ЕС ни отсвири за Шенген поне до февруари

Холандия и Финландия наложиха вето на решението
Обновена: 22 сеп 2011 17:59 | 22 сеп 2011 17:42,
863
ЕС ни отсвири за Шенген поне до февруари
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Eвропейският съюз отказа да приеме България и Румъния в Шенген, след като Холандия и Финландия наложиха вето на решението.

Министърът на вътрешните работи на Холандия Геерд Леер заяви в Брюксел вчера, че страната му не склонна да разглежда отново темата преди следващия доклад на Европейската комисия за борбата с организираната престъпност, който се очаква през февруари 2012 г.

"Без да имаме пълно доверие в ефективността и необратимостта на реформите в съдебната система, не можем да подкрепим влизането на България и Румъния", заяви Леер на нарочна пресконференция, след проточилото се близо четири часа заседание на вътрешните министри от ЕС в Брюксел днес.

"За нас най-важното е съдържанието, членството в Шенген не е технически, а политически въпрос. Признаваме усилията на двете правителства, но резултатите не са достатъчни. Все още има значителни недостатъци в спазването на върховенството на закона, случаи на корупция по върховете на властта и организирана престъпност в практиката на съдебната система", заяви Леер.

Той изрази загриженост от трафика на млади момичета, оръжие и наркотици през българските и румънски граници. В изявление за холандските медии министърът добави, че липсва доверие в работата на граничните служители в двете страни, чийто "хлабав контрол" може да стане причина за внос на престъпност в ЕС.

Министърът поясни, че страната му, както и Финландия са отхвърлили предложения от полското председателство на ЕС компромис за частично и поетапно влизане на двете страни, защото "можем да върнем доверието на гражданите, само ако те се убедят, че стандартите се спазват. Ние искаме да избегнем вземането на решение сега, за което ще съжаляваме, по-късно, обобщи министърът.

Той съобщи, че и други държави като Франция и Германия са изказали резерви по отношение на готовността на България, но са били склонни да преглътнат частичното членство.

Министър Леер отхвърли обвиненията от български и румънски политици, че страната е под влияние на крайни националисти. "Цялото правителство, почти целият парламент и общество стоят зад тази позиция", декларира холандецът.

Полският вътрешен министър Йежи Милер, който председателства драматичното заседание, излезе с емоционално обръщение, в което заяви, че обещанието, дадено на България и Румъния при приемането им в ЕС, да влязат в Шенген е било нарушено.

"От април ние използваме българите и румънците да охраняват външните граници на ЕС. Помагаме им, системата действа, 200 души, които не са били допуснати в ЕС, са върнати там, откъдето са дошли. Използвахме тяхната помощ, но не ги допускаме сред нас, за мен това не е европейска солидарност", заяви полският вътрешен министър.

"Днес две държави направиха невъзможно вземането на решение за Шенген. Принуден съм да направя тъжно заключение за доверието между страните членки", добави Милер. "Днес забравихме, че европейските идеи са важни", заключи той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


863
Още по темата: шенгенЕСвето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
7
 
! Отговори
Кавхане преди 12 години
я ни светни как са зависими от назе бе?
33
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако дори 10 % от коментиращите тук знаят какво е Шенген, ще си отрежа главата. Аз, дето пътувам в Европа 10 пъти годишно не се натискам особено да ни приемат, не мога да разбера разни селяни, дето по-далече от областния град през живота си не са стигали, защо се правят на много заинтересовани...Влезем ли в Шенген, за всеки престъпник, който изпуснем да влезе в ЕС, ще ни глобяват..изтрябвал ни е..
32
16
 
24
 
! Отговори
AYYYYYYYY преди 12 години
случаи на корупция по върховете на властта - КАЖЕТЕ НА НАРОДА чЕ СА МАФИОТИ.БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ МАФИЯТА
31
14
 
31
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 12 години
ХАХАХАХА КАКВО СТАНА БЕ ТИКВО ВМИРИСАНА ДОЛНОПРОБНА ГАДНА ГЕРБЕРАСТКА МАФИОТСКА ПРОДАЖНА??? КАКВО СТАНА ПИТАМ АЗ...ЕЙЙЙЙ ИМА ЛИ ОЩЕ *** КОИТО ВЯРВАТ В ТИРАНИНА БОКО БЕ,ИМА ЛИ ОЩЕ ПРОСТАЦИ КОИТО МУ ВЯРВАТ
30
6
 
