Било е страшно клане!

В Батак започнаха тридневните тържества по повод Деня на Баташките мъченици
15 май 2011 14:48,
289
Било е страшно клане!
Снимка: Dnes.bg

„Било е страшно клане, или са били потурчвани, или са им режели главата”! , разказа пред Dnes.bg 80-годишната Здравка Клинчева от град Батак. Нейният дядо е бил обезглавен от турците по време на Априлската епопея през 1876 година. Хората от балканското градче и до днес разказват за ужаса на Баташкото клане.

По думите на баба Цветана, едва ли днес някой младеж би си дал главата заради вярата.
„Турците са били запалили цяло училище с 200 девойки, възрастните плачем и до днес”, споделя през сълзи Цветана Ланджева. Близките на загиналите разказват още как турците са изнасилвали жените наред и са убивали бременните по време на епопеята.

Тази сутрин в Батак започнаха тридневните тържества по повод Деня на Баташките мъченици. В града почитат паметта на всички 5000 души, загинали за свободата на България и канонизирани за светци преди месец и половина. Тази сутрин църкавата Света Неделя, където се намира костницата на Батак, беше тържествено осветена от пловдивския митрополит Николай и епископа на полската православна църква Григогорий.

До днес костницата, в която се съхраняват мощите на канонизираните за светци мъченици, беше исторически паметник. След освещаването през деня, в нея вече могат да се служат тържествени молебени.
„В днешно време не всеки българин може да оцени свободата, за която са загинали предците ни.”, смята учителят по история Мария Симеонова. 

Още по темата
 „Сега се надяваме в града да започнат да идват повече туристи, защото туризмът е основният поминък на населението”, обясни пред Dnes.bg кметът на Батак Петър Паунов.
Всъщото време местният общински съвет забрани политическите прояви и шествията на симпатизанти на различни партии по време на  тридневните тържества.

В понеделник вечер с литийно шествие, водено от 30 митрополити, Батак ще посрещне иконата на Баташките мъченици. Кулминацията на тържествата ще бъде във вторник, когато Българската православна църква за първи път ще отбележи Деня на Баташките мъченици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още по темата: баташко клане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
0
 
14
 
! Отговори
пеловския преди 13 години
Да изчистим България - за да я има за децата ни...!***,дето се турчеят все повече - в Анадола!Насила,ако не щат с добро!А останалите поганци - поименни списъци,на стадиона и ...поо ред на номерата - заминаваш или у кауша - да работиш в урановите мини,докато окапеш.И никакви сантименти и милост!А за комунистите - по същата процедура и на същия принцип!Щото те са ни клали 70 годин не по-зле и от фесовете.А и днеска - с Доган пак завери въртят - за пари и майка си биха продали.Само ГЕРБ !
261
4
 
3
 
! Отговори
Член на дпс преди 13 години
До 250Нямало е Възродителен процес,всичко това е измислица на Ахмед Доган за да си направи турската партия.Всички турци доброволно си сменяхме имената а колкото до коментар номер 250:.А ти си член На БСП колкото магаре може да лети в космоса.Анадъмно.
260
1
 
5
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
do 1Какво ни е дала Турция,освен разрушения и кланета,масови потурчвания и населствено помохамеданчване?
259
1
 
13
 
! Отговори
с преди 13 години
От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?Хе, там зад горите... много е далече,нямам татко, майка: ази съм сирак,и треперя малко, зима дойде вече.Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:помня го клането и страшното време.Бяхме девет братя, а останах сам.Ако ти разкажа, страх ще те съземе.Като ги изклаха, чичо, аз видях...С топор ги сечеха, ей тъй... на дръвника;а пък ази плачех, па ме беше страх.Само бачо Пеню с голям глас извика...И издъхна бачо... А един хайдукбаба ми закла я под вехтата стр
258
0
 
2
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 13 години
Batak istina i istiriq, leganda i mit. Batak duwata na Balgariq i edinstven svet kat nepovtorim sas duh geroiski i neukrotim. gordeq se Batak sas s tebe i dostoina sam potomka tvoq. pred svetlata ti pamet da se poklonim!
257
5
 
