Клиентите на „Алма Тур“ няма да летят за чужбина с „България Ер“

Българите в Гърция и Турция обаче ще бъдат върнати на 24 септември
Обновена: 20 сеп 2011 18:29 | 20 сеп 2011 18:25,
35
Клиентите на „Алма Тур“ няма да летят за чужбина с „България Ер“
Снимка: архив Булфото

Всички български граждани, които се намират в момента в чужбина чрез туроператора „Алма Тур“, ще бъдат върнати на 24 септември в България с полети на „България Ер“. Става въпрос за 183 български граждани, намиращи се в Гърция и Турция.

Това обяви пред журналисти заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов след днешната среща с представители на „България Ер“, туроператора „Астрал холидейз“, Комисията за защита на потребителите и браншови туристически организации.

Участниците в срещата са сформирали своеобразен кризисен щаб за решаване на проблема с българските граждани, купили почивки в чужбина чрез добилата печелна известност туристическа агенция „Алма тур“.

Планираните за 22 и 24 септември шест полета на „България Ер“ за клиенти на „Алма тур“ по дестинациите Гърция, Хърватска, Испания и Турция, се отменят, като клиентите ще си получат обратно парите.

Това съобщи собственкът на „Астрал Холидей“ Христо Галбачев, който е и член на Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

Галбачев обясни още, че за част от дестинациите си в чужбина туроператорите „Алма тур“ и „Астрал холидейз“ са наели съвместно самолети на „България Ер“. За връщането в България на клиентите на „Алма тур“, които са в Гърция и Турция, ще плати „Астрал холидейз“.

Още по темата
 В тази връзка Галбачев обясни, че тяхната чартърна програма продължава да се изпълнява в пълен обем, както е уговорено.
 

От „Алма тур“ офциално са обявили днес, че прекратяват чартърната си програма до Анталия, обяви Иво Маринов. Той допълни, че не е ясно какво ще се случи с почивките и полетите в чужбина на клиентите от България, които имат резервации за октомври и ноември.

„България Ер“ е абсолютно съпричастна с българските граждани, които се намират в момента в чужбина чрез „Алма тур“, като гарантираме, че те ще бъдат обратно превозени в България“, обяви изпълнителният директор на „България Ер“ Янко Георгиев. Той допълни, че нови превози на клиенти на „Алма тур“ няма да се извършват без заплащане.

Тристранните договори между „България Ер“, „Алма тур“ и „Астрал холидейз“ ще бъдат коригирани в двустранни само с „Астрал холидейз“, обясни още Георгиев.

Галбачев от своя страна посочи, че от нелоялните действия на „Алма тур“ ще бъдат засегнати и много други български туроператори, без да уточнява кои.

Председателят на БАТА Донка Соколова от своя страна изрази надежда, че „този много неприятен случай няма да се отрази на имиджа на българските туроператори“.

Застрахователната компания на „Алма тур“ „Армеец“ ще изпълни задълженията си по застрахователния договор, който е сключен в съответствие с международната практика, съобщи изпълнителният директор на дружеството Цветанка Крумова.

Крумова поясни, че засегнатите клиенти на „Алма тур“, които не са могли да осъществят почивките си в чужбина, първо ще трябва да се обърнат за връщане на парите си към туроператора и в случай, че оттам откажат, след представяне на необходимите документи, средствата им ще бъдет възстановени от застрахователя в двуседмичен срок.

„Разочарован съм от поведението на „Алма тур“. Въпреки че финансовите им затрудневия не са от вчера, те са продължили да продават туристически пакети“. Това коментира председателят на комисията за защита на потребителите Александър Масларски.

Той посочи, че на извънредно заседание на комисията, насрочено от него за късния следобяд днес, се предвижда да бъде взето решение временно да бъде забранено на „Алма тур“ да предлага туристически продукт до изясняване на финансовото й положение.
 

Масларски допълни, че комисията има сериозни съмнения за нелоялна търговска практика от „Алма тур“, която по думите му е заблуждавала клиентите й.

Към момента туроператорът не  е подавал документи в съда за обявяване в несъстоятелност, нито негови кредитори са искали да бъде обявен фалит, каза зам. министър Иво Маринов
 

Още икономичеки новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Иво МариновАлма Тур
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
almatourfalit преди 12 години
Всички потърпевши от случая с Алма Тур нека да се обединим на: facebook/AlmaTourFalit
33
0
 
2
 
! Отговори
За Витков! преди 12 години
Цирка е пълен и повсеместен! Пита се в задачата ,на чии разноски ще се извозват всичките хора и кой допусна това да се случи!?
32
1
 
1
 
! Отговори
конспирация преди 12 години
Плевнелиеви не са пропуснали да си накупят имоти и в модерния планински курорт Банско. През годините една част от тях са прехвърлени към фирмата Плевнелиеви ООД, а други са продадени на Алма тур хотел Тамплиер. Апартаментният комплекс Тамплиер е един от първите, вдигнати в Банско.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не смениме името на държавата от България ще стане ***...а и Боко да е министър докато е жив....все пак в един момент като окрадът всичко що може трябва да погледнат и навън(това е болест и спиране няма) я към съседите или защо не и към Германия,Франция...... предвиждам Велика България.........
30
3
 
