Wikileaks: "Мръсотията" при Борисов

Секретна грама на посланик Джон Байърли
Обновена: 26 май 2011 14:43 | 26 май 2011 09:25,
667
Wikileaks: "Мръсотията" при Борисов
Снимка: архив Булфото

"Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа".

Това е заключението на дипломатически доклад, посветен на Бойко Борисов, изпратен от посланик Байърли на 9 май 2006 г., публикуван сега от сайта "Биволъ", който работи с Wikileaks.

Докладът е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ. Над тази степен са само грамите ТОП СЕКРЕТНО, с които Wikileaks не разполага.

За достоверността на информацията е посочен и конкретен източник – службата SIMO, която потвърждава "оперативните" данни за участието на Борисов в сериозни криминални структури и деяния.

От контекста на цитатите и съдържанието може да се направи предположение, че SIMO е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията.

Грамата има и друга особеност. Тя е една от малкото в масива от 978 доклада от София, прегледани и одобрени едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Джон Байърли.

"Мръсотията"

Така е озаглавил Байърли раздела, резюмиращ криминалното минало на Бойко Борисов. По една случайност параграфът носи и "щастливия" номер 13.

В него пише:

Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Смята се, че Борисов е използвал поста си като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните трансакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още Пашата).

Вторият параграф от "Мръсотията" е специално посветен на връзките на Борисов с Валентин Златев, директор на "Лукойл България":

Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев играе голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов.

От грамата се разбира също така, че Борисов твърде често се среща с представители на руското посолство, но избягва да афишира това, докато в същото време "често парадира с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ".

"Егото на Борисов може да е най-силният ни лост за влияние върху него – той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ", сочи анализът на Байърли.

Като цяло Бойко Борисов е оценен като вероятен политически лидер, който единствено може да разруши статуквото на Тройната коалиция. Според грамата обаче той остава "непредсказуема личност с необуздани политически амбиции". За Борисов Байърли казва, че е човек с "улично образование".

Посланикът подчертава и уменията на Борисов да гради геройски имидж.

"Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му.

"Наричан "батман" заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни дрехи и заради внезапното му появяване на местопрестъплението, Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи.

Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи.

Неговото поведение го превърна в "националния шериф", въпреки 123-те показни убийства и липсата на арести на главните лидери на организираната престъпност", заключава Джон Байърли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


667
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
550
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
pak za Borisov shte glasuvam:)
549
4
 
10
 
! Отговори
asd преди 13 години
Е, надявам се след това, да не останат повече фенове на Герб :)
548
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kolko glupendera pishat tuka ne e istina :)))
547
3
 
26
 
! Отговори
гиги преди 13 години
божеее колко истина има в тоя доклад,по точно и вярно от това здраве му кажи.
546
15
 
8
 
! Отговори
Комуне! преди 13 години
Най-добре си беше при нашто БСП. Всеки си крадеше на воля. Другарския съд не ни съдеше. Полиция не ни ловеше. Построихме си палати за чудо и приказ, яхтички, скъпи колички и вътре нежни чуролички. Данъци плащахме до 200 лв., хората бедни и кво от това, държавата плащаше масрафа ни голям и кво от това- нас никога не ни е срам! Но дойде Боко-лошия и лошо през пръстите ни удари и сега сме като попарени твари.
545
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
nemoga da poviarvam 4e Borisow e takyv kakywto go opisvat ahmerakliicite. toi e mno po. teka da se kae mnoo mnoo po, be ma!po negovo vreme ne sa razkriti > 200 ubiistva. lesno moeme da se dosetime zasto poslannikyt e izbiagal ot Sofia. zastoto BB gi e rykovodil, provejdal i prikrival
544
1
 
10
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Мисля,че хората с мисъл в главата са толкова щокирани от ставащото в България през последните месеци,че скоро ще бъдат сочени за пример за посттравматично стресово разстройство по време на мир.
543
1
 
9
 
! Отговори
Кандидат преди 13 години
Значи аз съм на 20год., висок съм около 1.85 и обещавам да вдигна маса. От вас, драги дами и господа, се изисква да ме изберете за държавник. Обещавам ще гледам лошо, ще се подстрижа ниско, ще говоря добри неща за себе си и ще бъда по медиите всеки ден с някакво велико дело. Годините ми сочат, че имам голям опит и съм изключително подходящ по българските стандарти. С компетентните ми действия ще вдигна неимоверно уроненият престиж на България.В заключение: САМО МЕ ИЗБЕРЕТЕ, НЯМА СЪЖАЛЯВАТЕ!!!
542
0
 
