Борисов осъди варварското "тричане" на кучета

Премиерът настоява за санкции за малтретирането им
Обновена: 8 мар 2011 16:35 | 8 мар 2011 16:34,
344
Борисов осъди варварското "тричане" на кучета
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Премиерът Бойко Борисов осъди варварския ритуал „тричане“ или „бесене“ на кучета, който се извършва в Странджанско, съобщиха от правителството.

Той обсъди с главния прокурор Борис Велчев възможностите да се прекрати подобно малтретиране на животни и настоя за санкции по Закона за защита на животните.

Главният прокурор изразил пълно разбиране по въпроса и ще възложи проверка по случая.

От правителството припомнят, че още в началото на управлението си са се обявили против насилието над животни като неприемливо в едно демократично общество, и предложиха инкриминиране на проявите на жестокост над тях.

Предложените от кабинета допълнения в Наказателния кодекс вече са приети на първо четене в Народното събрание.

Преди ден организации за защита на животните сигнализираха, че странджанският обичай "тричане" на кучета, който преди години предизвика огромно възмущение заради мъченията над животни, отново се възражда.

Още по темата
"Тричането" на кучета е много стара традиция в Странджа и се прави с цел прогонване на злите сили.

Кучето се връзва на примка, а въжето е усукано около два кола, поставени над местната река. След това кучето се върти, докато падне в реката или избяга.

Понякога, тъй като животните са в шок, губят координация и не могат да излязат сами от водата, така че се налага да се вадят.

През 2006 г. кметът на община Царево Петко Арнаудов забрани провеждането на обичая "тричане" в странджанското село Бродилово заради нехуманно отношение към животните.

Сега обаче той отново бил извършен в почивните дни, а видеоклип с обичая беше качен в интернет и предизвика гневни реакции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още по темата: кучетатричане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
327
0
 
0
 
! Отговори
kiko преди 12 години
kireza emi ela da me uni6toji6 beeeeeeeeeee iska6 li beeeeeeeeeee da se sre6nem ama 6te pla4e6 posle za6tototuka si mnogo velik ama ako se vidim az li4no ti otreja 4ast ot uhoto da vidi6 kolko sam lud i ne samo ti a si4ki pomiqri koito pi6ete tuk i mrazite ku4etata koito ni6to ne sa vi napravili ubeden sam 4e si nqkoi strahliv *** ......................ela da te vidq beeeeeeeeeeee ne6tasten plah iska6 li da se vidim haide 4akam ti otgovora bre mizerniko 4akam.......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
326
0
 
0
 
! Отговори
kiko преди 12 години
gaco bacov 6to ne te varja tebe beeeeeeee lainar4e grozno i da te biq i da se zabavlqvam kvo pak 6te ti stane tolko !!!!!!!!!!!!!!!! kam vsi4ki tapanari tuk koito im e zabavno da vi go nabutam tapaci takiva vaz da vi varjem i da vi vartim ama predi tova 6te vi s4upq krakata da e po veselo!!!!!!!!!!!!11 skapana papla4 sme tova balgarite!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
325
0
 
1
 
! Отговори
А3 преди 12 години
Ама я си представете тричане на политици... затова са го махнали...
324
0
 
1
 
! Отговори
Potresenata преди 13 години
Do "kireza": Takaaam... Ti kakzvashkak krakata na nqkakva jena sa bili izqdeni ot glutnica kucheta .. Da no tezi kucheta ne sa se rodili "zli". Horata sa gi napravili takiva!!! Nqma za kakvo da obvinqvame tezi,kakto ti gi nareche " *** сатанински" -__- I hora predstavete si-tozi chokek se naricha "chovek" ?! Toi vi kazva da ubivate tezi sataninski *** [ kuchetata] zashtoto ubivali decata.... ?!?!?! Ne moga da povqrvam... prosto ne moga!!!!!!!
323
0
 
0
 
! Отговори
jiiiii преди 13 години
glas naroden nito sme ispaniq nito sme tailand tapako ...gledai si v tvoita panichka ...tradiciq za zdrave na kogo ?!na kuchetata li ... ?!selqni
322
0
 
0
 
! Отговори
An0nimen преди 13 години
329 cireq na gyza da poluchish :D ... ama as sam ZA towa mnogo e multretiraneto na jiwotni w bylgariq ostawi 4e ima Organizirani boieve s ku4eta ii kotki ... ami kak gi mu4at v ku4karnicite ...
321
0
 
3
 
! Отговори
Лия преди 13 години
329 нестига че си ***,но си и неграмотен......Злобата прелива от душата ти ,а две изречения неможеш да напишеш без правописни грешки ! Типично за първичен тип като теб!!! Който няма милост към животните,няма и към хората.И все някой е виновен - или политици,или държава ,но не и той ! Жалка картинка !!!
320
0
 
