?2,32 млрд. дошли общо от българи в чужбина и ЕС

Нашенците извън граница са пратили 715 млн. евро за 2010 г.
21 мар 2011 17:11,
127
?2,32 млрд. дошли общо от българи в чужбина и ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България е получила рекордните 2,32 млрд. евро от Европейския съюз и българи, живеещи в чужбина за последните 12 месеца, показват изчисления на Investor.bg, базирани на данни на БНБ към 31 януари 2011 г.

Като се приспаднат членският ни внос в ЕС, който е около 400 млн. евро годишно, вноската в програмата JEREMIE в размер на 199 млн. евро и някои други разходи, нетният ефект е рекордните 1,69 млрд. евро за 12-те месеца до 31 януари 2011 г.

Нетните приходи от ЕС за последните 12 месеца са 981,8 млн. евро, а нетните приходи от българи, живеещи в чужбина, са 708,4 млн. евро. За първи път през 2010 г. на нетна база получаваме повече от еврофондовете, отколкото от българите, работещи в чужбина. Преди това трудещите се в чужбина генерираха повече пари от еврочленството ни.

Общо получените от ЕС средства са 1,6 млрд. лв., а от българите, живеещи в чужбина, са дошли 715 млн. евро за последните 12 месеца.

В момента с европейски средства се работи по магистралите Тракия и Люлин, по разширението на столичното метро, довършване на разширението на южната дъга на околовръстния път в София, рехабилитацията на ж.п. линията Пловдив-Бургас, строежа на Дунав мост 2 и други.

За земеделската 2010-2011 г. евросубсидията на площ е 18 лв./дка, което разпределено върху около 30 млн. дка, формира приходи от 540 млн. лв., или 276 млн. евро за България.

Вече са стартирани процедури за избор на строител на 2 лота от автомагистрала Марица и на един от АМ Струма, като предстои старта на още една процедура за АМ Струма.

Наскоро са подадени и водни проекти на стойност около 300 млн. лева, като предстои подаването на нови.

Софарма АД ще получи безвъзмездно 4 млн. лв. европари, като общо пет публични дружества ще получат 15 млн. лв. по проекти от „Технологична модернизация в големи предприятия” по ОП Конкурентоспособност.

Анонсирано е и разширение на столичното метро до Летище София.

Всички тези проекти ще са катализатор на усвояването на еврофондове през 2011 г. и 2012 г.

Още икономика и политика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: ЕСевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
9
 
12
 
! Отговори
гурбетляк до 49 преди 13 години
Ха, заплатите в България даже са надути спряма ниската производителност и ниската предприемчивост!!! Това е балон, като единствена прична да не се спука, са точно нашите емигрантски пари, дето влизат като подарък в обръщение!
64
0
 
1
 
! Отговори
галактика преди 13 години
до 32 - Не знам как сте разбрали въпроса ми ---- Нищо не искам да кажа, просто искам да знам като информация ---- Наистина, ако някой знае нека напише - точно в този въпрос не влагам нищо друго, освен любознание /както се казва/ ---- Моля за извинение
63
8
 
21
 
! Отговори
from Germany преди 13 години
Ако не сме ние в чужбината на всички вас ви е спукана работата. Ние крепим България. Който е против нас, е против България. Железен ред за всички вас! И се научете да работите, търтеи с търтеите такива. Арбайтен!
62
2
 
19
 
! Отговори
с. преди 13 години
Чета разни злобарчета какво пишат и падам!Господари,простотии и не знам какво си!Децата ми знаят български и много добре знаят откъде произхождат!Пари пращам и ще продължавам да пращам защото баба ми след 40 години бачкане е с 200 кинта пенсия и е довиждане!Баща ми и той е бачкал цял живот и на финала го съкратиха 4-5 години преди да се пенсионира!На никъде е и той!Аз господари нямам!Причините да емигрирам са икономически!И за цялата ситуация са виновни другарите!Разберете това!
61
1
 
20
 
! Отговори
Распутин преди 13 години
Съветвам всички да помислят върху неоспоримия факт, че както тези извън страната имат близки и приятели вътре, така и тези в страната - близки и приятели извън! Но всички сме Българи, всеки в тия тежки времена търси решение, едни вътре, други вън! Но какво пречи да се подкрепяме и да бъдем толерантни един към друг! Защо при тези трудности да има и омраза? Защо е този неистов стремеж да покажеш, че само ти си прав, а другите са криви, само ти добър, а другите лоши?
60
21
 
9
 
! Отговори
Ако щете, вервайте преди 13 години
До гастарбайтерите, които притежават и български паспорт и плюят в тоя форум: - Да! Парите, които пращате на близките си, както правят и турците и кюрдите от Германия, са си инвестиция. - Чрез тази си инвестиция вие подкрепяте властта на продажните правителства, общинска власт и всички управляващи по веригата дори до заплатата на байчото в общината на село. - Мнозина от вас подкрепяха и НДСВ, после ГЕРБ. - Ще ви се налага да пращате все повече и повече, защото България се управлява зле.
59
7
 
