Русия обвини Bulgaria Air за кризата с туристите у нас

Ситуацията не можела да се оправдае с финансови проблеми
Обновена: 12 сеп 2011 15:24 | 12 сеп 2011 12:11, Елка Василева
154
Русия обвини Bulgaria Air за кризата с туристите у нас
Правителственият самолет на бургаското летище. Снимка: Булфото

Ситуацията, създадена за руските туристи от Bulgaria Air, която отказа да превози от Варна и Бургас около 900 руснаци, не може да бъде оправдана с никакви финансови или каквито и да са други проблеми, заяви днес прессекретарят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина.

Стотиците руски туристи станаха "заложници" на летище Бургас, след като от петък авиокомпанията Bulgaria Air отказа да извърши всички полети, резервирани от фирма “Алма тур”, обяви тя.

"Превозвачът отлично знае, че туристите са заплатили за полетите, иначе нямаше да стигнат до България. А демаршът, предприет от авиокомпанията в края на миналата седмица, е планиран шантаж и игра на нерви за стотици напълно невинни хора, които съзнателно и цинично бяха въвлечени в конфликта, за да се съберат парите от длъжника", каза Тюрина за Интерфакс-Туризъм.

Още по темата

"Няма съмнение, че акцията е била планирана. Bulgaria Air не спря неплатените полети нито в началото, нито в средата на лятото, а изпълнява полетите целия сезон, знаейки, че туристическите оператори плащат на „Алма тур“. А сега програмата е към края си, последните полети се изпълняват за сметка на предварително внесени депозити, тоест текущи плащания повече няма да има – няма какво да се чака. Точното време за шумен финал, за да се опитат да изстискат парите, получени от „Алма тур“ през лятото", каза още Тюрина.

Тя припомни, че Bulgaria Air не за първи път „демонстрира нечистоплътност“ и посочи като пример случаят от миналата година с новосибирската фирма „Акрис“.

От своя страна вестник „Российская газета“ пише под заглавие „Почивка до понеделник“, че не е известно колко ще продължи принудителният отпуск на руснаците, които не могат да излетят от Бургас и Варна заради спора между Bulgaria Air и „Алма тур“.

Изданието припомня, че скандалът избухна в петък, когато авиопревозвачът отмени три полета от Бургас и Варна за Москва и Санкт Петербург.

Решението беше обяснено с това, че туроператорът дължи 5 милиона долара и чартерите няма да се изпълняват, докато парите не бъдат платени. Компанията туроператор обаче твърдеше, че е платила навреме и сега е принуждавана втори път да плаща билетите, пише руското издание.

В резултат на последвалата масова отмяна на полети в събота вечерта на летищата във Варна и Бургас се натрупаха почти 1000 души, сред които и много деца.

Някои си купиха отново билети за връщане, но онези, които не разполагаха със средства, бяха принудени да останат в България. Чест прави на руските дипломати и собствениците на българските хотели, че всички руснаци безплатно бяха настанени в хотели и им Бяха раздадени вода и храна, пише още вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
7
 
8
 
! Отговори
знаещ преди 12 години
Алматур е руска агенция регистрирана в България. Офисът и се намира в Руския културен център. Шантажът е от руска, а не от българска страна.България Еър не е получила пари за билети и е нормално да не лети. Аз ако дам на комшията 10 лв., това означава ли, че в магазина мога да си взема сирене без пари
89
4
 
6
 
! Отговори
Яко преди 12 години
Кой ни би по главите да си слагаме министър на транспорта със име Московски...
88
2
 
9
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
да си в руски самолет е равно да карш изтребител по време на война.много опасно
87
7
 
4
 
! Отговори
кп преди 12 години
Следващия сезон ще изкарате по малко пари от *** и ще *** по малко рускини, защото сте много умни
86
3
 
10
 
! Отговори
миротворец преди 12 години
Крайно време беше да се разбере, че ситуацията с българския бизнес въобще не е добра, днес гърми туризма , а утре цялата страна! Трябваше да има подпомагане от страна на държавата за частния бизнес, но нали всичко е пералня, никой не се интересува и ако днес е Алма тур, утре може да сме ние, но друго е да си строим МОЛ след МОЛ, а икономиката кучета я яли.........
85
7
 
