Счупена греда и срязана гума довели до ада на "Тракия"

16 юни, четвъртък, ще бъде ден за национален траур в страната
Обновена: 15 юни 2011 15:46 | 15 юни 2011 11:33, Екип на Dnes.bg
297
Счупена греда и срязана гума довели до ада на "Тракия"
Снимка: БТА

Счупена греда на автобуса и 15 см напречен разрез на задна дясна гума са предизвикали тежката катастрофа на АМ „Тракия“, при която загинаха осем души. Това е показал първоначалният оглед на превозното средство, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски.

В автобуса, пътувал по линия София–Бургас, е имало 26 души. 16 са ранените, като двама са в тежко състояние. От загиналите са разпознати трима души, като сред тях има 14-годишно дете, потвърди министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По думите му вече е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител и са назначени необходимите експертизи.

Катастрофиралият автобус е 23-годишен и е минал технически преглед на 8 март, с което му е издадено разрешително, че е годен да извършва превози.

43-годишният шофьор, управлявал автобуса по време на инцидента, не е употребил алкохол, са показали експертизите. 

Тахошайбата пък е показала, че автобусът не се е движил с превишена скорост, направил е необходимата почивка, спазил е законовите изисквания, съобщи още министър Московски. 

Мобилни екипи на министерството в Бургас проверяват отношенията и документацията между фирмата превозвач „Ентуртранс“ и фирмата, чиято собственик е автобусът „Бургас тур“.

Фирмата "Ентуртранс" ООД  е обявена в несъстоятелност, съобщи адвокатът на собственика Калина Тодорова. Собственик е турският гражданин Ениз Ченгел.

Заради обявената несъстоятелност не е ясно какво ще се случи с обезщетенията на пътниците, пътували в злощастния автобус. Те все са пак били в правото си да заведат граждански искове, заяви адвокатът.

Заради обявената несъстоятелност всички лизингови луксозни автобуси били иззети.

Още по темата

Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че ще инициира промени в закона за максимално допустимата възраст на превозните средства, извършващи масови превози.

Инспектор на ДАИ, проверяващ „Ентуртранс“, съобщи, че на фирмата са й били налагани актове най-вече за неспазване на работното време. Такъв акт е получил миналия месец и шофьорът на автобуса, но сегашните данни показват, че времето за почивка е било спазено.

Към МВР-Пловдив има отворени две телефонни линии – 032/932 280; 032/932 281, на които може да се получи информация за пострадалите и загиналите.

Заради тежката катастрофа МС обяви 16 юни, четвъртък, за ден за национален траур. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още по темата: катастрофата на Тракия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
1
 
6
 
! Отговори
shit преди 12 години
v UK avtobusa ne trugva bez da sa slojeni kolanite na si4ki putnici!!!
201
0
 
9
 
! Отговори
777 преди 12 години
Тези *** управници работят само със забрани, т.е. не работят. Нещата трябва да се управляват и конторлират, а не по сталински "няма човек, няма проблем". В Малта правят обществен превоз с над 100-годишни автобуси при това един собственик има по 1-2автобуса. Но държавата ги организира и контролира.
200
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прилича на атентат, срязана гума не може да предизвика пожар! Как се е избушил покрива отзад?
199
2
 
9
 
! Отговори
dd преди 12 години
коста , казваш автобусът се тресе- много интересно защо ? танк да сложиш по тези пътища ще се разпадне бе *** такъв- *** ***
198
1
 
6
 
! Отговори
до 203 преди 12 години
Дизела може да се запали, но не и да избухне. Ти си видял автобус на улицата как гори, аз видях как гори собствената ми кола в гаража. Беше горяла повече от половин час, а багажника не се беше запалил силно. Колко ли време е горял автобуса тогава, за да се разгори целия до ниво да измори хората. Ето това е въпроса.
197
9
 
10
 
! Отговори
Демон преди 12 години
Престанете да мешате атакисти, турци, боко тиквата и тем подобни глупости. Това не е тероризъм, а безхаберие на управляващите от 20 години насам. Що се касае до магистралите на Боко, може да се характеризират само по един начин: "Болни амбиции на комплексар с мания за величие". Всички пътища са потънали в дупки, а той строи магистрали, това ако не е безумие, здраве му кажи.
196
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ениз Ченгел трябва да влезе в затвора.Този кюрд не може да се върне в Турция защото там също го разследват и ако им се яви веднага го опандизват.Да се провери какви покровители стоят зад гражданина Ениз Ченгел!!!
195
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 194Аз съм виждал с очите си как един автобус ДИЗЕЛ на градският транспорт гори и изгоря целият ! А ти си говори, че дизела не мож еда се запали !
194
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тука много разбирачи са напъплили...
193
2
 
