Токът и парното ни по-скъпи от днес

Скокът на минималната заплата няма да компенсира увеличението
Обновена: 1 юли 2011 08:11 | 1 юли 2011 07:04, Красимир Ангелов
257
Токът и парното ни по-скъпи от днес
Снимка: Булфото

От днес влизат в сила новите цени на електроенергията, природния газ и парното.

След одобрените промени цената на електроенергията за бита поскъпва с малко под два процента.

За Е.ОН цената на дневната електроенергия се увеличава с 1,92 процента, а нощната - с 1,91 процента.

За ЕВН дневната електроенергия поскъпва с 1,90 процента, а нощната - с 1,95 процента, а за ЧЕЗ дневната тарифа на тока се увеличава с 1,89 процента.

Средното увеличение на тока общо за бита и за индустрията е с около три на сто. По някои от тарифите за малките и средни предприятия, които също купуват ток на регулирания пазар, увеличението на цената на електроенергията ще е с около 5 процента.

Цената на природния газ от 1 юли се увеличава с 4,71 процента до 557,22 лв. за 1000 куб. метра, но заедно с увеличението от 1  април поскъпването на синьото гориво става 9,39 процента.

На база на това поскъпване се преизчисляват и цените на парното.

Още по темата

За София парното ще поскъпне с 4,55 на сто. Във Варна цената на топлоенергията скача с 8,84 на сто, в Пловдив - с 6,76 процента, в Бургас - с 5,54 процента.

Увеличението на цената на парното в Сливен ще е с 0,75 процента, в Габрово - с 0,94 процента, във Враца - с 0,53, в Перник - с 1,44 процента, в Русе - с 5,06 процента, а в Плевен - с 6,58 на сто.

Единствено във Велико Търново цената на парното ще бъде намалена с 2,52 процента.

Повишаването на минималната работна заплата на 270 лева няма да може да компенсира скока в цените на енергоресурсите - електроенергия, топлоенергия и природен газ, сочат сметките на икономически анализатори.

За малкия и среден бизнес повишението на цените на електроенергията ще бъде допълнителен разход на фона на стагниращото вътрешно потребление, коментира пред БТА Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в "Индъстри Уоч".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още по темата: парнотокцени на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
0
 
0
 
! Отговори
Lina преди 12 години
Отново информационно затъмнение!Цитират увеличението само на един от ценообразуващите елементи! Реалното увеличение за ЕОН в крайната цена на електроенергията е за дневната с 3,8464 % , а за нощната с 5,0391 %!Доста различни от цитираните 1,92 % и 1,91%! Това болшинството ще го установи едва след два месеца, когато се получат новите сметки за електроенергия!
247
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А бре, що не забелязвате, че ток и парно поскъпват през лятото, спорни антинародни закони се приемат през лятото, режат бюджети през лятото - когато хората са на почивка и не обръщат много внимание на тези неща. ......... И като си свършат долната работа, затварят институциите за един месец през август, за да си починат от гадостите, които са сътворили........
246
0
 
2
 
! Отговори
ШАШ преди 12 години
По телевизиите се скъсаха да ми обясняват че едва ли не : кво, чудо голямо, не е болка за умиране - ако досега съм плащал 50лв., сега ще плащам средно 52лв. Саааамо 2лв отгоре, бълха ме ухапала. ОК, ама...1 млн. домакинства по 2лв са 2 млн. лв на месец минимум отгоре. Абе продажници нещастни, с 2 млн лв знаете ли колко свестни неща могат да се направят за тая държава? А са някой дебелак ше си ги тури в шкембето. И това е сметка за лятото...а зимата ???
245
0
 
1
 
! Отговори
сс преди 12 години
честит джулай морнинг
244
0
 
4
 
! Отговори
До 243 преди 12 години
Не народ,а ***!
243
0
 
3
 
! Отговори
ХА,ВОЛЕН ПРЕЗИДЕНТ.. преди 12 години
.....ЧЕ ВИ СВЕТИ, ...БЕЗ ТОК!!!!!ОН Е,... КАТО СЛЪНЦЕ ----ЧЕ ОГРЕЕ ...ЦЕЛА БЪЛГАРИЯ!ДАЖЕ ИМА ОПАСТНОСТ......ДА СЕ ПРЕГОРИТЕ ОТ ТОВА СЛЪНЦЕ....ХА,ХА,ХАААА...!
242
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честито! Боко е велик! Тока поскъпава САМО с 1.90%. А ако управляваше някой друг, гаранция че щеше да поскъпне с 2%! Само ГЕРБ!
241
0
 
3
 
! Отговори
Волен Президент!!!! преди 12 години
да ви *** на на г*за фара. простаци. на 5 години веднъж дигате минималната, А ТоКА, ПАРНОтТО , ГАЗТА, я УВЕЛИЧавате на има няма 2 месеца. К'во правим , чукундури герберски......
240
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 12 години
Това е процентът, с който се увеличава чистата цена на киловат доколкото разбирам. Като сравних информацията в сайта на ЕОН с последната сметка, излиза, че и всички такси, които се прибавят към тази цена са увеличени тихомълком и то с доста повече от 2%. Което прави увеличението повече от споменатите 1.9%, интересно защо никъде не се коментира това??
239
0
 
