Турция осъди сблъсъците пред джамията в София

Властите да накажат нападателите, призова Анкара
Обновена: 21 май 2011 14:45 | 21 май 2011 13:31,
1224
Турция осъди сблъсъците пред джамията в София
Снимка: БТА

Турция остро осъжда расисткото нападение срещу хората, молещи се в джамия в съседна България, в която живеят близо 700 000 етнически турци, пише вестник "Тудейс Заман".

Турската страна призова българските власти да предприемат необходимите мерки за наказване на нападателите.

Анкара очаква в най-скоро българските власти да заловят и накажат извършителите на нападението, потъпкващо едно от най-основните права на хората, се казва в позиция на турското Министерство на външните работи.

Турция смята, че е необходимо България да предприеме необходимите мерки, за да предотврати подобни инциденти в бъдеще. Южната ни съседка смята, че трябва да се отбележи фактът, че атаката се е случила в страна-членка на ЕС.

Припомняме, че в петък няколко души пострадаха при сблъсъците пред джамията „Баня Башъ“ в София, провокирани от симпатизанти на „Атака“. Сред ранените са петима полицаи. Напрежението ескалира, след като около 150 привърженици на „Атака“ се събраха пред джамията „Баня Башъ“ под претекст, че протестират срещу високоговорителите.

Докато течеше традиционната петъчна молитва, няколко хора на Сидеров започнаха да замерят мюсюлманите с яйца. Те скандираха „еничари“, „мекерета“ и „Атака“ и се опитаха да откачат една от тонколоните на джамията.

На митинга пред джамията лидерът на „Атака” Волен Сидеров поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов. Той заплаши, че партията му веднага минава в опозиция, ако не бъдат освободени арестуваните при сблъсъците симпатизанти на "Атака".

Още по темата

След инцидента ДПС поиска властите незабавно да потърсят отговорност от извършителите и поръчителите на нападението на джамията.

Абсолютно съм против каквото и да е било етническо нетолерантство, коменира премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че ГЕРБ категорично се разграничава от подобни действия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1224
Още по темата: джамиянападениеТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
 
3
 
! Отговори
"терористичните преди 12 години
актове в българия през 80 г. зад които стои Турция "! Ти от къде падаш ?! Вие се благодарете ,че Турция не стоеше зад тези актове ,иначе биха изглеждали много по-организирани и вредите щяха да бъдат в десетки или стотици пъти по-големи , а не с 5 жертви и две изкривени ламарини! Благодарете се ,че ДС инсценира тези "терористични актове" за да предприеме смяна на имената на турците !
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Предлагам следното споразумениеНие закриваме АТАКА - Вие закривате ДПСстава ли?
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България е суверенна държава и сама може да си решава проблемите и не е необходимо Турция да взема отношения за това, както България не взема отношение по турско-кюрдския проблем. Вместо да ни дава акъл Турция, по-добре е да вземе да върне на България дължащите милиарди! Историята на българите е пренаситена с турско присъствие и за това стига толкова! Който живее в България е български гражданин и е длъжен да се съобразява със законите и порядките на държавата! Не съм краен, а реалист!
2
 
3
 
! Отговори
до 1149 преди 12 години
ето заради тези сепаратистки приказки ще ядете кютекДПС ви подкокоросва и разни ислямисти Юзеиров и др.естествено е всяко действие да има противодействие - природен закон е това
0
 
6
 
! Отговори
буба4ко преди 12 години
Абе *** да си говорят кот искат, аз се чудя де е нашата власт?Де е нашия външен министър да каже на турците да си гледат работата, а не да гледат в нашата паница! И да им припомни за стотици хилядите убити и още толкова прогоненени македонци и тракииски българи!!!Време е да надигнем глава и да отстоим позицията си!Ако външния министър не може я каже, да отиде някой който може!
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Турция преди да "осъжда" да види себе си.....В българските сметки са записани -5 века турско иго и геноцид над българите,присвоена Одринска Тракия и изгонени българи от домовете им,земите им.Терористични актове с жертви през 80-те,зад които стой Турция.Постоянна намеса в Родопите с протурска и проислямска агитация.И не им искам извинението,с извинение не се избърсват горните факти,пък и Турция не е способна да признае грешките си...
0
 
2
 
! Отговори
ako 6te преди 12 години
poslednoto ne6to da e da pomognem na pkk da uni6toji turciaq pak 6e sam gord 4e sam bulgarin hahahhahaha mur6i kak e da si mejdu 4oka i nakovalniqta
2
 
4
 
! Отговори
до 1146 преди 12 години
"всички мразим турците и не искаме да живеят с нас" Ами логично е да се дистанцираме от българите в такъв случай ,и е логично да се стигне до разделяне на страната ,понеже ние сме родени тук и тази държава колкото е ваша ,толкова е и наша ,никъде няма да ходим и ще си отстояваме правата там,където сме родени ,ако трябва заради вашата простащине дори ще разделим страната !
4
 
