Еньо наметна кожуха да върви за сняг

Честито Средилето, Ден на Слънцето, Еньовден
Обновена: 24 юни 2011 07:02 | 24 юни 2011 07:01,
44
Еньо наметна кожуха да върви за сняг
Снимка: Архив Булфото

Слънцето се завърта, когато изгрява, и се обръща към зима. Това е едно от поверията за днешния Еньовден. Денят, в който църквата почита рождението на св. Йоан Кръстител, има особено значение в народния календар.

Според старите български традиции на Еньовден започва далечното начало на зимата, дните започват да намаляват, а нощите – да стават по-дълги. С други думи, "Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг". Затова на този ден всички очаквали с нетърпение изгрева, за да бъдат благословени от Слънцето.

Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето "трепти", "играе" и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина — ще боледува.

Преди да "тръгне към зима", Слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада, има особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве. Билките, набрани в ранното утро, са най-лековити. Смята се, че срещу Еньовден магьосниците отиват да обикалят хорските ниви и да крадат тяхното плодородие.

Еньовден е известен и като Средилето, Ден на Слънцето и Летен Ивановден. Празникът е познат още като Яневден в Софийско, Иванден в Западна България, Иван Бильобер в Североизточна България.

В нощта срещу празника особена магическа сила придобива водата. Според вярванията, водата в реките и кладенците на този ден е лечебна, защото Слънцето се е окъпало в нея. За лечение и гадаене при залез-слънце се взима от чист сладък извор "мълчана вода" – налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата й сила.

Водата се оставя да пренощува в глинен съд, а на сутринта с тази вода, събрала силата на звездите и луната, се пръска домът за изгонване на болестта. През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството.

Събраните в потайна доба преди изгрев чер трън, еньовче, вратичка и комунига, иглика и маточина се използват за лек през цялата година. Билките се вият на венци и се разпределят на Св. Врач, отбелязван на 1 юли. Според народните вярвания св. Иван Билкобер е заповедник, началник на 77 и половина болести.

Днес имен ден празнуват Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янина, Янка, Янита, Янко, Янчо.

Да им е честито и да почерпят!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
26
 
4
 
! Отговори
Мечка Гризли преди 12 години
Бог и билките са за бедните...
1
8
 
14
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Те ти...булка,Еньов ден;покрай брането на...билки,може да...свършите и другаполезна...работа,ако сте я...пропуснали на Спасов ден.