3
 
! Отговори
Тодор преди 12 години
Не знам защо вече за всичко виждате вмешателството на Бойко. Алма тур са достатъчно големи за да се съсипят сами. Освен това който и да е на мястото на България Еър щеше да си поиска парите. Не говорим за 10, 20 хиляди лева а за милиони които не се изплащат сигурно вече месеци. И авиокомпанията да сменят и правителството да сменим, ако Алма Тур са го закършили яко няма кой да ги спаси. А аз не знам да има има кредити само на документи. Няма човек който би подписал че взима пари на заем,а да не.
29
1
 
4
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
целта на *** не е да вземат името на амла тур, а офисите им в Русия, Украйна и Скандинавия - е, вече стана ясна цялата врътка... добре дошли в БГ
28
0
 
4
 
! Отговори
Гергана преди 12 години
Това не го знаех, но му звучи много логично - че ЦКБ е основен кредитор на Алма-тур. Те *** така действат, ако искат да лапнат някого - дават му кредит (на документи, не знам дали и кеш). И за да е пълна картинката и го застраховат с Армеец :)Само не знам защото позволиха толкова да й падне рейтинга на Алма Тур? после как ще й ползват името на чисто в Русия?За съжаление не мога да си представя какво трябва да се случи, че да се избавим от октопода на ***.
27
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 12 години
С бедни и смотани, но за сметка на това надути клиенти така се работи. Скъпо и нагло. Мен пък ми е гот че не си била клиент на фирмата.
26
0
 
8
 
! Отговори
ренде преди 12 години
Подлите *** мутри пак се налапаха с апетита баница. Дано им приседне и да пукнат като *** в някоя канавка.
25
2
 
14
 
! Отговори
МЕН преди 12 години
Бойко ,Цветанов смачкаха всички други групировки за да разчистят терен за *** това на всеки му е ясно вече. Лошото е че дори да го свалим *** завзеха почти всичко летища, заводи, туроператоски агенции, почти цяла Варна много силни и в Бургас, застраховките АРМЕЕЦ и какво ли не още. Не случайно бяха атакувани и Маргини и Трактори и ВИС размазаха им застрахователните дружества за да дойде Цецо ГЕЯ и Боко тъпия с ***
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ ИСКАМЕ *** !!!!!!!!!!!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Според закона, след процедура по несъстоятелност, основният дял от фирмите на "Алма тур" ще бъде придобит от най-големия кредитор на дружеството, в случая - Централна кооперативна банка. " О, ЧУДО!!!
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АБе кога ще го затварят това нещо "Алма тур". Достатъчно кофти имидж създаде...
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
няма да се учудя и Боко да има туй-онуй от БГ Ер
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако Алма тур изпълняваше задълженията си/плащаше за транспорт, хотел и хр. пакети/ и туристическите и пакети бяха добри, нямаше да се стигне до там, че да обяви фалит. Много ми е гот, не съм ползвала Алма тур, не останах доволна от цените и предлаганите от тях услуги, а служителите на Алма, с които съм контактувала бяха арогантни и нагли, може би си мислеха, че са единствените на пазара.
19
0
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
Един човек с поглед в ситуацията. Изключително правилни разсъждения, съгласен съм. Жалко е, че предложихме на целия свят цирк, който не се вижда всеки ден. Жалко за стотиците свестни и можещи хора, които до последно останаха лоялни на управители, които явно не са си заслужавали уважението и усилията.
18
1
 
11
 
! Отговори
1234 преди 12 години
Първо, уважаеми списвачи в Днес.БГ, Христо Гълбачев НЕ Е ЧЛЕН на Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), а е член на БТТА. Направете си проучването за раликата между двете организации.Второ, статията ви е лишена от какъвто и да било логически ред и изобщо, това са куп изречения, сглобени в един текст без смисъл. Кога ще се научите да ПРАВИТЕ ПРОУЧВАНЕ преди да надраскате куп недомислици?
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
цяла Варна е завзета на този принцип, а и май не само Варна, а цялата ни страна! Общо взето трябва да си КАУФЛАНД или МЕТРО, че да спиш спокойно. Или съдружие, или балтия - ако изобщо са им дали на АЛМАТА избор. Доста шум се вдига и доста планирано и нагласено изглежда. Едва ли АЛМА са цвете за мирисане и те, но все пак има и други акули.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*БАС исках да напиша
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Bас, че след обявяване на фалит на АЛМА ТУР, дружеството ще бъде изкупено на безценица от България Ер, Химимпорт или друго ***-аджийско предприятие. Това според мен си беше абсолютно преднамерен фалит, целящ завземане на 30% пазарен дял руски туристи + няколко хотела. По този начин *** ще си имат туроператор, още няколко хотела, авиопревозвач, дискотеки, ресторанти, магазини и т.н. - демек хваща се туриста от Русия и се източва от край до край само от тях.