8
 
! Отговори
Малкият Мук преди 13 години
До пост 14- BG,След днешното тъпоумно изказване на Боко по ТВ7, че няма да изпрати български летци на авантюристична мисия в Либия, ще видим Шенген след 10 години. Боко индиректно каза на Саркози, че е авантюрист. Боковата простотия няма граници.
58
1
 
20
 
! Отговори
галактика преди 13 години
до 37 с ----- Емигрантите не са предатели ---- Емигрант не е лоша дума, а тъжна дума, и тези пари са тъжни пари / според мен / ---- Що се отнася до състоянието на България, не мисля че държава без икономика, без собствено производство би било редно да се гордее и да е доволна само и единствено от пресмятането на пари
57
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тук има много не-Българи, които ни дават "умни" съвети как да изоставим родителите си и роднините да умрът от глад...Колко сте трагични само ако знаете...
56
4
 
8
 
! Отговори
До 47 преди 13 години
Ако ви кажа, че днес е 21 ви март, пак ли ще ми слагате минуси ? Това, че не сте съгласни с нещо, не означава, че то не е истина! Осведомете се, ако можете да четете, разбира се. А не само да цъкате. Въпросът не беше дали, а КАК да влезнем в Европейския съюз. България влезна по най-тъпия възможен начин. С най-идиотските договори, които може да бъдат подписани от редица марионетни правителства. Айде сега слагайте минуси.
55
4
 
7
 
! Отговори
До54 преди 13 години
Добре, спираме! И 3000 човека умират от глад! Какво следва?
54
2
 
2
 
! Отговори
хуан преди 13 години
54 пък прави инвестиции..
53
7
 
11
 
! Отговори
До 42 и 45 - още преди 13 години
И последно: всички емигранти, които пращат пари да подкрепят родителите си и други роднини в България на практика стават СЪУЧАСТНИЦИ на престъпните правителства у нас, в стремежа им да държат главата на всички българи дълбоко в земята. Ако спрем с тези си инвестиции, изведнъж ще се оголи грозната истина, за това, че държавата е фалирала. Тогава нещо наистина може и да се промени. А сега какво? Емигрантите ЛЕГИТИМИРАТ поредния геноцид в България! Айде псувайте сега, щото друго не можете.
52
5
 
4
 
! Отговори
до с. преди 13 години
Аве ти си фен на Боко Тиквата. Познах ли? Човек с твоя акъл на борец не може да не уважава Тиквата :)))) Или по-скоро не може да не пусне на Тиквата да го "уважи":)))
51
8
 
8
 
! Отговори
ваза преди 13 години
42, 45, не разбирам защо, след като сте щастливо емигрирали, не си гледате новата родина ами драскате несвързаности из български форуми? онези дето пращат пари всъщност се грижат за близките си. или тази концепция не ви е известна? пази боже сляпо да прогледа. където и да отидете все ще ви липсва класа!
50
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
-----нетните приходи от българи, живеещи в чужбина, са 708,4 млн. евро. КАКВИ са тези тъпотии поне 1 000 000 български граждани са навън Падат се по 60 000 000 евро на месец Т.е по 60 евро изпратени от всеки Не е възможно ,всеки и по 200-300 евро да праща / средно да са 250 / За месец са 250 000 000 За година 3 000 000 000 И това без парите които харчим като се върнем Какви са тези цифри какви са тези журналисти.Не се правете на гръмнати ,ако не сме ние ,България е мъртва тотално
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
42-ри, ами търтеи са защото господарите ти им съсипаха всичко което имаха. За разлика от теб, аз пращам на моите родители които не са изоставили пък своите родители да боледувт на стари години и да няма кой да се грижи за тях. Не ги пращат по старчески домове. Много си беден да ти кажа, такива нещастници като теб винаги съм ги избягвал, те си личат и по това че учат децата си първо на езика на който се говори в държавата в която са.Умните Българи на запад изолират такива като теб..Да го знаеш.
48
5
 
6
 
! Отговори
До 42 и 45 преди 13 години
Тая ваша песен я знаем. Само че държавите, в които живеете, се облагодетелстват от безумно ниските заплати в България. Това е отвратителната истина. Т.нар. привлекателност за чуждите инвеститори, с която ни заблуждават всички правителства у нас досега, означава - НИСКИ ЗАПЛАТИ, НИСКИ ОСИГУРОВКИ и на практика ЛИПСВАЩИ СОЦИАЛНИ АНГАЖИМЕНТИ на частния капитал в България. Спрете да плюете Родината и българите. Отвън е много лесно. Вместо това просто спрете да пращате пари у нас.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Evala za komentara kolega. Za komanoidnite *** sthe citiram A. Lukanov "Drugari naznachavam vi za milioneri" I masata bulgari stanah bedni zaradi chervenite milioneri. Mishoci
46
10
 
7
 
! Отговори
До 42 преди 13 години
Човече!!! Нещо си се побъркал...Като си толкова стръвен фен на ЕС да ти кажа няколко неща: 1. Парите, които България дава като членски внос на Съюза, надвишават парите, които идват от ЕС. В пъти. 2. Така наречените програми "пари" от еврофондове се изплащат от ЕС само СЛЕД КАТО бъдат започнати с пари на България (или съответната държава, където се провеждат). Реално тези пари по "европейски проекти" не са нищо друго освен преференциални заеми от Европейската банка.