Ще има ли скоро прозрачност в здравния сектор?

Предлагат първи стъпки към ограничаване на източването на НЗОК
Обновена: 12 апр 2011 13:25 | 12 апр 2011 13:25,
35
Ще има ли скоро прозрачност в здравния сектор?
Снимка: БТА

От следващата година поетапно, в отделни университетски болници в страната, ще отпадат клиничните пътеки. На тяхно място ще бъдат въведени така наречените диагностично-свързани групи (ДСГ), чрез които ще се определя колко да се плаща за всеки отделен пациент. Това ще бъде първата стъпка към промяната на модела на финансиране на болничната помощ в България, обяви преди дни министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Investor.bg
потърси различни гледни точки по тази гореща тема в здравния сектор в момента.

Предложението

Промяната, която лансира Министерството на здравеопазването, има за цел да се разпределят по-справедливо парите за болнично лечение и да се осъществява по-строг контрол при разходването им. Пътят за това е замяната на сегашните клинични пътеки.

Според здравните експерти диагностично-свързани групи са най-удачният метод за финансиране на болниците, тъй като заплащането на разходите за лечение се обвързват с пола, възрастта, тежестта на състоянието на пациентите и придружаващите ги заболявания. Желаният ефект от реформата е лечебните заведения, които лекуват по-тежки случаи, да получават повече средства. Експертното мнение сочи, че ДСГ системата ще създаде условия за лечение на пациента, а не на отделно негово заболяване.

По думите на министър Константинов след въвеждане на новите правила лекарите ще пишат реалните диагнози на пациентите и ще могат да се следят разходите, които се правят, тоест ще се ограничат до минимум възможностите за източване на здравната каса.

Болниците ще получават пари за реално извършени манипулации, а не по определените в клиничните пътеки дейности, както е в момента. Сега основен минус на клиничните пътеки е, че не отчитат наличието на съпътстващи заболявания и пациентите трябва да бъдат хоспитализирани по няколко пъти. Това е най-разпространеният начин за източване на публичните средства за здраве.

Идеята на здравния министър е няколко университетски болници догодина пилотно да работят по новия модел и така промяната в сектора да става плавно. Според МЗ новият модел на ДСГ ще наложи по-строга финансова дисциплина и източването на системата ще стане по-трудно.

Въвеждането на ДСГ е записано в предизборната програма на ГЕРБ. Но работата с новата система изисква държавата трябва да купи ноу-хау и да обучи специалисти, които да работят с него. МЗ вече обяви възможност за купуване на австралийско ноу-хау, но засега Националната здравно-осигурителна каса отказва да го финансира.

НЗОК за новата система

Относно идеята за преминаване към диагностично свързаните групи управителят на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) д-р Нели Нешева коментира за Investor.bg:

„Участвала съм в писането на програмата на ГЕРБ и всички знаят, че там съществува и вариант за диагностично свързваните групи. Няма как да бойкотирам нещо, което е било идея отначало, още преди три години“.
Мнението на Нешева е, че клиничната пътека трябва да бъде само алгоритъм за работа, а не инструмент за заплащане. „Процесите са бавни. Трябва да има промяна в законите. Трябва да се знае по какъв начин ще се осъществява контрол”, допълни управителят на НЗОК.

Позицията на лекарите

Българският лекарски съюз (БЛС) е инициатор на въвеждането на диагностично свързваните групи в България. Няма как да не сме „за” тази идея, каза председателят на съюза д-р Цветан Райчинов. По негово мнение обаче това не може да стане толкова бързо.

Идеята за въвеждането на диагностично-свързаните групи всъщност се коментира от десетина години и от няколко различни правителства. Но тъй като изисква голям финансов ресурс, а и гарантира много по-сериозна прозрачност в сектора, досега нямаше политическа воля да се случи. Засега управляващите дават заявка за частична промяна в тази посока.

Още икономически новини и анализи

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
prozrachnosta e tazi mrete poveche da ostanat parite za da gi otkradnem operacia tyk operacia tam na koi mu pyka koi shte jivee i koi shte ymre.
33
0
 
4
 
! Отговори
новото време преди 13 години
На министъра няма да му е лесно да се грижи за здравето на нацията. Времената се промениха. Достатъчно е да погледне от прозореца на министерство на здравеопазването. Преди в съседната сграда се намираше една от най- добре заредените денонощни аптеки в София , а сега от 2-3 години се намира денонощно и добре заредено... павилионче за цигари и алкохол.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
държавата се интересува от милиционерщината повече от образованието и здравето на хората !!!кой ще ни лекува след 10-на години ? не е много ясно тук 6000 лв годищно за лекарсака заплата . а в англия 60000 паунда я накарайте младите лекари да останат тук
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не - и никога няма да има, докато не възстанем!!! На национално и глобално ниво..
30
0
 
5
 
! Отговори
реформатор преди 13 години
реформата в българия се извършва от управляващите.пациентите и лекарите само им играят по свирката.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Единственото място, където за всичко са виновни лекарите, е България. И няма защо да се плашите, щете - не щете, ще ви дойде и това на главата, така че се стягайте, чака ви големия ужас. Това досега беше само увертюрата.
28
7
 
4
 
! Отговори
Мими преди 13 години
Ай чупка стига сте ни плашили. След 5 години ще сте уморили поне още 100000 българи поради некомпетентност, на което му казвате лекарска грешка.Всъщтност дали не сме единственото място, където безхаберието, корупцията и некадърността ги кичим с понятието- лекарска грешка!?
27
0
 
