Престъпността като начин на живот у нас

Полиция, съд, прокуратура – най-корумпирани, сочи изследване
Обновена: 11 май 2011 15:09 | 11 май 2011 14:21,
195
Престъпността като начин на живот у нас
Снимка: Dnes.bg

Престъпното поведение се интерпретира като част от начина на живот в България. Това показват данните от проучване на Центъра за изследване на демокрацията.

Традиционно за последните десет години страната ни е на последно място в Европейския съюз по липса на доверие в правоохранителните органи.

Българските граждани определят като най-корумпирани институции у нас полицията, съда и прокуратурата.

По-малко от 50 процента от българите са доволни от работата на полицията, а по-малко от 20 процента – от тази на съда и прокуратурата. Едва осем процента са на мнение, че съдът раздава справедливост.

Почти 30 процента от анкетираните смятат, че съдилищата постоянно допускат съзнателни грешки, за да оправдаят виновните.

72,7% от българите са категорични, че съдът е подвластен на икономически интереси, а 56,9% от хората смятат, че той се поддава на политическо влияние при решаването на делата.

В същото време само 10% от българите мислят, че полицаите не вземат подкупи, а само 5 на сто имат същото мнение за съда.

По-малко от 18% от анкетираните са на мнение, че полицията е ефективна при предотвратяване на тежки престъпления, а едва 13 на сто мислят, че ще залови  извършителите на кражби с взлом.

Проучването е проведено между 1700 души и измерва доверието в ефективността на институциите, тяхната безпристрастност и доколко българите приемат за легитимни разпорежданията им.

Една от основните причини за непризнаването на легитимността на институциите у нас е несправянето с вътрешната корупция.

Липсват случаи с корумпирани служители на администрацията, които да са получили наказания, въпреки медийните публикации по темата, сочат изводите от доклада.

От ЦИД смятат, че проблем на правителствата досега е, че обществените нагласи се пренебрегват и не се използват като инструмент за формиране на политика.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
21
 
! Отговори
Ковачки преди 12 години
Аз пък съм много доволен от съда. Те пък останаха много доволни от мен. Животът е песен. Сега се чудя къде да изхарча едни 16 000 000 лева.
19
1
 
10
 
! Отговори
До Атака преди 12 години
Да , така е , и също така там , се влиза с идеята да правиш далавери да си уредиш живота . Предполагам , че много малък процент от хората кандидатстващи за тези места реално искат да помагат на хората и на обществото , което е жалко наистина .
18
1
 
20
 
! Отговори
пз преди 12 години
тази шофира така от 2 години ,но познайте защо ЦЯЛАТА ПАЗАРДЖИШКА ПОЛИЦИЯ СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ ако беше ЕленаПетрова щяха да я разпнат пишещите *** нали е пияна магистратка мълчи цялата държава .НИЩО СКРИТО НЕ ОСТАВА !!!!
17
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** тези американски мекерета не се спряха толкова години да говорят глупости."Изследване".........МУ-ХА-ХА.Попитали една жена която чула от друга жена ченякаква нейна приятелка като била на пазара чула че...............Абе вие нормални ли сте??Може ли да питаш *** какво мисли за ядрениятсинтез или пък за влиянието на гравитацията в/у поведението на неутринотов контекста на теорията на относителността...СМЕХ
16
0
 
28
 
! Отговори
... преди 12 години
От малки децата си мечтаят да станат престъпници. Защо не направим такива профилирани паралелки. В математическите гимназии ще има паралелка "измами" , в професионалните гимназии ще има паралелка "събиране на дългове и рекет". А най-добре още в детската градина да се отсяват сутеньорчета, дилари. Ще има и награди за малките мутри, пистолети, калашници, снайпери за най добрите.
15
0
 
15
 
! Отговори
Стефка преди 12 години
Еййй ама тая "новина" така ме изненада!
14
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това изследване отразява настроенията от времето преди г-н Борисов да дойде на власт!За последните години държавата върви в правилна посока, и само кумунизките престъпници вият на умрело, че голям глад ги гони, като не могат да си въртят далаверите! Гърчите ли се от глад кумунизки изчадия, а?
13
2
 
63
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Как се става служител в някой от тези институции? - В МВР(Симеоново) - само с връзки! - В Митници - само с връзки - В Съда - само с връзки! - В прокуратурата - само с връзки!ако някаде съм сгрешил, значи е било с пари!
12
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 12 години
Я виж ти - Колумб....
11
5
 
35
 
! Отговори
! преди 12 години
Резултатите от анкетата показват, че в България има поне 8% абсолютни ***!
10
1
 
18
 
! Отговори
пз преди 12 години
Ето това е правосъдието в България -пияно и неадекватно Пазарджик. За вестник Знаме водещо заглавие е Зам.-шефката на Районния съд шофирала с над 3 промила. По неофициална информация зам.-председателката на Районния съд Майа Попова е имала в кръвта си концентрация над 3 промила алкохол след катастрофата. Това показало медицинското изследване при взетата рутинна кръвна проба на 28 април. Тогава, в ранните часове на деня, съдия Попова катастрофира в областния град. Досъдебно производство срещу неизвестен извършител е образувано в Софийската градска прокуратура. Пред изданието говорителката на прокуратурата е заявила, че се разследва неизвестен магистрат, като се очаква до две седмици прокуратурата да излезе с акт по случая
9
0
 
32
 
! Отговори
mi преди 12 години
добрУтро - открихте топлата вода :)))))
8
0
 
41
 
! Отговори
буба преди 12 години
Стоплиха ми душичката с тая статия!Аз си мислех че само аз знам, че съда и полицията са най-големите мафиоти :)
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
a koga shte se opravi situaziata? NIKOGA mnoooooooogo rodnini i priateli, pra pra vnuzi i pr. i pr
6
5
 
7
 
! Отговори
cfder преди 12 години
ето това е една новина....
5
3
 
6
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 12 години
KOLKO ZNAKOVI DELA IMA S OSADITELNI PRISADI NEMA KORUPCIA
4
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Престъпността е начин на живот на всички управляващи до сега, какво да се очаква от останалите?!
3
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
PRI MASLAROVA NEMA KORUPCIA
2
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Накратко казано българите не вярват, че си имат държава.Цялата политическа класа дето ни мори вече 22г, без разлика на цветовете, да отива да монтира реакторите на Белене с голи ръце!
1
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страхотно изследване,това само кокошките не са го знаели досега