2
 
! Отговори
bulmara преди 12 години
6ofiorut e po4inal a sobstvenikut e obqvil firmata v nesastoqtelnost
192
11
 
8
 
! Отговори
ас преди 12 години
Мир на праха на загиналите!Моментална СМЪРТНА ПРИСЪДА ЗА :-Собственика на автобуса! (защото не си поддържа автобуса!)-Шофьора на автобуса (за дето няма правилник за него!)-За този дето е подписал техническия преглед на тая бракма! Кога КАТ ще почне да ги глобява тея мръсни мерзавци шофьорите на автобуси и камьони за превишена скорост? На Тракия под 120 автобус не се движи ! Ако някой не знае с колко трябва да се движат да си прочете правилника! Трябва ли да се започне саморазправа ???!?!!!
191
2
 
12
 
! Отговори
БГ преди 12 години
ТРЯБВА ПРОТЕСТ НАРОДЕ! НИЕ ГИ ХРАНИМ, НЕ ТЕ НАС! НЕ ИСКАМЕ РАЗМИРИЦИ А ПРОСТО СПРАВЕДЛИВОСТ! ИЛИ ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ЕВРОПА И ДА СЪДИМ НЕ ДЪРЖАВАТА А КОНКРЕТНО ЛИЦАТА КОИТО НЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА И ПОЗВОЛЯВАТ ТАКИВА АВТОБУСИ ДА СЕ ДВИЖАТ ПО НАШИТЕ ПЪТИЩА!
190
0
 
13
 
! Отговори
+ преди 12 години
Никой не е застрахован от инциденти и аварии. Уви в България автопарка ни е сигурно на средва възраст 15 години, а това определено не помага. Не били много 23 години за автобус... мен ако питате и 10 са много.Да почиват в мир! Съболезнования на близките!
189
2
 
9
 
! Отговори
Демон преди 12 години
Ето и моята версия: автобуса е прекалено стар - на 23 години. Станало е някъде късо и автобуса се е запалил. Шофьора не е видял и е продължил да кара. Огъня е повредил управлението и това е причинило завъртане на автобуса. Истинската причина са прекалено старите и потрошени автобуси, а истинките виновни са властимащите, които се интересуват само от комисионните и не им дреме за безопасността на пътниците.
188
8
 
15
 
! Отговори
3 преди 12 години
Нали се смеете и подигравате на Бойко че правил магистрали а за нас нямал пари.Ето за това строй пътища и който негое разбрал жалко .Лека им пръст на загиналите.
187
2
 
9
 
! Отговори
Демон преди 12 години
Направо повярвах. При скорост 98 км. ч. и спукана задна гума автобуса никога не може да се завърти. Задната гума не е част от управлението на автобуса. В най-лошия случаи автобуса може да поднесе и да се удари в мантинелата, но не и да се завърти. Аз имам един въпрос: Автобуса е дизел и не може да избухне. Катастрофата е станала за не повече от 1 минута. въпроса е как толкова бързо ще се разгори пожара до ниво да измори хората вътре.
186
0
 
52
 
! Отговори
протест преди 12 години
Поне веднъж да излезем на протест ама не мирен! Ще хвърляме камъни по Народното Събрание и факли ако трябва ЕНИЗ ЧЕНГЕЛ ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ ПОНЕ 10 ГОДИНИ В ЗАТВОРА!
185
3
 
36
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Ако хванат някой нещастен бакшиш с изтъркани гуми-ще му отрежат главата от кръста.Ама за автобусните фирми-стискат здраво очите.
184
2
 
31
 
! Отговори
Егати преди 12 години
23 години не са много за автобус / камион. И с чисто нов автобус да си, ако някой ти е срязал гумата, като гръмне в завой (защото тогава се натоварва двойно външната гума) - все отиваш в дерето. Да намерят кой/защо срязал гумата, а не - колко били години, какво казал адвоката, и т.н.
183
0
 
20
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Кой не знае ,че даиджиите по пътищата имат списък с фирми, чиито возила не се проверяват?