Верига супермаркети мами за пилешки бутчета

Били холандски, но на етикета пишело, че са от България
28 сеп 2011 11:40,
62
Верига супермаркети мами за пилешки бутчета
Снимка: архив, Булфото

Комисията за защита на потребителите забрани на „Кауфланд България" да заблуждава потребителите, като им предлага холандски охладени пилешки бутчета, които представя за български. Това съобщиха от комисията.

В търговския обект върху допълнително залепен етикет пред стоката за страна на произход е посочена България, а върху етикетите на опаковката с цената за всяка отделна разфасовка има етикет, който сочи за доставчик фирмата „Пилко ЕООД”.

Информацията за българския произход на пилешките бутчета оказва влияние върху потребителя да ги предпочете пред тези на конкурентни фирми.

Тя оставя впечатлението, че стоката е прясна, а транспортът от Холандия изисква време и специални условия на съхранение.

В хода на проверката инспекторите са установили, че в обекта няма налични охладени пилешки бутчета с български произход, което води до извода, че поставянето на заблуждаващата информация е търсен ефект, а не неволно объркване от страна на продавач-консултантите.

Към момента на проверката в обекта е имало 20 кашона с охладени пилешки бутчета от Холандия с общо тегло 200 кг.

За да привлече потребители, търговецът е разпространил рекламна брошура, с която информира за промоция на охладени пилешки бутчета с 40% намаление.

Според информацията на сайта на фирмата всяка седмица брошурата достига до над 1 милион български семейства в цялата страна и това определя рекламната кампания като мащабна.

Проверката е извършена съвместно с представители на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
36
 
! Отговори
Ivan преди 12 години
Браво за реакцията и констатациите. Само не се разбира, като са ги хванали в нарушение, ще има ли санцкия - поне глоба. И то сериозна, за такава голяма верига, би следвало глобата да бъде според стойността на хванатата в нарушение стока х 1000. Щото не се знае колко тона такива бутчета са вече изядени и съответно фирмата е реализирала печалба. Дано има и други проверки, защото е пълно с нарушения във всички вериги.
1
3
 
21
 
! Отговори
леле преди 12 години
И в моето семейство обичат бутчета. Които изключително рядко купувам. В САЩ не ги консумират и ги продават по страни като нашата В бутчетата се насъбират всички отрови и антибиотици с които се е хранило пилето. От цялото месо на пилето ,те са най- натъпкани с отрова. И готварски предавания да гледате ,ще видите че готвят бялото (сухо за нас) месо , а не бутчетата.