Британски лекар ревна от българските медсестри

Не владеели езика и излагали на опасност пациентите си
Обновена: 9 сеп 2011 08:20 | 9 сеп 2011 07:37,
203
Британски лекар ревна от българските медсестри
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Медицински сестри от Източна Европа, работещи във Великобритания, излагат пациентите
на опасност, тъй като не могат да говорят правилно английски. За това предупреди британски топ лекар, цитиран от таблоида Дейли мейл.

Професорът в Империъл колидж в Лондон Лорд Уинстън  заявява, че е особено обезпокоен от медицинските сестри от Румъния и България, които „имат ограничени комуникационни умения, дори на родния си език“.

Лекарят изтъква, че те са обучавани по коренно различен начин от британските си колеги и
нямат навика да говорят със своите пациенти и с лекарите.

Съгласно европейско законодателство британските власти нямат право да изпитват медицинските сестри, идващи от други страни в ЕС, нито за езиковите им способности, нито за професионалните им умения. Смята се, че такива тестове биха ограничили правото на свободно движение на работната сила в Европейския съюз.

Говорителката на опозиционната Лейбъристка партия за здравеопазването баронеса Торнтън заяви, цитирана от таблоида "Сън", че правото на свободно движение на работната сила не бива да има предимство пред безопасността на пациентите, съобщи БТА.

По данни на британските власти 22 060 или 10% от лекарите, които имат право да практикуват в страната, са от държави от Европейското икономическо пространство. Сред тях са 1862 доктори, които са получили професионална квалификация в Румъния, и 722 – в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
9
 
6
 
! Отговори
до 164 преди 12 години
Като няма пари, няма как да има сърце! Ако си добре заплатен - ще си вършиш работата с удоволствие. В България нашите сестри получват мизерни заплати! Какво отношение да има според вас? А знаете ли какви пари са получавали сестрите, които да се грижили за внучетата ви? Ако получаваха толкова, колкото в България - може би щяха да псуват звучно при всеки постъпил пациент и при всяко новородено!
158
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За акъл и езикови способности не знам, но сърце със сигурност им липсва. Децата ми се родиха зад граница и бях изумена от поведението на сестите - все едно майка ми беше до мен. Радваха се на бебетата, все едно са им внучета. Станали са сестри, защото ОБИЧАТ ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА ХОРА! Не е толкова въпрос на пари, сърце трябва.
157
1
 
8
 
! Отговори
*** преди 12 години
Примрял от глад каубой препуска през прерията и изведнъж вижда индианец, който пече месо на огъня. Каубоят спира до него и се нахвърля на месото. Като се позасища, решава от любезност да завърже разговор. - От кое племе си? - От чернокраките. - отвръща индианецът. - Знаеш ли... - продължава каубоят, - нещо не ми харесва вашият вожд. - Като не ти харесва, не трябваше да го ядеш!
156
5
 
15
 
! Отговори
161 преди 12 години
На нашите сестри, НИКЪДЕ и НИКОГА няма да им се платят такива пари защото са българки! Хората знаят, че сме страна от Третият свят и злоупотребяват с това! Работодателите знаят, че сме втори по ръст на безработицата в ЕС! Разбира се, за техният стандарт парите може да са малко - но като се приберат тук поне една година няма да им се налага да работят и да се лишават от нищо.
155
2
 
1
 
! Отговори
DO 156 преди 12 години
E ZA6TO PIK TRQBVA DA SE NAMALQVAT ZAPLATITE NA6ITE K***RVETINI KATO IM PODBIVAT CENITE,HORATA SI CENQT TRUDA NE KAT NA6TE POJAROGASITELI
154
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нека британците да видят нас как ни лекуват ,пък дори и да знаят езика ни.що ги вземате тия сестрички..
153
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 12 години
....."Съгласно европейско законодателство британските власти нямат право да изпитват медицинските сестри, идващи от други страни в ЕС, нито за езиковите им способности, нито за професионалните им умения. Смята се, че такива тестове биха ограничили правото на свободно движение на работната сила в Европейския съюз."........ТОТАЛНО НЕПОЗНАВАНЕ НА СЕСТРИНСКАТА АКРЕДИТАЦИЯ В АНГЛИЯ ОТ СТРАНА НА "ЖУРНАЛИСТЧЕТАТА"!!!!! ПЛАТЕНИ ПОДЛИЗУРКОВЦИ, ОБСЛУЖВАЩИ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ!
152
14
 
