Лекарите подложени на "преса" заради грешки

Имало недоверие към медиците, твърдят от БЛС
Обновена: 15 мар 2011 18:04 | 15 мар 2011 18:03,
80
Лекарите подложени на "преса" заради грешки
Лекарите редовно излизат на протест. Снимка: Булфото

Необходим е обществен консенсус за понятието лекарска грешка, заяви на дискусия за проблемите в здравеопазването председателят на етичната комисия към Българския лекарски съюз (БЛС) Милан Миланов.

Дискусията е по повод изострянето на отношенията пациенти–лекари–държава и се организира по инициатива на омбудсмана Константин Пенчев.

Според Миланов наблюдава се процес на негативно отношение и недоверие към медицинската дейност.

Засилва се "пресата" на обществото над лекарското съсловие, което води до страх от иновации и предприемане на риск, което е неминуемо в лекарската професия, смята той.

Ние сме за правото, не искаме да работим под пресата на обществото, допълни Миланов.

Според председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов като цяло има хаос и неяснота в сферата на здравеопазването основно по две причини – здравната реформа, която всеки път започва отначало, и спецификата на материята, която здравните институциите трябва да могат да аргументират и приведен на "човешки език" пред медиите.

Според него при човешките истории в случаи на медицински грешки има "сензационно мелодраматичен момент", който често се експлоатира и лесно настройва аудиторията срещу лекарите.

Тук е нужен по-добър баланс, защото лекарите и без това са на изчезване, медията трябва да ги пази, смята Лозанов.

Той допълни, че е необходима институционална политика и отношение на медията към лекаря.

От пациентски организации заявиха, че е нужно да бъде създаден Фонд за обезщетение на пациентите при медицински грешки, което според тях ще премахне директна отговорност и наказателно преследване спрямо лекарите.

Според главния секретар на Българския лекарски съюз Димитър Ленков трябва да се инкриминира посегателството над медици, а информацията за случаи на лекарски грешки да се изнася пред медиите единствено при доказване на вина от компетентните органи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: лекарски грешки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
12
 
! Отговори
лекар преди 13 години
Може ли да ми отговорите отговорно : къде Джи Пи получава 20 бона и защо бълвате откровени лъжи в околното пространство.Заповядайте в кабинета ми и ще Ви представя всичката документация да изчислим колко остава за мен /не се оплаквам/и тогава обаче пак тук дали ще ми се извините /на всички/ обадете се 0888736655
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Mi ne e hubawo,ama i na teb da *** bokluka smotan da ti ***!*** mrysen!
54
15
 
9
 
! Отговори
лекари=убийци преди 13 години
Дипломи за лекар се взимат с връзки.В централните болници са син до баща, племенник до вуйчо. Голяма част от тях започват деня си с чаша водка. Пациента е онова досадно нещо което може да бъде издоено за пари. Истината боли гадни убийци такива. Нямам брат и баща благодарение на вас. "Благодаря ви."Не е хубаво да се казва но да ви се връща!
53
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Глас народен,аз съм готова да си плащам 20 лева на месец,но по всяко време да мога да отида в сервиз(или фризьорски салон) на договор с Министерството на транспорта,ама ремонта на колата да ми е безплатен!Ама ще има ли сервиз дето да се съгласи на тоя филм??
52
2
 
20
 
! Отговори
234 преди 13 години
Аз съм много доволна от моя личен доктор.Преди една година ми направиха много голяма операция и също съм доволна от докторите дори не са ми направили намек за пари колкото и чудно да Ви се стори.
51
4
 
10
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
Твърде е късно за това .Лекарите така и не разбраха че работят в сферата на услугите и като такива трябва да се държат добре за да имат повече клиенти - пациенти...Докато работят по симпатия и докато си мислят че са учили 6 години не за да лекуват *** примерно а само за да са полезни на себе си , на своите семейства и на своите приятели и да не им пука за другите миля че е нормално да има и недоволни...
50
0
 
