Хотелиерите – без данък за мъртвия сезон според нов закон

Законът за туризма ще бъде внесен в НС следващата година
Обновена: 13 окт 2011 23:17 | 13 окт 2011 23:17,
7
Хотелиерите – без данък за мъртвия сезон според нов закон
Снимка: Архив, Булфото

 Хотелиерите да не плащат туристически данък за периода, през който сезонните обекти не работят, предвижда новият закон за туризма, който се очаква да се внесе за разглеждане в парламента следващата година.

Това заяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов на организираното в Смолян VIII международно туристическо изложение "Планините на България".

В проекта за нов закон за туризма има възможност хотелиерите да обявяват пред общината и данъчната служба периода, през който сезонният обект няма да работи, така че през това време да не се начислява туристически данък, обясни Маринов.

Според представители на туристическия бизнес в Родопите проблемът с туристическия данък е изключително сериозен за хотелиерите от районите за селски и алтернативен туризъм, където средната годишна заетост на легловата база е 5-10 процента.

Според сегашните изисквания тези хотели плащат туристически данък за минимум 30 на сто заетост, което е за сметка на собствениците, посочиха от хотелиерските сдружения.

Българската туристическа организация ще бъде националният орган за маркетинг и реклама според новия закон, посочи Мария Иванова, директор на дирекция "Туристическа политика" в МИЕТ.

В законопроекта е предвидено като нов момент и въвеждането на туристически райони и организации за тяхното управление. Броят и териториалният обхват на районите ще се утвърди от министерството след разработване на концепция за туристическо райониране.

В новия закон ще бъдат завишени праговете, които в момента съществуват по отношение на застраховката "отговорност на туроператор", посочи Мария Иванова. По нейните думи сегашният праг от 200 хил. лв. за максимален размер на обезщетението ще бъде увеличен "в пъти", съобщава БТА.

Няма как да предвидим каквито и да било механизми да се избегне чисто фирмената несъстоятелност, но когато това се случи, проектът предвижда да има адекватна реакция на туроператора пред застрахователя, обясни Иванова.

Туристическото изложение в Смолян продължава до 15 октомври. На щандовете на експозицията "Планините на България" са представени водещите ни зимни курорти Боровец, Банско, Пампорово и Чепеларе, хотелиери, туроператори, общини със зимен туризъм и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
КУРорт преди 12 години
Правилно под снимката пише АРХИВ , понеже толкова зеленина няма никъде в български курорт. Само бетон и хотели на по 15 етажа, между хотелите паркинги или кръчми ,по улиците повръщащи англичанки, по алеите *** ***,плажа 20 метра широк като най-отзад са тоалетните, после барове с музика 120 децибела, после чадъри и шезлонги от по 20 лева до морето, а там има джетове и тръбата от тоалетната на барчето. Ако това не те убие, някоя насмъркана местна мутра ще го стори вечерта в дискотеката
6
1
 
6
 
! Отговори
ор преди 12 години
Българският народ няма пари! Оборотите на фирмите от реалният сектор са ниски, не стигат само да се платят постоянните разходи: ток,вода,отопление,осигуровки и заплати! Бизнесът фалира, а те се загрижили, само за хотелиерите! А останалите? Примерно заведенията за хранене, извън курортите, са практически фалирари! Те, перманентно, непрекъснато практически не работят!
5
1
 
3
 
! Отговори
xaide de преди 12 години
za iq cmetka xotelierite bez danak? CTOGA POGLED KAM OLIGARCITE,CTIGA I TO ZA CMETKA NA BEDNITE RABOTE6TI.KAK CE CTRIOI XOTEL.ZA VCEKI XOTEL E OGLEDALO NA LIPCATA NA DARJAVNOCT-korypzionna cxema-yzakonena kakto c tozi novopledlojen zakon.TYRICTI4ECKA MAFIQ,c CILNO DEPYTATCKO LOBI.REZIL ZA TYRIZMA V BG.MNOGO ZAGRIJENI ZA PE4ALBATA NA XOTILIERITE,za cMETKA NA IMIDJA NA BG.D O K O G A???????
4
3
 
9
 
! Отговори
снимката? преди 12 години
снимката май не е от България, тъй като като че ли не остана никъде толкова зеленина по морето, или е правена преди 15 години.
3
3
 
7
 
! Отговори
Фен от Село преди 12 години
Абсурдните и *** закони за данъците никой не ги спазва но хотелиерите живеят стрес от проверяващите рушветополучатели!
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То кой ти плаща данъци, сигурно хотелите им се водят 'временни постройки' Виж Киро *** 20 години не е плащал данъци, обаче не се самосезирали понеже нямало престъпление (?!?!) и за това никой не го потърсил как ще построиш 8 къщи и купиш 10 апартамента златни без 1 лев доходи. Ама престъпление и политически/прокурорски/МВР чадър няма над него ми каза БОКО и аз му вЕрвам...
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Хотелиерите да не плащат туристически данък за периода, през който сезонните обекти не работят"И аз не искам да плащам данъци събота и неделя!