Спецмитничари ще разследват валутни и данъчни престъпления

Левицата упрекна ГЕРБ в симулативни мерки
Обновена: 6 окт 2011 14:37 | 6 окт 2011 11:10,
14
Спецмитничари ще разследват валутни и данъчни престъпления
Рила. Снимка: Архив, Булфото

Митнически инспектори ще могат да разследват и да задържат заподозрени за митнически и валутни престъпления, както и за нарушения против данъчната система.

Промените са в Закона за митниците и бяха приети днес на второ четене от народните представители.

Според текста разследващ митнически инспектор е служител с висше юридическо образование, който не е обвиняем, подсъдим или осъждан за умишлено престъпление от общ характер.

Той ще извършва разследване по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. На спецмитничарите няма да се възлагат други дейности, освен разследване на престъпления.

Според измененията тези инспектори могат да задържат нарушители, но за не повече от 24 часа. Задържането ще се налага, ако има данни за търговия с акцизни стоки без бандерол, както и при контрабанда на стоки.

Митническите органи ще могат да разследват и задържат за престъпления, извършвани чрез нарушаване на правилата за транзитен превоз и за нарушаване на режима, под който са поставени валутните ценности.

В компетенцията на разследващите митничари ще са още укриване на данъчни задължения в големи размери и неправомерно получаване на крупни парични суми от държавния бюджет.

Още по темата

За всяко задържано лице ще се издава заповед за задържане от митническия орган, ограничил правото на свободно придвижване.

Когато е необходимо, задържаният ще се настанява в обособени места в структурите на МВР, за което също се изисква заповед.

Текстът, свързан с новите правомощия на митничарите, предизвика дебат в пленарната зала.

Според Румен Петков от левицата с промените правителството симулира пред европейските си партньори, че се въвеждат радикални мерки за борба с контрабандата, които обаче няма да са ефективни.

“И преди е било предлагано въвеждането на митническото разследване, но не в този абсурден вид”, каза Петков.
По думите му арестът си е арест, той не е административен и когато се извършва, трябва да има мотиви и основания за него.

Бившият вътрешен министър Михаил Миков обяви, че няма правно основание да се въвежда митническото задържане. Освен това според него в митниците няма капацитет за това.

Менда Стоянова (ГЕРБ) отговори на упреците, че задържането ще се решава по административен ред и митничарите не получават правомощия по Наказателно-процесуалния кодекс.

По думите й, ако 24-часово задържане не е достатъчно, митничарите могат да се обърнат към прокурор и тогава полицаите трябва да се заемат със случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в цял свят има митническо разследване, но тук "умните" червени глави го премахнахапрез 2005 год., защо ли ?
13
0
 
0
 
! Отговори
Кайзер Созе преди 12 години
В тая *** държава всички искат да са милиционери, но не за друго а просто за да могат да притесняват хората около себе си безнаказано, а на тях никой да не им "скача". Пък ако може покрай "правомощията" да пада и някакъв лев - супер...
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А това е новият принос към теорията на правото - арест, който е административен. Т.е. ограничаването на свободата на лицата може да се прави от служители, които нямат наказателноправни пълномощия... А след месец-два и затвор ще може да се постановява без съд и присъда, само като административна мярка.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако могат да направят частна полиция, ще го направят. Въобще не ги е срам. Нямат грам съвест пред народа.
10
1
 
5
 
! Отговори
kk преди 12 години
Браво!Айде сега цялото ръководство начело с Танов да станат разследващи,като лица "вещи" в контрабандата и прането на пари!"Фашисти,Цайси" и... вся ***....
9
0
 
3
 
! Отговори
djeina преди 12 години
Ураааааааааа!!!:))))
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всеки държавен служител става и полицай
7
0
 
11
 
! Отговори
въпрос преди 12 години
А до сега защо не ги разследваха ?
6
3
 
10
 
! Отговори
селянин преди 12 години
Тези червени капацуни защо вместо да ръсят простотии не обяснят ,че по тяхно време имаше митнически дознатели и после същите бяха ликвидирани премахнати от закона.
5
0
 
10
 
! Отговори
frugo преди 12 години
по времето на Емил Димитров цъфнаха Цайса, Марадоната, Шперплата, Фашиста, Шушумигата ... итн.
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много има да се чисти от митниците,колко са бедни тия митничари с мерцедеси,джипове и палати.Единствения човек който може да спре корупцията в митници е ЕМИЛ ДИМИТРОВ,но човека го махнаха тогава
3
1
 
16
 
! Отговори
13 преди 12 години
Още едни излишни пари за дублиране на функции!Както досега - когато заловят някого в нарушение,полицаите си го прибират!АБСОЛЮТНО БЕЗСМИСЛЕНА СТРУКТУРА!ВЪЗМУТЕНА СЪМ!!!
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вместо да се борим с корупцията, я увеличаваме.
1
2
 
24
 
! Отговори
ЧЕСТЕН!!! преди 12 години
И сега инспектори и контрольори в Държавата колкото искаш !Но партийните назначения продължават и ефекта пак ще е НУЛА! Горко на нас долу!