Все повече българи се самонаемат в Белгия

Този статут им дава право на социални помощи
Обновена: 30 сеп 2011 10:36 | 30 сеп 2011 10:35, Елка Василева
7
Все повече българи се самонаемат в Белгия

Броят на българите и румънците, регистрирани в Белгия като самонаети, е нараснал 50 пъти за последните 10 години. Това съобщава тази сутрин вестник "Либр Белжик", като се позовава на данни от изследване на Фламандската федерация на средната класа.

Изданието уточнява, че статутът на самонает позволява на гражданин от ЕС да получава социални помощи от приемащата държава, след като е натрупал поне три години трудов стаж в чуждата страна.

Според публикацията 42 процента от българите и румънците декларирали нулеви годишни доходи, а 21 на сто от тях заявявали, че печалбите им са над 10 000 евро на година.

По тази причина държавният секретар по въпросите на измамите в социалния сектор Карл Девлис е препоръчал отнемането възможно най-бързо на правата на тези европейци, които злоупотребяват с тях.

Докато през 2001 г. самонаетите в Белгия българи и румънци са били 275, днес броят им достига 13 600, се посочва в информацията.

Самонаетите от страните, присъединили се към ЕС след 2004 г., работят основно в сферите на строителството и промишлеността, слабо представени са в сектора на търговията и почти отсъстват от другите отрасли.

Проучването показва, че самонаетите в Белгия холандци, италианци и французи работят основно в областта на търговията, свободните професии и промишлеността. Общо 57 на сто от самоосигуряващите се чужденци са от страни от т.нар. стара Европа, като през 2001 г. техният дял е бил 78 процента.

Според статистиката "новите европейци", сред които поляци, българи и румънци, са били едва три процента от самонаетите в Белгия през 2001 г., докато сега всеки четвърти самонает произхожда от страна от Източна или Централна Европа, отбелязва БТА.

В информацията се отбелязва, че за последните години броят на самонаетите чужденци в Белгия се е повишил със 70 на сто. В Брюксел един от трима с такъв статут е чужденец, като тенденцията е всеки втори самонает в столицата да е гражданин на чужда страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Белгиясамонает
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
POVECHETO SA TURSKI ZIGANI I ZIGANI ZNAM GO KAKVO E UJAS E V GERMANIA,XOLANDIA,I FRANZIA
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Все повече българи се самонаемат в Белгия"По вероятно са ***. Тази *** ни срами навсякуде по европа.
5
0
 
3
 
! Отговори
simeon преди 12 години
taka mogat sa6to i bg firmi / darjavni , 4astni/ tam da izvar6vat deinost spored eu zakoni - v proizvodstvoto, uslugite, targoviata, transporta,kulturata,sporta...svobodno da se predlagat i da pe4elqt.kakto i v drugi eu darjavi...vse po-4esto predpriem4ivi malki i golemi bg firmi predpo4itat da rabotqt izvan bg.taka jiveqt i rabotqt v normalni darjavi, a ne v korumpirana i mafiotska strana.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изданието уточнява, че статутът на самонает позволява на гражданин от ЕС да получава социални помощи от приемащата държава, след като е натрупал поне три години трудов стаж в чуждата страна.Осигуряваш се като самонает при нулеви доходи три години и получаваш тяхната социална помощ.А познай сравнена с българска заплата как е? Капиш?
3
1
 
7
 
! Отговори
гадател преди 12 години
Опитвам да отгатна ,асьл,асьл за бьлгари ли говорите или за новите бьлгари щото и ние ги делим на НОВИ...гадая ,гадая ,ами тя работата е ясна !
2
2
 
6
 
! Отговори
hristova преди 12 години
no ima i mnogo naistina rabote6ti bulgari! i zaradi tazi *** sgan im se ograni4avat vazmojnostite, za6toto za belgiicite nie vsi4ki sme bulgari!!!!?????
1
3
 
11
 
! Отговори
BG преди 12 години
*...bulgari v Belgia...*????!!!!Vqrno ima mnogo *** sgan tam,pritejava6ta BG Pasporti!.