Осъдени и разследвани сред спонсорите на МВР

Ведомството приема дарения и от собствените си фирми
Обновена: 4 юли 2011 07:00 | 4 юли 2011 07:00,
196
Осъдени и разследвани сред спонсорите на МВР
Снимка: Булфото

МВР приема дарения от осъдени и разследвани бизнесмени, а даренията към ведомството рязко са се повишили след идването на ГЕРБ на власт. Това показват данните за даренията, направени на МВР в периода от август 2009 г. до края на месец май 2011 г., получени от вестник "Сега" по закона за достъп до информация.

Справката е поискана, след като стана ясно, че само за първите три месеца на годината силовото ведомство, което е и с най-големия бюджет (около 1 млрд. лв.), е събрало рекордните над 6,5 млн. лв. от дарения.

Сред крупните дарители на МВР например са фирми, свързани с осъдения на първа инстанция за източване на близо 17 млн. лв. ДДС енергиен бос Христо Ковачки. ТЕЦ "Бобов дол" е редовен дарител на гориво за МВР, сочи справка от полицията в Кюстендил – за две години и половина ТЕЦ-ът е заделил 15 300 литра гориво.

"Въгледобив Бобов дол" ЕООД е дало 6300 литра. ФК "Миньор", чийто президент е Никифор Вангелов – зет на Ковачки, пък е помагал с канцеларски материали на полицията в Перник през 2010 г. Вангелов също бе обвинен за източване на ДДС, но бе оправдан на първа инстанция.

В правилата за дарения на МВР, които наскоро бяха оповестени от министерството се посочва, че спонсори не могат да бъдат осъдени лица или такива, срещу които има образувани наказателни производства.

Сред щедрите благодетели е концесионерът на ски зона Банско "Юлен" АД, около който се вихри скандала със завзетите територии, които ще бъдат узаконени от правителството. Фирмата дарява по 300 литра бензин всеки месец на полицията, сочи информация от ОМВР-Благоевград.

Още по темата

Дарител на полицията в Сапарева баня е и фирма "Атомик-инвест" ООД, заради която представители на ЕК проверяваха по сигнал от правозащитници, че нарушава правилата за Натура-2000 с изградения лифт в Паничище.

"ЛУКойл България" традиционно спонсорира полицията в Бургас. Тя е дарила и МВР с осигурители, въжета и каски за 10 152,62 лв., които ще ползва спецотрядът за борба с тероризма.

Освен фирми, в помощ на МВР се притичват от общините и областните управи – всеки месец те заделят стотина литра за полицейските управления, купуват компютри и канцеларски материали.

Сред дарителите на МВР са дори собствените му фирми, става ясно от отговор на вътрешния министър Цветан Цветанов до "Сега".

"Радиоелектронни системи" – производител на телекомуникационно оборудване е дарила на МВР метална каса, климатици, производство и монтаж на метални решетки за 19 022 лв.

Най-мощната фирма на МВР – "БМВ", която се занимава с производство на регистрационните номера на колите и през нея минава и купуването на автомобили за силовото ведомство, е осигурила софтуерни продукти и техника за  1 960 260.63 лв.

Същото държавно дружество е предоставило на дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" (ДУССД) пагони на стойност 6668 лв. Това е доста странно, при положение че в МО и МВР се правят търгове за униформи, жилетки, пагони и всякакви други аксесоари, отбелязва изданието. В края на 2010 г. фирмата е дарила на дирекцията технически консумативи на стойност 603 299 лв., както и автомобили за 196 449 лв. – за това също обичайно се провеждат обществени поръчки.

Синдикалната организация на служителите в МВР в Перник пък е уважила ръководството на областната дирекция с телевизор на стойност 190 лв. тази пролет.

