Празник на авиацията и Военновъздушните сили

На днешния ден през 1912 г. самолетът се превръща в бойна машина
Обновена: 16 окт 2011 08:13 | 16 окт 2011 08:13,
59
Празник на авиацията и Военновъздушните сили
Снимка: Архив, Булфото

Днес авиацията и българските Военновъздушни сили отбелязват своя празник. Датата 16 октомври се отбелязва като техен празник с разпореждане на Министерския съвет от 1963 година.

На този ден през 1912 г. пилотът Радул Милков – командир на Първо аеропланно отделение, и наблюдателят Продан Таракчиев превръщат самолета в бойна машина, като извършват първата в света бомбардировка от въздуха.

Това става по време на Балканската война, когато български войски са обсадили Одринската крепост, смятана от цяла Европа за непревземаема.

Към 9,30 часа подпоручиците Милков и Таракчиев излитат със самолет "Албатрос" и се насочват към Одрин. Те оглеждат по време на полета турските позиции и за първи път във военната история хвърлят от самолета ръчни гранати над гара Караагач.

Този полет е исторически, макар да продължава час и половина – освен бомбардиране на противника е осъществено и първото в света военновъздушно разузнаване.

Организационното изграждане на българското въздухоплаване започва през 1903 година. Създадената тогава Команда по балонно дело през 1906 г. прераства в бойно подразделение към железопътната дружина под името "Въздухоплавателно отделение".

През 1911 г. правителството взима решение за подготовка на летци и аеромеханици в чужбина и за купуване на самолети, в резултат на което през 1912 г. България вече има своя въздушна армада.

В наши дни в рамките на Стратегията за национална сигурност сред функциите на ВВС са сдържащи, отбранителни, за поддържане на мира и сигурността, хуманитарни, спасителни.

