Античните монети върнати от Канада. Като в екшън!

Предварителната им оценка се равнява на 1 млн. долара
Обновена: 16 юни 2011 15:20 | 16 юни 2011 15:11,
31
Античните монети върнати от Канада. Като в екшън!
Снимка: БТА

Около 1 млн. долара е предварителната оценка на върнатите от Канада 21 000 незаконно изнесени антични монети и предмети.

В e-bay обаче цената им нараства няколко пъти – отделен предмет се продава за 80-100 долара, съобщиха експерти от Националната следствена служба и прокуратурата.

Находките са монети, украшения, метални и стъклени предмети от гръцкото, римското, византийското, българското и османско културно наследство. Малка част от тях бяха представени пред медиите в Националния исторически музей в Бояна.

Предстои няколкомесечна експертиза на находките в НИМ, после те ще останат във фондовете на музея.

Особено ценни за науката са инструментите – бронзови, железни и каменни, защото рядко се намират.

Важен от научна гледна точка е и амулетът с изображение на конче, защото е свързан с прабългарските традиции, които са слабо проучени.

Още по темата

Сред оловните византийски печати има и императорски, също важни за нашата история според експертите.

Специално внимание заслужават пръстените печати – редки екземпляри от 4-3-и в. пр. Хр. с висока културно-историческа стойност.

Връщането на антиките е голям жест от страна на Канада, тъй като нямаме никакви междудържавни договорености, обясниха специалистите.

Много е важно, че за първи път това правителство връща незаконно изнесени културни ценности, докато предишните са си затваряли очите, щом е възможно да са изнесени толкова много находки, отбеляза Вежди Рашидов.

Той определи като екшън донасянето на предметите от Канада като ръчен багаж от водената от него делегация от около 15 души, които са се редували да дежурят.

По думите му така е спестена огромна сума за застраховка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: канадаантични монети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
уй тате преди 12 години
Вдъното на цялата история стои тошко чобанов *** от класа прависе големия бос но всъщност само лиже гъзовете на големите босове и нали се сещатате с тоалетната ратия кво става като я употребиш
30
0
 
1
 
! Отговори
уй тате преди 12 години
Що не си зададете простичкия въпрос като тези буклуци са ги върнали от канада що не ги показаха още на летището .Журнаист пойска да ги види още на летището но мусе нафърлиха кото чели може да ги уручаса.Така може да реагира само гузен който носи празни куфари.Ще кажете ами нали ги показаха .Да ама не събраха ги от мазетата на музейте упаковаха ги и ето зрелище за народа и пресата.Ама екперта каза че са ценни.Ако питате за експерта няма да ви кажа че е поръчков щото това е истината. Вдъното на е
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом те сами са ги пренесли представете си каква част са си прибрали... сигурно едно куфарче с ценните неща за 5 млн $ а останалите ги "върнаха".... колко благородно!
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Той определи като екшън донасянето на предметите от Канада като ръчен багаж от водената от него делегация от около 15 души, които са се редували да дежурят."Няма такава селяния и на Марс.Всички от горе до Долу са пълни аматьори.
27
4
 
3
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
БРАВО на министъра и БРАВО на Канада! Писна ми да ми да ми изнасят родината парче по парче!
26
2
 
5
 
! Отговори
до №20 преди 12 години
аман от *** коментаторки! не четеш ли,че е "екшън",защото са спестили огромна застраховка и са опазили предметите на добра воля от страна на делегацията? а не,че ги внасят незаконно! разбери,че си *** и не коментирай неща,които не разбираш
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
такива монети с лопати да ги ринеш сигурно по нашите земи,защо не кажат нещо за уникалните произведения изнесени и които едва ли ще бъдат върнати току тъка?
24
2
 
1
 
! Отговори
nito преди 12 години
aataka pak para za golemite ribi...ajte mamkavi mizerna
23
4
 