11
 
! Отговори
ДО 74 преди 12 години
Не че нещо, но имиджът ни на туристическа дестинация се крепи именно на тези "алкохолици", и ако спрат да идват - просто трябва да отпишем този отрасъл! За по-платежоспособни клиенти още дълго време само ще си мечтаем. Платежоспособни клиенти няма да дойдат в държава, в която по всяко време (дори и посред бял ден) има вероятност да те ограбят, пребият, блъснат с кола от някое камикадзе и т.н. Ние няма какво да предложим на платежоспособните клиенти, следователно не сме дорасли за тях!
84
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като много знаят, защо не пратиха самолет за си прибере гражданите, а Бойко се излага с държавен самолет да им ги кара - пас ке подмазва и лиже!
83
3
 
8
 
! Отговори
Хитлер преди 12 години
руските самолети са опасни
82
3
 
2
 
! Отговори
ЗА 81 преди 12 години
НАДУВАЙ
81
6
 
4
 
! Отговори
Брей преди 12 години
Дали са виновни всички държави по света заради една некоректна фирма? В петък пътувах Бурса- София и чакахме в самолета повече от час ,седнали и готови ,заради руските туристи... Първоначално дива паника ,че самолета е развален и после разбрахме за какво става въпрос. Другите държави им спряха полетите ,ама само ние сме им виновни на Русия... Че даже и за наша сметка им ги връщаме..
80
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руснаците нямат думата тук!
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Няма съмнение, че акцията е била планирана. Bulgaria Air не спря неплатените полети нито в началото, нито в средата на лятото, а изпълнява полетите целия сезон, знаейки, че туристическите оператори плащат на Алма тур. А сега програмата е към края си, последните полети се изпълняват за сметка на предварително внесени депозити, тоест текущи плащания повече няма да има няма какво да се чака. Точното време за шумен финал, за да се опитат да изстискат парите, получени от Алма тур през лятото"
78
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не изключвам варианта ***, които са руски агенти, да са се опитали да слалъпят някакъв междудържавен скандал и черен пиар за България. Затова и Бойко побърза да тушира нещата, изпращайки самолета.
77
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРАВИ СА РУСНАЦИТЕ
76
2
 
6
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
голяма работа
75
4
 
17
 
! Отговори
до Жоро преди 12 години
абе, момче балканско, като ще се правим на европейци трябва да знаем, че клиентът винаги е прав и не е длъжен да седи три дена на летището, докато ***-бизнесмени се разберат. най-ми е кеф че има и финландски групи и нека да познаем, дали догодина *** ще е включен в туристическите дестинации на финландците.
74
1
 
16
 
! Отговори
$ преди 12 години
Никой не работи без пари! Естествено,че щом от Алма тур не са платили и дължат още много пари на превозвача, техните полети няма да бъдат обслужени. Много хотели също не могат да си съберат парите от Алма тур. Кой ли стои зад този туроператор???????????
73
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък се радвам че така стана колкото по-малко *** идват при нас толкова по-добре. Нашия туризъм трябва да спре да разчита на алкохолиците идващи заради евтиния алкохол а да се концентрира върху по-платежоспособни клиенти. Руснаците винаги са били и винаги ще си останат ***
72
1
 
9
 
! Отговори
Алма Тур преди 12 години
Проблемите на Алма Тур идват от това, че компанията инвестира яко в парцели и хотели по време на строиелния бум 2004-2008г и се нагълта с доста кредити, които се затруднява да обслужва. Фалитът е неизбежен, но *** са в подобна ситуация с огромни дългове към банките. При тях нещата не са толкова трагични засега.
71
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руснаците са прави да недоволстват,две български фирми си го мерят на кой по-голям а руснаците рекетирани, а има и финландци също останали без превоз. Прецакваме две държави докато си ги мерим а чужденците са длъжни да ни гледат бай-Ганьовйщината.