Главната мисия на ВВС е да гарантират въздушния суверенитет и сигурност на страната и съвместно с останалите видове въоръжени сили да защитават териториалната й цялост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ево, и другите неверници. Освен записаните в ком. 56 международни признания, могат да се посочат и още. И то от онова време, а не от днешните "историци", изопачаващи фактите, по принципа на Гьобелс, че една лъжа, казана 1000 пъти, започва да се приема като истина. Има многобройни признания за българския принос. Наша грешка е, че не ги изтъкваме и хора като вас не ги знаят. А вероятно няма къде и да прочетат, че има такива. Прекалено ни падна самочувствието и вече вземаме за чиста монета всяка глупост, идваща от Европа.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Румен е напълно прав. Италианското "първенство" се "открива" постфактум. И за него няма никакви реални документи и доказателства от самия ден на "историческата" бомбардировка. Българският пилот, участник в Балканската война Радул Милков води полемика с италиански историци като Джузепе Мормино, изобличавайки ги в куп неточности и откровени лъжи. Както относно италианските "подвизи", така и относно фактите за българската авиация, на кото пилотът ни е бил пряк свидетел и участник. Много несъответствия, тотално разминаване във фактите съществуват и между Мормино и по-късни публикации по въпроса, като тези на французина Едмон Пети. Разминават се дати, марки самолети, измислят се несъществуващи полети, пилоти и самолети и т.н., което подлага на основателно съмнение всички изнесени факти. Още повече, че да тях няма потвърждение от времето на твърдяните италиански полети и бомбардировки. Защо ли, ако е имало такова световно новаторство. Защо не са го документирали както правят българите? Изобщо обстоятелствата говорят за неистинност на такива твърдения. И както по онова време така и след това през годините много световни медии признават българското първенство по този въпрос, като вестник Л, Аеро , Париж 4.12.1912 г. : Балканската война е първият опит за бомбардиране отгоре; в. Новости Загреб : ноемри 1912: Първата и най-голяма слава принадлежи на българското въздухоплаване, понеже то първо употреби аеропланни бомби; бр. 286 1913 г. Първият човек, който е бомбардирал от въздуха се казва българският поручик Радул Милков, който през 1912 г. е бомбардирал Одрин. Българската армия тогава е имала най-силната авиация на Балканите и т.н., същото казват френския в. Екселсиор ( Париж, 20.08.1939г), Европа-прес (20. 09.1940г, София-Берлин), в. Людове Новини (Прага 1. 11 1939г.), английското Въздушно илюстровано списание (Лондон, март 1972г.) и т.н, и т.н. Така че има достатъчно международно признание българският авиационен приоритет от онова време. Приоритет, напълно доказан с български и международни свидетели и снимки, както се полага за такъв исторически полет и нововъведение. Затова по-добре да четем, преди да посочваме недоказани факти, макар и раздувани от някои късни автори, имащи интерес от изопачаване на истината. Особено за факти, касаещи българските приноси в световната история, била тя и военна. Доказаната истина е в българската, а недоказаните твърдения не са факти, а белетристика в която всеки може да се упражнява. За да се знае истината обаче, тя непрекъснато трябва да се отстоява и посочват фактите, което не се прави достатъчно категорично от българските институции не само по този въпрос. Но това е друга тема.
46
1
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,1. Българите наистина са използвали самолета като оръжие ПЪРВИ!!!2. По време на балканската война турците са имали 30 (тридесет) самолета, но имали само 3 (трима) пилота, но за техен срам - летели само когато е тихо и има слънце3. За съжаление на италианския капитан Джулио Гавоти, той се сетил, че е хвърлил ръчна граната едва след като целия свят научил за БЪЛГАРСКАТА БОМБАРДИРОВКА и за НЕГОВ СРАМ ЛЪЖЕ!!! Да не говорим, че никой нито е чул нито е видял бомбата му- Ръчните гранати се самовзривяват след 5-6 секунди, а за това време в свободен полен изминават около 80-100 метра.- Самият той твърди, че е летял на около 500 метра, та ЛЪЖАТА И СРАМА МУ СА ГОЛЕМИ!!!Бомбардировката на Одрин на 16 Октомври 1912, е НАИСТИНА ПЪРВАТА И Е ИЗВЪРШЕНА с използване на специализирани боеприпаси, да пехотни гранати, НО - специално модифицирани от Симеон Петров за хвърляне от въздуха - снабдени СА С УДАРЕН ДЕТОНАТОР и Х-образна опашка, за устойчив полет!!!
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя "сайт" определено НЕ Е бг
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А СЕГА КАТО АНЮ ИСКАТ ДА СЪСИПВАТ И ПРОДАДАТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ! ВСЕКИ КОЙТО ГЛАСУВА ЗА ГЕРБ САМ ЩЕ СЕ ЧУДИ КАКВО Е НАПРАВИЛ !! ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ .. (А НИЕ ЯВНО ЗАТЪПЯВАМЕ ПРОГРЕСИВНО)
43
2
 
4
 
! Отговори
SS преди 12 години
Ало модетата ?Вие сте големи !Как оставяте турското знаме под ника ?
42
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 12 години
Ало , *** !Вие сте големи !Как оставяте турското знаме под ника !
41
2
 
7
 
! Отговори
Дядя Коля преди 12 години
До Осаман и Ястреб Вие двамата побързайте да си вземете парите от агента на Доган, защото скоро отново ще лъска наровете по затворите, а вие елате да ви дам 100 лева за еднопосочни билети до Истанбул и колкото ви останат си купете по едно килимче и фалшиви камъчета от Мека и почвайте да си блъскате челата и да молите алаха ви да ви прости, че сте яли свинско месо. Да ама той не прощава на помаци като бас и право в АДА ***. Не забравяите, че сте 630 години назад от останалите.
40
6
 
3
 
! Отговори
овньо преди 12 години
Всъщност няколко месеца по-рано италианци използват първи самолет в бойни действия. А и не смятам, че поредната изобретателност спрямо това да убиваш хора, трябва да е празник.
39
3
 
