Регистрирани са рекорден брой нови болни от рак

Лекарите апелират за редовна профилактика и правилен начин на живот
Обновена: 3 фев 2011 14:56 | 3 фев 2011 14:56,
40
Регистрирани са рекорден брой нови болни от рак
Снимка: Булфото

Рекорден брой – 33 хиляди, новодиагностицирани болни от рак са регистрирани през 2009 г. Това обявиха от Гражданско обединение "Заедно срещу рака".

По последните данни за 2009 година в България има регистрирани 262 хиляди болни от някое от над 130-те ракови заболявания. Чувствително са се увеличили ракът на млечната жлеза – 40 хиляди жени, от които 4000 новодиагностицирани, на белия дроб, дебелото черво, панкреаса.

Лекарите посочиха, че ракът е на второ място (след сърдечносъдовите заболявания) като причина за смърт. По думите им в България всяка година изчезва по един град с население между 15-20 хиляди души. В тази връзка те апелираха отново за редовна профилактика и правилен начин на живот.

По аналогия на седемте смъртни гряха, д-р Тотко Найденов очерта седем здравни гряха – тютюнопушене, стресово поведение, нерационално хранене, затлъстяване, обездвижване, злоупотреба с алкохол, употреба на наркотици.

Той предложи да се въведе пълна забрана за тютюнопушене в заведенията за обществено хранене, отказ от въвеждането на лятното часово време, тъй като предизвиква стрес, спазване на държавен стандарт и контрол по отношение на мазнините, възстановяване на сутрешната гимнастика по училищата и др.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ужас! Какво ли ни чака още!
19
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чернобил + цигари = тази новина ;)
18
6
 
0
 
! Отговори
поля преди 13 години
До бухал обича шнапсИнтересувам се как да хвана рак?Трябва редовно да те протъркват отзад и накрая ще получиш структурно изменение на сфинстера (или там както се изписва)
17
0
 
21
 
! Отговори
вн преди 13 години
От тази година са спрели профилактичните прегледи на гърдите във варненския онкодиспансер/нямало пари/.Докторите преглеждали сам на частно.Какво да си говорим повече !!!
16
5
 
18
 
! Отговори
националист преди 13 години
този "***" който идва от западна европа и нещастният българин го "изяжда" през магазините на големите търговски вериги, така наречените "инвеститори" води само до РАК
15
4
 
3
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Мой две познати можете да ги отпишете.Починаха през последните 2 седмици.
14
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Д-р Т.Найденов,подкрепям ви с цялото си сърце.Скъпи сънародници давайте идеи с цялото си гражданско съзнание да постигнем това!
13
0
 
36
 
! Отговори
Ссс преди 13 години
"Той предложи да се въведе пълна забрана за тютюнопушене в заведенията за обществено хранене, отказ от въвеждането на лятното часово време, тъй като предизвиква стрес, спазване на държавен стандарт и контрол по отношение на мазнините, възстановяване на сутрешната гимнастика по училищата и др"- ЗА сто пъти ЗА!!!
12
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българите сме безотговорни към здравето си.Колко жени си правят годишни профилактични прегледи?За мъжете пък да не говорим.На зъболекар отиваме чак като се наложи вече вадене.Профилактика трябва .
11
2
 
14
 
! Отговори
Иван преди 13 години
СРС-тата много облъчват и затова.Това е шега, иначе нещата са страшни. Стресът и некачествиния живот са основната причина.Да не мислите, че ще ядем ***, ако имаме поне прилични заплати. Но по важно е да доживееш до утре, а за след година после ще му мислим.
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя ръст е от добър живот. Такива си ги избираме , че ни осигуриха най - краткия път към рая
9
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Нали много пари получаваме ,та да си купуваме всичко което душата ти иска,ходим и гледаме:ОЧИ ПЪЛНИ, РЪЦЕ ПРАЗНИ
8
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всяка сутрин учениците (и не само) трябва почват деня със слънчевото упражнение - йога практика, която стимулира обмяната на веществата, раздвижва кръвта (респективно генерира енергия), с една дума тонизира изцяло тялото. Всеизвестно е, че доброто физическо състояние е предпоствака и за добро психическо такова. Освен това, чрез тази практика с оросява и мозъка с кръв, което стимулира неговата дейност. Това е истината
7
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Живота е прекрасен живота е чудесен !САМО не и в БългарияВИНОВНИ обаче не са ГЕРБ а предишнитеГЕРБ само искат да помогнат на хората като им вдигнаха осигуровките на ТРАЙНО БЕЗРАБОТНИТЕ Слушат ги редовно какво си говорят СРС за да може да им помогнат!ЦЕНИТЕ КРИЗАТА ГИ ВДИГА ДОХОДИТЕ НЕ
6
0
 
9
 
! Отговори
jasemi преди 13 години
Кошмарно,червени,зелени най-важното е да сме здрави!
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
задължително да се върне сутрешната ведрина в училищата
4
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на д-р тотко найденов ще му кажа,че майка ми никога не е изпушила 1 цигара,и не е изпила глътка вино дори. а си умря от рак на гърдата. това за профилактиката вече спрете да го пишете,като знаете,че направления няма за нищо. а за правилното хранене........че то нито свястна храна има,нито пари за нея. как да стане точно?
3
3
 
51
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
...министъра очерта седемте здравни гряха ... стресово поведение, нерационално хранене..... Не искам да съм "грешник", но в тази държава стреса и нерационалното хранене не са въпрос на личен избор, г-н министре......
2
5
 
32
 
! Отговори
ZEITGEIST преди 13 години
НОРМАЛНО НАРОЧНО КРИЯТ ЛЕКА ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ПАРИ СЕ ВЪРТЯТ МИЛИАРДИ В СВЕТОВЕН МАЩАБ
1
7
 
47
 
! Отговори
дунав преди 13 години
Тотална забрана на тютюнопушенето!!!

Спонсорирани публикации