7
 
! Отговори
пациент1 преди 13 години
ВСЕКИ МЕСЕЦ МИ УДЪРЖАТ 120ЛВ ЗДР,ОСИГУРОВКИ И СЕ РАДВАМ,ЧЕ НЕ МИ СЕ НАЛАГА ДА ХОДЙ НА ЛЕКАР
49
9
 
3
 
! Отговори
Глас Народен преди 13 години
пациент1, ама не си плащаш фризьорски осигуровки всеки месец, нали ?????????????
48
3
 
17
 
! Отговори
пациент1 преди 13 години
ДРАГИ МОИ ЦЕНАТА НА ЕДНА ПРИЧЕСКА Е НАД 25ЛВ.,ЦЕНАТА НА ПРЕГЛЕДА Е НИСКА
47
3
 
16
 
! Отговори
пациент1 преди 13 години
ДРАГИ МОИ ЦЕНАТА НА ЕДНА ПРИЧЕСКА Е НАД 25ЛВ.,ЦЕНАТА НА ПРЕГЛЕДА Е НИСКА
46
11
 
8
 
! Отговори
DN. преди 13 години
GOLAMA CHAST OT LEKARITE, ZA SAJALENIE , SA NEKADARNI, NO ALCHNI !!! I ZATOVA GI BIAT I OWTE WTE GI BIAT !
45
3
 
1
 
! Отговори
: Анонимен преди 13 години
do 4o ami kakvo da kagat 6iva4kite koito rabotqt pove4e ot tezi ky4ki sestrite inemogat da vzemat 200 leva
44
4
 
2
 
! Отговори
: Анонимен преди 13 години
Do koga 6te tyrpimnekadyrnostta na kabinetnite doktori te znaqt samo da smy4at pary ot zdravnata kasa i ot pacientite bez da izdavat kaso vi bele6ki za potrebitelska taksa. predlagam vsqki 2 godini da minavat na kurs po teoriq saotvetno s pologen uspe6en izpit posaotvetnata specialnost idostyp do rabota kakto epri elektrotehnicite
43
5
 
16
 
! Отговори
Европеец преди 13 години
Самия факт, че мрънкате когато се налага да платите 20-25 лв за преглед при специалист, говори достатъчно колко си цените здравето... Каквото Ви е отношението към здравето, такова и лечение ще получите... Като толкова милеете за западен модел на здравеопазване, запознайте се с цените на прегледи и лечение там, дори и за осигурените. Ако Ви устройва, имате право да се лекувате и там, защото в България всички лекари са некадърници, нали ??
42
4
 
5
 
! Отговори
пaциент преди 13 години
до 43 тези контролни прегледи влизат в цената на клиничната пьтека и НЗОК ги заплаща, но в болницата не ти обрьщат внимание, трябва да си платиш щеш не щеш
41
3
 
10
 
! Отговори
абе преди 13 години
най-лесно е да се плюе, по когото сварим... по-скоро накъдето ни насочат...
40
1
 
11
 
! Отговори
SP преди 13 години
Не е важно да има здравеопзване, важно е всички редовно да си плащат здравните осигуровки, най-вече от парите, които изобщо не могат да изкарат.
39
0
 
12
 
! Отговори
до 39 преди 13 години
Нормално е да взема толкова пари.Лекарят като завеждащ отделение няма право да подпише договор с НЗОК, а сумата за прегледи се определя в началото на всяка година и се публикува в Държавен вестник.
38
15
 
16
 
! Отговори
На дали преди 13 години
Малко им е "пресата"!!!!!! Кръсникът ми е лекар,и ми е казвал как си искат пари!!!!Това ме потресе и скоро БЛС няма да може да изчисти реномето на лекарите!ЗАСРАМЕТЕ СЕ ,ГОСПОДА ЛЕКАРИ!!!
37
4
 
9
 
! Отговори
тттт преди 13 години
и какво от това като извършва такива прегледи, има пълното право да го направи. Това че има частен кабинет и прави прегледи, не означава че задължава някой да отиде там и да си остави парите, всеки пациент сам избира къде и при кого да се прегледа