5
 
! Отговори
До чурулик Кольо преди 12 години
През 1911 спагета прави първи разузнавателен полет .
38
1
 
6
 
! Отговори
MiG-25 преди 12 години
Поздравления към момчетата от авиацията !Дано броят на излитанията е равен на броя на кацанията .Успех момчета !
37
10
 
2
 
! Отговори
ВИванов преди 12 години
"На днешния ден през 1912 г. самолетът се превръща в бойна машина"И това е повод за празник!?Егати сбъркания свят :(
36
5
 
7
 
! Отговори
Кольо преди 12 години
За съжаление исторически първата бомбардировка в света е извършена от италианския капитан Джулио Гавоти на 1 Ноември 1911 по време на Италиано-Турската война. Само че тогава той е хвърлил стандартна ръчна пехотна граната. Бомбартидовката на Одрин на 16 Октомври 1912 всъщност е втората, но първата с използване на специализирани авиационни боеприпаси (пак пехотни гранати, ама специално модифицирани от капитан Симеон Петров за хвърляне от въздуха - снабдени с ударен детонатор и Х-образна опашка)
35
1
 
3
 
! Отговори
до valentin преди 12 години
на в тоя "сайт" им е позволено всичко-ЗАЩО ЛИ
34
6
 
4
 
! Отговори
ъх преди 12 години
За това трябва да четем само чужди източници. В тях е събрана само чиста и дестилирана истина и обективност. Това ти византийци,англичани, французи, сърби, гърци, турци. От тях трябва да черпим историята си, а не да си измисляме някакви сказки, които да се преподават в училище. Те въобще не използват похвати от типа, да прикрият някой неудобен факт за себе си, да се помъчат да събудят патриотизма и пр. Дестилирана работа ви казвам.
33
1
 
5
 
! Отговори
ъх преди 12 години
Иначе измислено е робството, баташкото клане, както казахте, перущица и тя, Кочо въобще не съществува - Вазов си го е измислил, всъщност нито сърбите сме били при съединението, нито през балканската сме свършили нещо, а бе с една дума цялата ни история е измислена, даже и македонците ни се смеят ( е тук трябва да си признаем, че в историята ни има някои изкривени неща, малко патриотизъм е вкаран, малко поглед от собствена страна)
32
2
 
5
 
! Отговори
ъх преди 12 години
И както съм казвал, ние може да сме забравили идеите на Левски обаче те пък тези на Ататюрк хептен са ги забатачили в 9та глуха. Мене даже мъничко ме е срам като започнем да се пъчим с Левски, ама се чудя те с какви очи го кичат навсякъде. Ххх.
31
2
 
8
 
! Отговори
ъх преди 12 години
храни и пои. Типично за турците в България. Двуличници и подлизурковци, все реват, все се тюхкат, правят се на много добряци, пък тайничко си плюят по България, българите и се пръскат по шефовете, онанирайки над идеите за пантюркизъм.
30
2
 
7
 
! Отговори
ъх преди 12 години
Едно петно ще остане върху българското революционно движение и Руско-турската война от 1877 станала за нас Освободителна. Трябвало е явно да се последва гръцкия модел и зелките да се изрежат едно хубаво та да не се видят по нашите земи повече. Ама не, ние нали сме си добряци хора оставили сме ги да си живуркат за да може сега наследниците им да плюят по българите докато в същото време българска земя ги
29
2
 
10
 
! Отговори
ъх преди 12 години
Еее. Османе. *** е България, ама викаш друго си е у майка Туркия да си пазаруваш зарзават и някой да се взриви до теб. Кеф, кеф ти казвам. Българите може да сме известни с ***, *** или по-скоро ние си го правим нарицателно използвайки алековия герой, ама друго си е мюсюлманите да са известни с "Аллах акбар", последвано от бум.