3
 
! Отговори
Someone who cares преди 13 години
332 Коридата в Испания я забраниха в случай,че не си чул и според мен напълно основателно!Щом е за здраве правете го с децата си или сами увиснете на въжето и оставете кучетата намира,това,че не умират не значи че не ги подлагате на психически тормоз,после като се озлобят и ви ухапят ще им теглите куршума нали,защото "тъпите зли ***" ще са виновни,че сте ги малтретирали! Гласа не е народен,гласа е твоя и пак казвам,като ти харесва прилагай го на себе си и остави животните да си живеят спокойно
319
3
 
2
 
! Отговори
Глас Народен преди 13 години
Това е традиция за здраве. Нито едно куче не е умряло от тричането. Какво да кажем за испанската корида? Или боят с петли в Тайланд, който между другото е официален национален спорт? Примери от света много... Тръгнали тия нас варвари да изкарват. Нещастници.
318
1
 
4
 
! Отговори
Maria преди 13 години
_____________________________________________ДИВАЦИ и ВАРВАРИ! и деца, които сега се учат от възрастните, колко нормално е да причиняваш болка на беззащитни същества...и утре, могат спокойно да се позабавляват така, и с някое тяхно другарче. Важното е, обичаите да се спазват, нали така? *** такива.:-( БЕСА не от кучетата им, от тези ХОРА, трябва да се прогони...____________________________________________________
317
2
 
5
 
! Отговори
Someone who cares преди 13 години
329 *** теб да повъртят в името на обичая!Не са виновни политиците за хората,напротив,виновни са хората,че политиците им са такива!По чужбина бездомни животни няма или са рядкост не защото съответните оргни на реда са стриктни а защото хората са други! И още един въпрос,кой ще защити бездомните кучета от хората в София?!Хиляди отровени,простреляни,обесени и осакатени кучета на фона на 5-10 ухапани!Ако аз те малтретирам всеки ден ти няма ли да вдигнеш ръка срещу мен?Същото важи и за кучетата!
316
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бойко е *** и предател както и всички наши политици в последните 20 години на демокрация.за тези години нищо не е направил освен данаци и глоби хората няма да гласуват за него но за съжеление нямаме политици всичките са откачалници и се продават на съседи американци руснаци и т.н.кучетата не са измрели само ги въртът това е традиция и не трябва да се прекръсва а тези дето ги пускат на битки с тях да се занимават а и хората кой ще ги защитити от кучетата в софия .обичая си е обичай
315
2
 
9
 
! Отговори
Дида преди 13 години
Наистина народа е много ***,заслужава си съдбата.............Няма никакви добродетели..само злобее,убижда и търси сеир.Кучетата са беззащитни същества и приятел на човека ! Той обаче не се замисля.само ръси простотий
314
0
 
5
 
! Отговори
Иванка Петкова преди 13 години
Уважаеми Гацо,първо си напиши истинското име,защото мисля, че си от едно шоу и тогава давай мнение.Случайно,ако не си разбрал това са живи същества...
313
8
 
1
 
! Отговори
Гацо Бацов преди 13 години
Гойко /Б/ ще иска ли да защити тия дето въртят пилета на грил или агнета на чеверме!!! Как ще си похапнем тогава? Голям "проблем" е настанал, че решили в едно село хората да се позабавляват по традиция и обичай....
312
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Защо като е толкова безобидно,не го правят с някой човек обичащ традицийте и съселяните си ??? Емоцийте ще са много повече.!?!?
311
9
 
3
 
! Отговори
ас преди 13 години
като нагазва в реката и помага на животното да излезе.Според някогашното поверие, участието в такъв ритуал носи здраве на кучето.Не звучи толкова страшно а ?
310
7
 
3
 
! Отговори
ас преди 13 години
От двете страни на речен вир се забиват два кола. Между тях се опъва въже. Кучето се засуква чрез завъртане на тялото му през средата на въжето. Като се пусне животното, то стремително се отсуква и цопва във водата.Няма регистрирани злополуки при изпълнението на този може би странен ритуал. Има случай, когато леко замаяното куче не успява да доплува бързо до брега и течението го повлича бавно. Тогава решително се намесва стопанинът или някой близкостоящ негов съселянин от брега, като нагазва в
309
6
 
8
 
! Отговори
тричаря преди 13 години
Абе калпаци недодялани знаете ли,че тези кучета, които толкова оплаквате са хранени и гледани по добре от 80% от пенсионерите в България.Не ги мислете тях,а за стотиците изхвърляни оставени безпризорни на улицата.
308
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 13 години
съжалявам за правописните грешки.... много ме беше яд и написах коментара на бързо..