16
 
! Отговори
до 533 преди 13 години
Много точно казано, просто картинка !Но в една държавица която изпада в захлас като слуша чалга, където голяма част от жените се обличат като ***, а мъжете като мутри , Тиквата си е доста вървежен !!!!
541
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Към всички комунисти:спрете да се заяждате с Бойко,не осъзнахте ли,че БСП вече го няма.Няма го комунизма,няма ви ги мръсните кражби на Масларова и сие!Няма го и за премиер,слава богу,*** Станишев.Към всички седесари:спрете се бе,хора!Не разбрахте ли,че едва минавата 4 процентната граница,и то с коацилия със ДСБ!Към всички от ГЕРБ:НАПРЕД!НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ ОТ КОМУНИСТИТЕ,ТУРЦИТЕ И *** НА КОСТОВ И ДИМИТРОВ!БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ БОЙКО БОРИСОВ И ОТ ГЕРБ,НЕ ОТ КРАДЦИТЕ СТАНИШЕВ и КОСТОВ!
540
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа".---Този бисер изразява сбито принципите на външната политика на Америка. И ако все още някой смята, че не интересите на американците са стояли в основата на всяка от водените от тях войни, нека си помисли отново.
539
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да живее генерал Борисов!
538
0
 
17
 
! Отговори
браво преди 13 години
браво на Джон Байърли,но сега накъде,какво следва от българска страна????????????????
537
11
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА! преди 13 години
Информацията подадена "услужливо" на хамериканците " е от хора от престъпния комун. елит, превърнали се в хищни червени капиталисти, които се уплашиха от новия гл. секретар на МВР /през 2005г./, защото Борисов започна масови акции срещу престъпния свят и разбраха, че при него не минават рушвети, заплахи и други техни приоми, видяха че той е честен човек, човек на честта, честолюбив и не може да бъде купен, както предишните. За това и са заблудили посланика, а те майстори на такива компромати.
536
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истината за ГЕРБ не е от първостепенно значение!
535
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
конграчулейшънс борисов!! на *** у ***** проста!!
534
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дръжте си я тази мутра като толкоз я искахте преди години. В България всеки, който гледа лошо, има телосложение на борец и се рекламира сам колко е направил, може да стане премиер или президент поне. На следващите избори, ако на хората не им се иска още доза Борисов предлагам лично някой от следните кандидати: Слави Трифонов- и той може да се хвали по същия начин, Митьо Пищова-без коментар, перфектен е за държавник. Също така може и някой от следните:Азис, Тони Стораро, Ивана, Преслава и др.
533
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз от много години твърдя че една мутра или мафиот ще управлява по-добре от скапаните политици, защото мутрите поне имат някаква представа за чест, а и знаете че в мафията договори няма - там гаранцията е честната ти дума. И ето - факт, една мутра управлява по-добре от БСП, ДПС и НДСВ взети заедно, да не споменаваме шейсетгодишния управленски опит на БСП(БКП). Смях, смях....срам за БСП, срам.................
532
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Турско-червено-синьо-жълтите синигерчета нямат никакъв шанс пред Бойко на изборите така, че песничките им в стил пошла чалга ще бъдат лебедовите им песнички. А някои от тях, яко преяли с народни пари, скоро ще имат луксозни клетки, от където ще дават любимите си интервюта.... За това сега всички в хор плюят срещу Бойко, защото знаят какво ги чака, ако остане на власт. При него няма не искам, няма недей. Скоро много ясно им каза: Кой каквото си е надробил ще си го сърба.
531
6
 
10
 
! Отговори
Ура другари! преди 13 години
Станишев-президент, Трактора-вицепрезидент, Костов-мин на финансите, Кунева-мин. на външните работи, Вигенин-мин. на вътрешните работи, Сакса-мин. на земеделието и горите, Мая Манолова-мин. на културата, Първанов-мин. на лова и спорта. Хора гласувайте за тия убостници и цунами не ни трябва , тия са по-страшни и от Фокушима 1.