Как да си изберем туроператор, съветва КЗП

Кои са важните стъпки, преди да се спрем на услуги
Обновена: 22 сеп 2011 08:30 | 22 сеп 2011 08:15,
39
Как да си изберем туроператор, съветва КЗП
Снимка: Архив, Булфото

Комисията за защита на потребителите (КЗП) оповести препоръки към потребителите при избор на туроператор.

Важни стъпки, които трябва да се предприемат преди избор на услугите на даден туроператор, според комисията са:

• Потребителят трябва да се увери, че туроператорът е регистриран.

• От туроператора трябва да се изисква сертификат за застраховка, която да покрие неговата отговорност за причинени вреди вследствие неразплащане със своите контрагенти, неплатежоспособност или несъстоятелност. В случай че туроператорът не предостави договор за застраховка, е разумно потребителят да се откаже от сключване на договор с него.

• Потребителите трябва да настояват туроператорът да предостави в писмен вид предварителната информация за избрания пакет.

• Потребителят да изиска от туроператора да представи документа за заплатена застрахователна премия.

При сключване на договор трябва да се изисква:

• Договорът да бъде в писмена форма.
Да бъде издаден ваучер.

• При заплащане задължително да се изисква документ за платената сума.

• Най-късно до 7 работни дни преди пътуването туроператорът трябва да предостави в писмена форма информация за името или фирмата, адреса и телефонния номер на свой представител в посещаваното място, а при липса на такъв – да посочи данни за установяване на контакт с него.

„Ако въпреки регистрацията на туроператора продължавате да изпитвате съмнения относно надеждността му, бихте могли да се свържете поотделно със всеки един от контрагентите му и да проверите дали са направени резервациите в хотелите, в които предстои да отседнете, издадени ли са билетите за транспортните средства, които е предвидено да ползвате и т.н.

Ако договорът не се изпълнява частично, на място можете да потърсите представител на туроператора или да се възползвате от телефоните, които са написани в договора.

По-подробни указания относно ползването на услугите на туроператорите и турагентите можете да прочетете в секцията „Съвети”.

През почивните дни 22 и 23 септември от 9,00 до 17,00 часа на телефона на потребителя 0700 111 22 ще отговаря дежурен експерт, който е компетентен да дава съвети относно правата на потребителите при ползването на услугите на туроператор и във връзка със ситуацията с туристите с пакети на „Алма Тур БГ”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
0
 
! Отговори
Невярващ бг преди 12 години
Не мога да разбера хората, които ги мързи да си направят сами организацията, а си дават парите на хрантутници, дето им прибират 2/3 от сумите за собствена печалба. Вече няколко лета се случва едно и също:лъгали и рекламирали едно - на практика се оказва съвсем друго, и то в негативния смисъл, разбира се, та туристите спят по градинките или в долнопробри хотели. Туроператорите са легални мошеници, смучещи от наивници, така че не ги ползвайте. Резервирайте директно в сайтовете на хотелите
36
2
 
2
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
Важни стъпки, които трябва да се предприемат преди избор на услугите на даден туроператор, според комисията са: ..................ДА ИМАШ ПАРИ В ДЖОБА
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как даЗамажемПроблемите,за да не свършим работа за 5ст.
34
2
 
8
 
! Отговори
анти-кзк преди 12 години
вие там в тази кзк, някога дали сте чели договор за тур. услуги, а?1. проблемът е в законовата рамка2. както някой вече беше писал прим. алма тур отговаря на въпросните изисквания, е и сега?3. има и по-тънки измами- прявят ви резервация - да, ама има анулационен период, в който измамника може да я анулира. поради това проверка трябва да се прави и извън анулационния период (виж закона и договора)?!- правят ви резервация - да, ама за 1 ден, а не за 10 - прим.!и т.н. и т.н
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че това се случва навсякъде туроператори да фалират. Туроператорите са един от най-рисковите бизнеси, защото марджините са им много ниски, а рисковет многоборойни. Но не би трябвало да се стига до бзумни циркове като тези. А алматур фалира защотото инвестираха в недвижими имоти с пари от заеми и сега няма с какво да плащат вноските си и отиват на кино. Пазарна икономика.
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо не избирайте в тая скапана държава ами се махайте
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това лято ходихме със сестра ми до Италия - до Венеция, после до Рим и се прибрахме. Хотели, самолетни билети и билети за влак - всичко съмо организирал съвсем САМ! НИКАКВИ туроператори, никакви организирани групи, които непрестанно охкат "ох, изморих се, ох не мога повече"... Стига да знаете елементарен английски ще се оправите сами! А и много ви моля - не носете откъснати градински цветя в ръчния багаж на борда на самолета. Или поне да не стърчат от него! Да бъдем европейци, не ***!
30
2
 