Даренията за МВР рязко нарастват, след като ГЕРБ взема властта. В края на управлението на тройната коалиция МВР съобщи, че през 2008 г. е получило едва 2.1 млн.лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: МВРдарениядарители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
28
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
А малка подробност е че единият от лидерите на "бунтовниците" е ченгето което е ръководило изтезанията на нашите мед. сестри! И че същия беше следствен у нас за тежки телесни повреди именно на мед.сестрите! Боко, боко, къде ги намираш такива... Не е смешно, плаче ми се!
12
0
 
28
 
! Отговори
ваня преди 12 години
7,съгласна съм с теб като според мен има и политик във всяка схема и понеже съм счетоводител и съм убедена ,че ддс не може да се източи без човек в данъчното.
11
0
 
36
 
! Отговори
никиту младеновата преди 12 години
Волните съчетания на министри от правителството на Бойко Борисов продължават с всичка сила. Външният министър отиде на екскурзия в Бенгази и призна бунтовниците за легитимна власт в Либия?! Такава вопиюща инфантилност и липса на професионализъм не е имало в историята на държавата още от времето на слизането на партизаните от шумата!Няма да коментирам Монтанската юридическа школа, която е на път да остави ярък отпечатък върху времето на мандата на 41 Народно събрание. Но справка в документите на парламента показва, че Комисия по външна политика и отбрана е заседавала на 15 юни тази година в 16.30 часа и втора точка от дневния ред е била:2.Запознаване на Комисията по външна политика и отбрана от ръководството на Министерството на външните работи с актуална информация за ситуацията в Либия.Запознаването явно е било устно и вероятно се е въртяло около предстоящата екскурзия на Младенов за Бенгази, тъй като към документите за тази Комисия няма нито стенограма, нито внесен Доклад, нито дебат.Проверка в документацията от заседанията на Министерския съвет пък показа, че решение на правителството за признаване на някакви бунтовници от Бенгази също липсва.В стенограмите на парламента не е внасян документ за дебат и гласуване по бъдещото признание, което направи от името на България Николай Младенов по време на екскурзията си до Бенгази.И въпреки това, на 28 юни гражданството беше изненадано с новината, че България признала бунтовническата власт в Бенгази!
10
0
 
35
 
! Отговори
bradwaro преди 12 години
цвецко е спонсориран от разбойници и после що скача на съда:))аре у пандизо
9
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някое герберастче няма ли да напише сега как Цвък Цвък се сражава с престъпноста като Матросов, а съда "ги пуска"
8
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мале как са го "изрязали" Цуци... Сега дали ще му стане ясно защо все "няма доказателства"? Как да има като чингьо вместо да събира доказателства - прибира "дарения"!
7
0
 
49
 
! Отговори
раноБУДЕН преди 12 години
Не само, че е спонсорирано от престъпниците МВР, а и няма престъпна мрежа или група, в която да няма полицай.Нещо повече - силовите групировки навремето като ВИС и СИК бяха създадени именно от бивши и настоящи служители на МВР.Сериалът "Под прикритие" разкрива много добре симбиозата между престъпния свят и полицията ... Подземният бос Джаро е бившо ченге ... А, в полицията е пълно с "къртици", които снасят срещу пари информация на бандитите.Така е и в реалния живот за съжаление. :(
6
0
 
58
 
! Отговори
ТОНИ преди 12 години
Политиците са като пелените. Трябва редовно да се сменят и то по една и съща причинаМарк Твен
5
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След като Цоко - ООД (пардон МВР) има бюджет 1 млрд. лева, в период на криза, близо 10 пъти повече от бюджета за образование, и 2 пъти повече от бюджета за здравеопазване - нека Цоко да не се чуди защо кадрите му са ***, а клиентите - вечно болни!
4
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стани спонсор на МВР! Направи дарение, отърви затвор!
3
0
 
59
 
! Отговори
електорат преди 12 години
Е, НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА- ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ДА СПОНСОРИРАТ МВР С ГОРИВО.И ПОСЛЕ С ТЕХНИЯТ БЕНЗИН ЩЕ ГИ ГОНЯТ. ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ СА МАЗОХИСТИ!!!
2
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сред крупните дарители на МВР например са фирми, свързани с осъдения на първа инстанция за източване на близо 17 млн. лв. ДДС енергиен бос Христо Ковачки. Хайде, Цоко, кажи нещо за съда! Ва'шта мааа ченгеджийска подкупна! Корупция има навсякъде, ама Ушев се продава за жълти стотинки!
1
0
 
27
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
nali tr.da doidat pari da hvashtat mishkite i da darjat naroda v podchinenie ,zakonite sa za bednite ne za bogatite