7
 
! Отговори
Stefan преди 12 години
Браво на министъра! А за коментиращите - о, колко сте прости!
22
2
 
2
 
! Отговори
Швейк преди 12 години
1000000 / 21000 = 47.61.... ако това не са дрънкулки не знам.. и както казва номер едно " изнесени незаконно - внесени незаконно". една утеха или повдигане на себестойност е "независимото" мнение на експертите че много повече стрували... стига национална ерекция - килограми старо желязо
21
0
 
3
 
! Отговори
Thragar преди 12 години
О швейк, о колко си ***, дрънкулки били...простотия човешка.
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абсолютно съм съгласна с 1. След като определят акцията като "екшън",навярно пренасянето на тези вещи през границите е напълно незаконно и в противоречие със Закона за културното наследство. За каква Европа и европейски правила говорим тогава, когато един министър се фука с нарушаване режима на внос на такива вещи и грубо нарушаване на законодателството !?. Как ли биха постъпили граничните власти, ако един обикновен българин направи същия "екшън" ?
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
16 dusi po 1500 dolara samo za bileti plius nai malko dve nostuvki e ravno=na 30 000 dolara.i tova e pestelivost ala tintiri mintiri made pardon MADO in GERB.kola za 15 000 dolara ima 200$ zastrahovaka na mesec. kystoa za 2 miliona $ ima 500$ zastrahovka na mesec vkliu4itelno pojari prirodnia bdstvia krazba.za kakvo govori toia tapigios. Dogane pribirai si obratno u DPSeto pezevencite!
18
1
 
7
 
! Отговори
Ponaznaivast tui-onu преди 12 години
Той определи като екшън донасянето на предметите от Канада като ръчен багаж от водената от него делегация от около 15 души, които са се редували да дежурят.По думите му така е спестена огромна сума за застраховка...EI PICOVE, a kolko uspiahte da podmenite...,ce to i za vas den godina hrani...
17
2
 
5
 
! Отговори
Швейк до 8 преди 12 години
нали това казвам... такива екшъни се правят за *** като теб.. нормален човек не би се фукал с една кесия антични дрънкулки и да разправя колко рискувал да ги донесе. а ако наистина са уникални и безценни... да ти пикая на министъра който ги рискува по този начин, и най-вече си плюе на репутацията... сигурно са разсмяли канадците на летището с евтинията си... чиърс и надуй силно кючека че нещо ми се е допило
16
0
 
2
 
! Отговори
Mitko преди 12 години
Basi izhvarlqneto bratche. Az pyk si pomislih che shte si gi razdelqt po ravno v djobovete i koi ot kadet e. Kato bandata na Ocean :DDD. To biva bezhaberie i samohvalstvo ama chak pyk... Dobre che kanada e daleche i mediite nqmat pari da pratqt jurnalisti da vidqt koi adjeba si e slojil shapkata na krivo i shto toz turchak vei bairaka bez da e svarshil rabota za 5 turski liri. (izvinqvam se za latinicata)
15
2
 
8
 
! Отговори
LoL преди 12 години
Щеше да ми е интересно какво щяха да мрънкат ако бяха изчезнали част от чантите, както някой друг арестант изпратен със самолет наскоро :). Още по интересно ми е по-какъв опис са предадени вещите и как канадските власти са разрешили банда тиквеници да се разкарават с ръчни чанти с антики като някакви *** иманяри...
14
0
 
9
 
! Отговори
До 12 преди 12 години
Снощи по новините казаха , че застраховката е струвала около 200 000 лв. Това със сигурност е доста повече от парите за билетите !!!
13
2
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Смешно ли е, срамно ли е? Новина ли е?
12
2
 
6
 
! Отговори
hmn преди 12 години
Хахахаххаа.... Застраховката сигурно е струвала повече от 15 двупосочни билета до Канада.*** фарса.... Да ме бяхте взели и мен да пазя бе, и аз не съм ходил до Канада.

Спонсорирани публикации