12
 
! Отговори
лекар преди 13 години
Чета коментарите и разбирам,че никога нашата родина няма да е добро място за живеене. Слушате и четете поръчкова журналистика. До 5г. няма да останат лекари и тогава ще се плаща на афганистански шамани. Осъзнайте се.700лв основна заплата на лекар????? Запитахте ли колко получават същите тези поръчкови журналисти. Защо си плащате на дентист без коментар????
26
0
 
7
 
! Отговори
миро преди 13 години
Няма такова здравеопазване,плащаш след това доплащаш,7 дни за инсулт в болница и след това умираш вкъщи геноцид български,заква държава иде ре4 казвате.плащаш си усигуровките,не ползваш здравна помощ парите ги няма и така 10 години
25
0
 
4
 
! Отговори
Мимоза преди 13 години
Проблем 1! Здравноосигурените, работещи българи и внасящи коректно ежемесечно здравни вноски, за системата НЕ ОЗНАЧАВАТ НИЩО! Нито профилактика като профилактика за тях, нито лечение, нито рехабилитация! Когато им се наложи, някои неща плащат, други доплащат, а трети нито някой им осигурява, нито могат да си ги купят! Е, й за какво всъщност се осигуряваме? Тотално безхаберие и хаос! Да поставяш на колене и да изнудваш болен човек,това за мен е МАРОДЕРСТВО! Това е здравеопазването в БГ!
24
0
 
7
 
! Отговори
хх преди 13 години
че в кой сектор има прозрачност
23
1
 
5
 
! Отговори
koki преди 13 години
Некадърни неграмотници може ли да не снабдите с ваксини аптеките. Като не искате да е безплатна за всички деца поне да е има по аптеките да може хората да си я купят .Ох че ***.
22
2
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
Г-н министър я м кажи защо ваксината Пентаксим не се пуска по аптеките а ще се разпределя по джипитата Детето ми като е родено на 07 12 2009 няма ли право на такава ваксина изобщо Защото хем не му се полага безплатна ваксина при личната лекарка и на всичко отгоре е забранена за продажба по аптеките УРОДЛИВЦИ МРЪСНИ А АЗ ЗА ВАС ГЛАСУВАХ
21
0
 
15
 
! Отговори
Доктор Хаус-Маус преди 13 години
Здравната каса е ненужен посредник между лекаря и пациента.И скъп.Министерството и ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ СЪЩО СА НЕНУЖНИ ПОСРЕДНИЦИ.лИЧНА СМЕТКА С НОМЕР,ПОЛУЧАВАШ КОЛКОТО ВНАСЯШ.Пуши и пии,дрогирай се ,блъскай на тате мотора-видиш ли се в нужда:плащай дебело.Пациентите сами могат да са контрол на техните пари-лична сметка-поименна и наследствена.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сер-гейчо Станишевич ще разреши проблема със здравеопазването, тоя разбира от всичко!
19
1
 
9
 
! Отговори
кака преди 13 години
"Здравеопазване на парче"Какво правите там, горе?На кой господар служите?Как е възможно да не сте осигурили дори ваксини ?От януари насам няма не само Пентаксим, няма и Тетраксим,Синфлорикса е в дефицит!!!! Какво работите Вие Там?!!!!
18
1
 
11
 
! Отговори
kaka преди 13 години
Г-н Министър,не сте открили топлата вода!!!!Просто се опитвате да правите нещо.Итова Нещо е поредния,но не последен опит за дела,дела и пак дела....безконечен низ от нищоправене на принципа "крачка напред,две назад"Още през 1998 г в параметрите на предстоящата здравна реформа бяха предвидени ДСГ в болничната помощ,като най-удачна форма, но.....сега сме 2011!Бъркотията е невероятна и не само в болничната помощ, а вие демонстрирате пълно безхаберие и декларирате теоретични упражнения на тема "Здр
17
2
 
7
 
! Отговори
Мимоза преди 13 години
При нас може и да се получат нещата НЯКОГА, ако НЯКОЙ проумее, че освен лекари, за болния, неговото диагностициране, лечение и излекуване до край се грижат и много други специалисти - лаборанти /рентгенови, клинични /, акушерки, рехабилитатори, микробиолози, мед.сестри, санитари и прочие...Всички така наречени "реформи" до момента бяха само за лекарите, и никога за останалия персонал и пациентите! Трудът на лекаря е безценен, но той не може да се справи САМ, без добър екип до него!
16
0
 
8
 
! Отговори
Doktorcheto преди 13 години
Това е толкова стара и сдъвкана информация, че... Поне на пет-шест месеца. А тия ДСГ-та се дъвчат още от време Семерджиево.
15
3
 
7
 
! Отговори
kkk преди 13 години
Know how ima Anglia, naj-dobroto za sega.Tqhnoto durjavno zdraveopazvane e vtoriq po golemina v sveta rabotodatel i funkcionira perfectno po nqkolko pri4ini:1 Nqma klini4ni puteki a pravila za le4enie2Lekarite rabotqt v EKIP a ne v konurenciq edin srestu drug3Zaplatat im ne zavisi ot izrabotenoto a ot kvalifikaciqta, koqto postoqnno se povishavaNashata NZOK e hranilka za partiite i zatova nqma politi4eska volq za promqna, a protestite gi organizirat shefovete na bolnici, zastoto te sa naj-mo