5
 
! Отговори
1144 преди 12 години
И каква е ислямската агресия в българия срещу теб?! Някой насила да те е накарал да изповядваш ислям?!Група мюсулмни да са станали да те колят ?! Пречели ти високоговорителите?! Да прав си ,за това си има законен начин за решаване на проблема! На мен също ми пречи ежечасовият камбанен звън в центъра на Истанбул ,но не проявямам идиотщина !А това дето го е казал турчина през 98г.се отнася за неговата страна ,всеки гледа да обедини себеподобните си ,така е навсякъде!
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 12 години
имате цветя на оградата пред джамията в София, с които ние българите се извиняваме за неприятната случкааз като българин се извинявам и за възродителния процесха сега вие се извинете за арменския геноцид и за убийствата на кюрди
1
 
8
 
! Отговори
РИНО преди 12 години
ВСИЧКИ МРАЗИМ ТУРЦИТЕ И НЕ ИСКАМЕ ТЕ ДА ЖИВЕЯТ С НАС, НЕКА ОРГАНИЗАЦИЯТА ПРОДЪЛЖИ И ДА НЕ СПИРАМЕ ДО ТУК. ДА ПОКАЖЕМ ЯСНО ЧЕ НЕ ГИ ИСКАМЕ ТУК, ЧЕ СА НЕЖЕЛАНИ И АКО НЕ ИСКАТ ДА СИ ТРЪГНАТ САМИ ДА НАПРАВИМ ЖИВОТА ИМ АЗ.
0
 
6
 
! Отговори
chach преди 12 години
problema s tursite triabva da se re6i edin pat za vinagi.ili balgari ,ili v tursia.
2
 
6
 
! Отговори
бг преди 12 години
На всички , които усърдно плюят по АТАКА. Прочетете и коментирайте следното:В свое изказване от 1998 г. днешния мин. председател на Турция заявява следното: "Джамиите са нашите казарми, куполите им са нашите каски, минаретата са нашите байонети, вярващите са нашите войници." Всеки сам може да прецени кой подстрекава противопоставяне на религиозна и етническа основа в споменатите географски райони ! ПОМНЕТЕ - АТАКА Е ЕСТЕСТВЕНАТА РЕАКЦИЯ НА БЪЛГАРИТЕ СРЕЩУ ТУРСКАТА И ИСЛЯМСКАТА АГРЕСИЯ !!!
0
 
3
 
! Отговори
1141 преди 12 години
Много добре разбираш ,но типично по български се правиш на ударен ! За разлика от българия в Турция има дори осъдени турски войници за гавра с кюрди служещи в турската армия!А в бг. само формални дела без осъдени !А за амр. геноцид кого да осъдят като не са живи вече ?!Остносно кюрдските терористи , никоя държава не съди военни действия срещу терористи и сепаратисти ,които при такива акции като видят зора се крият сред цивилното население,а не си стоят по пещерите и да се борят!
2
 
6
 
! Отговори
братя БЪЛГАРИ ! преди 12 години
ВОЛЕН СИДЕРОВ Е НАИ-ВЕРНИЯТ АВЕР НА ДОГАН!!! защо пишете и се дразнете това всичо е политика !!!
1
 
4
 
! Отговори
до 1137 преди 12 години
извинявай брат, ама в България през 1993-та имаше дело срещу виновниците за възродителния процессамо че в Турция не съм чува да е имало дело срещу убийците на кюрдитеили срещу Арменския геноцид
0
 
4
 
! Отговори
до 1138 преди 12 години
дела е имало -формални ! Но осъдени няма ! Българска работа ,помислихте ,че вече излъгахте света !
3
 
8
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
българите вместо да се засрамят и да поискат извинение ,те се тупат по гърдите ,че 150 души нарушили молебена на 20 души и щели да изкоренят мюсулманите ,да ги пратят незнам си къде ,въпреки че тези хора са родени в българия и имат същите права на свобода ,каквито има всеки човек роден в дадена държава !Още веднъж станахте за резил пред света ,влезте в немски сайтове и вижте какво пишат хората за вас ! Не в ЕС , ако щете и в Марсиански съюз да членувате ,все същите *** ще си останете !
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не си правза възродителния процес имаше съдебно дело срещу Тодор Живков, Георги Атанасов и други
1
 
5
 
! Отговори
крайно време е преди 12 години
в Турция някоя партия да протестира срещу алармата на църковните камбани там и да набият молещите се ,а на фланелките им да пише :защо умишлено българия не осъди нито един виновен за т.нар. възродителен процес ?!