакваш това да бъде написано във вестниците.
137
7
 
3
 
! Отговори
До № 134 преди 13 години
Не е изключено и ти да си един от авторите на тези провокативни текстове, чиято цел е да представят в негативна светлина македонците в България.
136
3
 
4
 
! Отговори
ха ха ха преди 13 години
до 136 тоя *** го определяш като ''македонист'' .......о не....
135
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Eдин, но не съм щатен, а пиша по убеждение.