10
 
! Отговори
ееее преди 12 години
И сега какво правим - Алма Тур отговаря на всичките тези изисквания .От цялата тази история се оказа че има безплатна ПРИВАТИЗАЦИЯ за мафията .Но този скандал ще се появи когато ГЕРБ падне от власт.А сега - Морето , Планината и Въздуха са частни .Остава да се направят и пътищата и тогава ще живеем в гета.
29
2
 
21
 
! Отговори
как да изберете КЗП преди 12 години
1. Убедете се, че въпросната комисия върши някаква работа, а не само декламира лозунги докато папка от Вашите данъци!
28
2
 
10
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 12 години
Изборът е много лесен-ВСЯКАКЪВ,НО НЕ БЪЛГАРСКИ/МУТРЕНСКИ/.
27
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
130 хиляди държавни служители и накрая вместо мерки, получаваме съвети. Предлагам да съкратим държавните служители със 120 хиляди и да останат само 10 хиляди. И без това никаква работа не вършат, поне да спестим малко милиради.
26
2
 
25
 
! Отговори
разбрахте ли? преди 12 години
Трябва сами да си отглеждаме пилета,защото по магазините пилешкото го пълнят с вода. Трябва да си отглеждаме кокошки,защото яйцата които продават често са стари и с неясен произход.Трябва сами да си отглеждам прасета и овце, защото месото по магазините не отговаря на никакви стандарти а стандарта стара планина е скъп.Трябва да си правим компоти, защото по магазините плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати и няма кой да ги контролира.Трябва да искаме една камара документи от туроператорите????
25
3
 
22
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Здравейте, наскоро ми се наложи да пътувам и случайно попаднах на германски сайт, който ми продаде билет на България Еър точно 2 пъти по-евтино отколкото беше цената на гишето на летището в София! За същия полет. След като платих с кредитна карта получих имейл със потвърждение и на летището ми искаха само паспорт за идентификация. След като спестих почти 150 евро не смятам повече да ползвам услуги на български фирми посредници, които ми предлагат двойно по-скъпа услуга!Компанията се казва Оподо.
24
2
 
9
 
! Отговори
oho преди 12 години
Вместо да пишат глупави статии от КЗП да проверят как така се получи, че повечето хора няма да получат застраховка от Армеец
23
2
 
20
 
! Отговори
Зиг преди 12 години
Аз съм си туроператор. Като ми трябва полет - намирам си. Като ми трябва хотел - намирам си. Като ми трябва организация - правя си я. И като нещо не ми хареса - променям го в движение. И досега оплаквания нямам.
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами многооого просто е, не използвайте услугите на никакви туроператори...
21
3
 
16
 
! Отговори
globetrotter преди 12 години
Аз въобще не виждам смисъла от туроператорите. Винаги си правя сам програмата и пътувам накъдето си пожелая. Защо трябва да плащам купища пари на някакви тунеядци, а после да ме водят като учителки за ръка и да ми казват в колко да стана и в колко да закусвам?!?!
20
2
 
12
 
! Отговори
БТК преди 12 години
Ако направите по-горе изброеното,тя отпуската ви е свършила и сте изхабили сума нерви.
19
3
 
13
 
! Отговори
БТК преди 12 години
Eдин съвет ще ви дам,а който иска да ме слуша!Влизате в чужди сайтове с чужди оператори!Организирате си почивката с полет от(Франкдурт,Париж,Рим .... ) купувате си и един билет до един от изброените градове и ще знаете,че:1. Пакетите (хотел + храна) по-евтини от тези в БГ и ще компенсират закупуването на допълнителния билет.2. полетите са сигурни и не ги отменят!Ако вали сняг компаниите си плащат за почистване на пистите!3. няма шанс да отидете до хотела,той да е пълен и да ви местят в друг
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При наличието на интернет и телефон, посмъртно не можеш ме набута в "организирана екскурзия". За последно си организирахме няколко дена в Атина онлайн. Вярно, излезна по-скъпо, но пък нямахме грам проблем. Е, и не е толкова лесно, колкото да разгледаш една брошура и да посетиш един офис. Евтиното е скъпо, са казали по-умните.