Не говориш на български – уволняват те от работа

Любен Корнезов внесе законопроект за българския език
Обновена: 20 юли 2011 07:03 | 20 юли 2011 07:00, Красимир Ангелов
594
Не говориш на български – уволняват те от работа
Снимка: Булфото

Уволнение ще заплашва чиновници и други длъжностни лица, които не говорят на български език на работното място.

Това предвижда внесеният във вторник в Народното събрание законопроект за българския език на депутата от Коалиция за България проф. Любен Корнезов, съобщава „Труд”.

"Графичната система на българския език е кирилицата. Българският език е задължителен при предаванията, съобщенията, рекламите по радиото и телевизията и публикациите в печата”, пише в законопроекта.

Той уточнява още, че на български език трябва да се провеждат митингите, конференциите и другите публични изяви на партиите.

В проекта е предвидено още българският език да е задължителен и при “наименованията на учреждения, населени места, площади, улици и пътни знаци, гранични пунктове, летища, училища, търговски заведения, наименования на фирми, туристически обекти, хотели и ресторанти”.

Според Любен Корнезов гражданите могат да общуват помежду си на чужди езици, но “без те да се използват на публични места като демонстрация против българската култура и национално съзнание”.

Според проектозаконa специален държавен орган - Комисия за опазване и развитие на българския език, ще трябва да бди за опазването на родната реч.

Комисията ще се състои от 17 човека. Петима ще се избират от общото събрание на академиците и член-кореспондентите на БАН, петима ще излъчва Съюзът на българските писатели, трима - СУ “Св. Климент Охридски”, а по двама - Съюзът на българските журналисти и Съюзът на юристите.

Комисията за опазването на езика ще работи с четиригодишен мандат, като членовете й ще могат да бъдат преизбирани. Едно от задълженията на новия орган е да “приема задължителни решения за замяна на изрази и думи от друг език с равностойни изрази и думи в българския език”.

Любен Корнезов е записал в мотивите към проекта, че специални закони за езика има във Франция, Полша, Литва, Латвия, Естония, Китай, Люксембург, Канада, Белгия и Ирландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


594
Още по темата: Любен Корнезов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
487
6
 
4
 
! Отговори
българският език преди 12 години
е БОЛШОЙ ТЕАТЪР от руски думи !
486
3
 
4
 
! Отговори
до 507 преди 12 години
Не ползвай турски думи !
485
6
 
6
 
! Отговори
в изречението преди 12 години
Баджанака яде кюфте , балдъзата кебапче . Само " яде " е българска дума !
484
2
 
8
 
! Отговори
до 500 преди 12 години
НЕ е турчин а най-обикновен ***
483
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отдавна трябваше да има такъв законопроект!
482
3
 
6
 
! Отговори
до гурбетчия преди 12 години
ама ти турчин ли си бе *** ХА ХА ХА
481
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Толкоз за турските простотии.
480
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На граната викаме мерми . А ти кажи колко думи в това изречение са български : Баджанака яде кюфте , балдъзата кебапче ?! -----Всички думи са български. Ти що се пишеш емигрант като си турчин?
479
19
 
6
 
! Отговори
гурбетчия до 492 преди 12 години
Дори и за банан нямате българска дума , ха,ха,ха ! Турците имаме , муз на турски значи банан !
478
5
 
14
 
! Отговори
999 преди 12 години
Турците са мошеници и си присвояват разни думи. Пр. - твърдят, че Балкан е турска дума, а тя е от ирански произход. Езикът на прабългарите е от иранската езикова група. По местата където са живели прабългарите и сега има планини наречени балкан - означава високо място, отгоре. В турския език е пълно с ирански/персийски/прабългарски думи. Много повече прабългарски думи има в турския език, отколкото турски в българския.
477
9
 
5
 
! Отговори
гурбетчия до 494 преди 12 години
На граната викаме мерми . А ти кажи колко думи в това изречение са български : Баджанака яде кюфте , балдъзата кебапче ?!
476
5
 
6
 
! Отговори
колко думи са бълг. преди 12 години
Баджанака яде кюфте , балдъзата кебапче .
475
6
 
5
 
! Отговори
гурбетчия до 486 преди 12 години
"Аз отивам на бостана =аз отивам в градината с дини . Това е българският израз"! Ами напр. отиваш да сееш,тази градина още не е засята с дини ,как ще кажеш -отивам в градината с дини , след като там няма дини ?!
474
3
 
14
 
! Отговори
банан е турска дума преди 12 години
Тъпите *** не си знаят езика и ни пробутват разни думи за турски, а те са от арабски, персийски и т.н. произход. Кво да ги правиш, ***?!
473
2
 
5
 
! Отговори
ДО 488 преди 12 години
Да прав си - Турист - баир будалаРадио - джангър чекмедже и т.н.
472
0
 
6
 
! Отговори
Балтазар преди 12 години
Речникът на съвременния английски език е наполовина германски наполовина романски /италиански, старофренски, бритоник, латински/ плюс малко старонорвежки и античен гръцки. Както виждате, дори най-големите езици не могат да претендират за някаква чистота на езика. Такова нещо просто не съществува. Истинският проблем е лошото владеене на езиците, вкл. в България. Отличното владеене на езика винаги е бил привилегия на елита през цялата история на чевечеството. Така е и сега. Къде ни е елита?
471
6
 
14
 
! Отговори
а преди 12 години
Браво ! А сега и новините на турски да свалят от националната телевизия !
470
14
 
6
 
! Отговори
Турчин 2 преди 12 години
Всеки запознат с Турският език знае че в българия 25% от думите са турцизми.
469
0
 
9
 
! Отговори
ТЕ преди 12 години
Отдавна трябваше да има подобен законопроект. Странно защо повечето коментарии се хващат за турския или за турцизмите. Има други много по - фрапиращи неща. Не са малко в България чуждите не турски фирми. Да си наемат преводачи за съвещанията и да си пишат документацията на Български. А за турцизмите и всякакви други чуждици - те са част от Българския език и не трябва да се поставят наравно с езика на произхода си.
468
4
 
4
 
! Отговори
до465 преди 12 години
"аз отивам на бостана" - в градината с дини - това е българският израз !