2
 
! Отговори
do 256 преди 13 години
256добавен от: Кирил Боргиев преди 13 часа Хайде, внимавайте, поне когато пишете за нещо толкова сериозно и трагично!1) Батак не е "балканското градче", както сте написали, а е градче в подножието на Родопите.2) Клането не е извършено от турците, а от помашки банди от околните села, ведно с черкези и ***!Jiveya v Turtsia po to4no v grad Eskisehir tuka ima mnogo pomatsi i sam porazpital za batak i te podvrajdavat tvoyata versia.
256
15
 
1
 
! Отговори
Турчина преди 13 години
ДПС рулз!!!
255
3
 
0
 
! Отговори
а така преди 13 години
Бравос,а дано дойдат повеке туристи!:(
254
1
 
10
 
! Отговори
леле преди 13 години
Исляма е вредна религия - молли, Алкайда, хисбулла. Иначе има и праведни мюсюлманни. Разликата между Исляма и Мюсюлманнството е, че ислямистите са войнстващи вандали, за разлика от кротките си събратя. Същото е било и в другите религии. Свестинте католици се различават от войнственните конквистадори. Праведните християни по дела се различават от кръстоносците. Винаги има по дзвете крайности в тия неща. но Исляма е вреден. Иначе вярата в Муса и мюсюлманството не е крайна религия.
253
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ех тия журналисти а бе напишете истината кви турци село барутин са чисти помаци по кръв българи които заедно с *** банди са изтрили батак,отделно не мисля че е нужно да празнуваш убийството на 5000 души напраеви им панахида и това е,а също и напишете и за героизма на гаврил хлътрев известен с името Бенковски дето като станало напечено запалил джапанките и оставил батачани и перущенци да си обират пешкира сами и заминал за Тетевенския балкан където го убиват
252
0
 
10
 
! Отговори
шок преди 13 години
"Тържества", посветени на "страшно клане"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
251
0
 
8
 
! Отговори
лили преди 13 години
Да било ес трашно време. но ис ега не е по-добро, с тази разлика че трепането ни става не с ятагани, а с усмивка, закони и пращане под робстов и смърт от нашите управници с красиви думи, усмихпвайки се по медиите. тогава все пак човек е имал избор: или ще си смени вярата или умира. А, сега няма избор: или ще изпълнява решенията на мафиотите по света или пак ще мре. И в двата случая е смърт. С тази разлика,че става тихо, красиво, пляскайки и за дълги години робство, а не за миг. Все е смърт.
250
3
 
4
 
! Отговори
муспи преди 13 години
Кага сме роби? Когато при приемане на исляма не колят и никой не си предава вярата, или когато турците се посрещат тържествено, с държавни почести, и децата си показват *** ***?
249
0
 
6
 
! Отговори
Matrixman преди 13 години
254 и ти си бил господар, а и до ден днешен празнуваш черни робства и тиранства. Човече. Да си роб не е лошо. Всеки може да го споходи подобна съдбда. Но да си свободен, и пак да живееш с робската психика, и да празнуиваш празници за робства, и на тази психика да и казваш господарлък, не знам в кой век живееш само. Аз по мой изчисления, сме 15.05.2011 г. но изглежда че по твой, си някаде в Средновековието пич.
248
1
 
22
 
! Отговори
sanata преди 13 години
Безкрайно съм отвратен от израза тридневни тържества по повод Баташкото клане Хора упомнете се сведете глави мирно и тихо поднесете цветя на гробовете им и да ги почетем достойно Стига вече с тези тържества по повод смърта на нашите герой Редно е да им се отслужва панахида
247
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
vsi4ko e kleveta
246
2
 
7
 
! Отговори
бай Киро преди 13 години
Искам да ви питам , вие във "Днес.Бг" турци ли сте , че не искате хората да пишат коментари по статията ?
245
0
 
9
 
! Отговори
даскал преди 13 години
"Тържества" по повод на"страшното клане"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Колко много такива "тържества" имаме:за Левски,Ботев,Вапцаров,Гео Милев......
244
2
 
9
 
! Отговори
MEN преди 13 години
Айде сега ходете да гласувате за Доган....
243
5
 
10
 
! Отговори
EDNA BALGRKA преди 13 години
BULGARIO,MILA,POMNI I NIKOGA ,AMA NIKOGA NE ZABRAVIAI MA4ENIZITE NI PRADEDI,DALI GIVOTA SI,ZA DA SME GIVI NIE DNES,POKLON ,BATAK,POKLON,ISTORIO MILA,POKLON RODINO MOIA