7
 
! Отговори
AS преди 12 години
ДЪЩЕРЯ МИ ЗАВЪРШИ В МЮНХЕН СТОМАТОЛОГИЯ,ПРИЯТЕЛКАТА И ВЪВ ВАРНА-НА ВЪПРОСА НА РАБОТОДАТЕЛ КАКВО МОГЕШ ДА ПРАВИШ,МОЯТА ОТГОВАРЯ -ВСИЧКО,ДРУГАТА ОТ ВАРНА-Ъ...Ъ... САМО ОБУЧЕНИЕТО ОТ СТРАНА НА НЕМСКАТА ДЪРЖАВА СТРУВА 250 000 Е ,А ОТ МОЯ ЗА ИЗДРЪЖКА 90 000 Е ,РАЗЛИКАТА И РАЗУЛТАТА ГОВОРЯТ САМИ ПО СЕБЕ СИ.
151
9
 
19
 
! Отговори
Дани преди 12 години
Прав си е човекът и най-важното - БЪЛГАРСКИТЕ МЕДСЕСТРИ СА СТРАШНО ГРУБИ И СЕ ОТНАСЯТ ЗЛЕ С ХОРАТА.
150
8
 
16
 
! Отговори
155 преди 12 години
Не е проблема и в това! Проблема е, че нашите медицински сестри им подбиват заплатите на тъпите англичани! Не може да плащат на половината на една мед сестра там колкото на английска такава. Щом българката може да се трепе като луда, за половин заплата по-малко, значи и на английската сестра може да се намали - макар и с малко. Това е проблема!
149
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май изобщо не ви е ясно какво иска да намекне човека,не е главния проблем езика,научава се като си там,а това,че нашите сестрички,не са научени на нормално отношение към пациента
148
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А що за *** наемат медицински сестри без предварително дори да поговорят с тях или да им пуснат един "небрежен" езиков тест по елементарен английски!? Не е виновен тоя дето яде баницата, а онзи който му я дава... И да не се оправдават със "законите" си. Това, че са *** никой закон няма да го оправи...
147
6
 
12
 
! Отговори
a. преди 12 години
Абе хора четете по-внимателно става въпрос за мед.сестри ,а не лекари,има огромна разлика.Веднага почнаха да плюят лекарите,какво общо има една сестра,дошла от село,учила 3-4 год. с един лекар,който учи цял живот.
146
2
 
8
 
! Отговори
гурбетчия до 151 преди 12 години
Абе джанъм ,аз знам ,че българската интелигентност е от НАЙ-ВИСОКА КЛАСА ! Шест-пет няма ,умни сте и толкова !
145
1
 
6
 
! Отговори
MEDICE... преди 12 години
До " гурбетчия "- показвам ти българска ИНТЕЛИГЕНТНОСТ ОТ НАЙ- ВИСОКА КЛАСА ! Преведи моля те, това изречение на латински, което е отправено към " лорд- професора " от мен- " MEDICE CURA TE IPSUM " . Чакам превода и ако до 5 мин. не го получа от теб- приканвам те да се извиниш на всички БЪЛГАРИ без изключение !!!
144
1
 
7
 
! Отговори
линче ,мила 148 преди 12 години
Ами те както вземат ,така също могат и да изхвърлят ! Щом няма да можеш да я вършиш една работа ,не се натискай да те вземат на работа !
143
1
 
13
 
! Отговори
мед сестри преди 12 години
Работата е, че мед сестрите и лекарите от Източна Европа бутата надолу доходите на британските им колеги. А че не знаят английски перфектно е ясно, но как е разбрал че не могат да общуват на родните си езици не е много ясно.
142
1
 
15
 
! Отговори
лина преди 12 години
Ами като не знаят езика защо ги вземат. Щом са ги взели, отговорността е тяхна, а не на медицинската сестра. Хем боли, хем сърби, това казва българската поговорка.
141
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така ще е човека им казва натъртил съм си коляното нашите му бият инжекция против бяс.
140
3
 
9
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Абе вие сте големи отворковци бе! "Искаш да кажеш ,че учиш чужди езици само за да си търсиш работа "? Абе чужд език се учи ,ако имаш някакъв интерес от него ! Или го харесваш като звучене и имаш тръпка към него и го учиш ,или дори и да не ти харесва просто по някаква причина трябва да живееш в тази страна и научаваш езика !Това е ! Ами щом език се учи от интелигентност без интереси ,ами седни да учиш китайски и покажи ,че си интелигентен !