2
 
! Отговори
Дядо Славейков преди 12 години
Народ такъв, за друго недостоен, освен за робство, мъки и тегло...
238
0
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хааа.."гу преди 12 години
....а, пък ако има и по някоя кокошка в курника за фурната--живота става интересен!МАЙ СИ НАУЧИЛ НЕКОИ ИСТИНИ В ЖИВОТА ...."***"...????!!!!Това което сам си направиш----и...Партията , не може да ти го направи...ха,ха,ха,аааа....нали, така????!!!!!!!!!!!!
237
3
 
3
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Не се притеснявайте , ще се оправите ! Хубавите работи ,бавно стават ! Вие какво искате ,за 20-30 г. преход да се оправите ли ?! Важното е да не губите кураж , горе главите! Умни сте , способни сте , лично аз ви гарантирам ,че ще се оправите !Сега като за начало можете да удържите стреса с по 100 или 200 гр. ракия , домашна разбира се , в магазина е скъпа ! Ако имате и дворче с малко доматки , ох бабачко ,гел кейфим гел , кой като вас !
236
3
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИ.... преди 12 години
УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ГАЗТА И ТОКА СА ПОД РУСКА ДИКТОВКА--ТОВА Е " РЕКЕТ--НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ".....ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ!ЦЕЛТА Е ДА СЕ ПОДКРЕПЯТ "МОНОПОЛИТЕ НА ПАРТИЯТА"!!!ВИЕ БЪЛГАРИТЕ ...МОЖЕТЕ ДА ПРОТЕСТИРАТЕ ,...ДА ВИКАТЕ И КРЕЩИТЕ ПРОТИВ ВЛАСТТА,...ДА ЧУПИТЕ /КАТО В ГЪРЦИЯ/.......НО, ----ДА СИ ПЛАЩАТЕ РЕДОВНО НА "МОНОПОЛИТЕ НА ПАРТИЯТА"!!!ТОВА, ИСКАТ ОТ ВМРО:...ДА ИЗПУСНЕТЕ ПАРАТА /КОНТРОЛИРАНО НА ПЛОЩАДА/....И ПОСЛЕ СМИРЕНО ДА-- СИ ПЛАТИТЕ НА "МОНОПОЛИСТА"!АКО ИСКАТЕ ДА "ПРОТЕСТИРАТЕ"--НЕ ПЛАЩАЙТ
235
0
 
2
 
! Отговори
Детектифф преди 12 години
Струва ми се, че ако информацията беше посочена не само в %,-но, а и в парично измерение, щеше да има по-голяма яснота. Сега как баба на село да разбере колко още левчета ще и щипнат от мизерната й пенсия. А, и между другото, за информация на Бг потребителите - цената на 1 квчас ел. енергия към днешна дата тук в Испания е 0,140069?. Умножено по 2 прави около 29 стотинки.
234
0
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели...Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..."???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...Добре...!!!- Но защо тогава НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупява "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 72 стотинки... и да отказва ток от Козлодуй, сруваща 1.169ст. - Дори цената тока от АЕЦ Белене, да е 3.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия.... - Приятели, ако бяха вярни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 1.168 , а по 7 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., пазар е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 40%... Което ще направим всякък..., но ако го има Белене, защото око го няма, до 10 години оставаме без ток..., по-точно ще го купуваме по 1 лев..., които можем да си го позволим де...
233
0
 
0
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
236 на повечето коментиращи не им идват тези неща наум.А да обяснят защо на АЕЦ и ТЕЦ казват генериращи мощности- не могат.И ето пример:КПД на фотоволтаиците е около 40% , средногдишно слънчевите дни в България са по-малко от 200.
232
1
 
4
 
! Отговори
231до 235 преди 12 години
Освен това не всичките мощности работят едновременно - има спиране за ремонти, аварийни спирания, понякога поради некачествени въглища или газ ТЕЦовете не достигат максимална мощност. Вецовете са краен резерв, поне повечето.... Ветропарковете и соларните паркове са жив ***, и ако не са сусидиите и задължителното изкупуване - и на снимки няма да ги има!
231
0
 
0
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
231 да добавя и аз нещо-след десет години трябва да спрем и половината ТЕЦ-ове, защото и при тях има срок за работа.А пък за ВЕИ-в продължение на две години една фирма замерваше вятъра и имаше желание да прави ветропарк, но сега се отказа, защото не харесаха плана за намаляване на цените за изкупуване.
230
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво БОКО продължаваи да ни го слагат отзад !!!
229
1
 
6
 
! Отговори
до 230 преди 12 години
Ти като не гласува да не би да ти е по-евтино?