10
 
! Отговори
bg преди 12 години
koi ste vie ve holandci i finlandci studeni hora- kakvo ste izmislili vie i kakvo ste dali kato nas na sveta... edni ot nai golemite u4eni koito izsmisliha komputara i kak da zapalqt vodata i mn dr koito nqma da mi stignat simvolite da pi6a 4e da ni davate veto ave ???? jalko jalko samo deto ne ni upravlqvat kadarni hora i vsi4ko ka4estveno iska da bqga ina4e 6te sme tolkova naprede jalko jalko
29
8
 
14
 
! Отговори
Разобличителя преди 12 години
Дами и Господа!Политици и Журналисти!Както всички се убедихте днес,в анализите ми още от преди няколко месеца относно Шенген,се оказах прав.Досега много рядко съм бъркал в представените от мен геополитически анализи и констатации относно световният политически живот.Положението в Евро зоната е много напечено и затова тази година ЕС не иска да натоварва допълнително своята вътрешна икономика приемайки ни нас и Румъния. Но за това съм говорил много пъти който чел,чел.Дано ултимативното изказване на външният ни министър Младенов да няма негативен ефект върху нас в последствие.За ЕС той се провали,и затова искам неговата оставка.Ако не можете да намерите човек на неговото място,то аз съм готов да поема поста. :)Впрочем не забравяйте че утре предстои събранието на ООН на което ще се реши дали да се признае Палестинският народ като независима държава. Дано това да се случи и веднъж за винаги да се даде покой на избитите палестинци.Разобличителя
28
4
 
13
 
! Отговори
Протест преди 12 години
Ние пък можем в знак на протест да спрем да пушим марихуана и да пием водка "Финландия"
27
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еми така е в Европа хората имат морал и не искат празни приказки и увъртания. Никой не иска пародия на държава.
26
11
 
34
 
! Отговори
! ! ! преди 12 години
Обичам Холандия и Финландия за това че наритаха мутрите на мутрите от ГРOБ!НЕ НА ШЕНГЕН С ченгета, с агенти на ДС, с 'подарени" апартаменти и Калинки с фалшиви дипломи.Позицията на Холандия и Финландия е в защита най-вече на самите българи. Понеже се видя, че 'реформите" на "гражданите за европейско развитие" започват и свършват с далавери, а в МВР и съда промяна просто НЯМА!!
25
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То и без това от БСП и СДС,не искат да сме в шенген,ама ся най-много те ревЪт.
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Румънците върнали няколко Тира с холандски храсталаци, ние как ще ги дупим сега.
23
17
 
37
 
! Отговори
България вън от Ш... преди 12 години
България вън от Шенген!Гарантирано от ГЕРБ!
22
3
 
29
 
! Отговори
през крив макарон преди 12 години
Има ли мутри, има ли корупция , има ли шуробаджанащина, има ли правосъдие, има ли закони, има ли правила, има ли ред... От всичко има в повече, затова Шенген го няма.
21
13
 
35
 
! Отговори
BOKO преди 12 години
Холандия и Финландия отсвириха Боко Асфалта.На мутро-милиционерите от ченгесарската Група за Експресно Разграбване на България и лично на главната МУТРА много им се иска Холандия да е виновна за своята позиция срещу България.Истината, разбира се е, че с преструвки, медийни кючеци, назначаване на приятелки в съда, купуване на апартаменти със "заеми от пенсионери" не може да се убедят европейците че България ще опази интересите им.
20
5
 
44
 
! Отговори
Луцифер преди 12 години
Е,казаха ни го - Корупция по високите етажи. Бира,апартаменти....
19
5
 
21
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 12 години
Всичко,което си е така хората са ни го казали в прав текст-язък само за перченето и надуването на мускули,себе си можем да лъжем ама хората по другити западни части на планетата даже и да не се опитваме щото ,както се видзя ни шамаросаха.Интересно след посочените причини за неприемането ни кой ще обявим за виновен-тройната коалиция и мина времето,кризата я преборихме,май пак матряла ще да е бил лош-ЛОШ ЛОШ АМА НАШ !
18
8
 
34
 
! Отговори
кавхан преди 12 години
не разбирам,какво ревете толкова ,че не сме в тъпия им шенген,аз ако съм им показвам среден пръст и излизам от ЕС и толкоз и да видите че на тях ще им е по гадно от нас :))))) те са по зависими от нас отколкото ние от тях,ама още българина не го е разбрал.
17
24
 
23
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
Ухаааа, днес червените ще *** с кеф!
16
3
 
34
 
! Отговори
Бай Димо преди 12 години
Богатите подмятат бедните както си искат. Така е било и така ще бъде. Българчета и румънци - винаги втора ръка хора. Пък който иска нека вярва, че сме "пълноправни" партньори в ЕС :)
15
6
 
34
 
! Отговори
КУБРАТ преди 12 години
голяма работа,не ни приели :)))))))))) дали ще ина с лична карта или без ми е все едно