Решено: Глоби за работници без трудов договор

Въпросът сега е в какъв размер да са санкциите
7 ное 2011 19:02,
166
Решено: Глоби за работници без трудов договор
Колко да ти вземат от минималната работна заплата? Снимка: Булфото

Да се въведат глоби за служители и работници, които работят без трудови договори, решиха синдикати, работодатели и правителство.

Социалните партньори обаче не се споразумяха в какъв размер да са санкциите за некоректните работници и къде да отиват събраните средства.

Според Божидар Данев от Българската стопанска камара (БСК) партньорите спорели за това дали глобата да бъде определен процент от заплатата, или да е в размер от 20 до 300 лв.

Ако се наложи такава "широка" санкция обаче, ще се създадат условия за корупция, смята Данев.

От БСК предлагат и събраните от такси и глоби средства да отиват в републиканския бюджет, а оттам да се разпределят според конкретните нужди.

КНСБ предлага глобата да е в размер на 10% от минималната работна заплата, а според КТ "Подкрепа" наказанието трябва да е обвързано с пропуснатите осигурителни ползи.

Така според предложението на Константин Тренчев работникът ще се наказва "формално", защото санкциите от глоби да се събират в социален фонд, а парите от него постъпват в НОИ като осигуровки.

Още по темата

Крайното решение по размера на глобите предстои да бъде взето на следващи заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

До сряда правителството ще бъде готово с предложението си за увеличение на пенсиите, което ще се разгледа най-вероятно на следващата среща между работодатели, синдикати и правителство на 15 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
13
 
! Отговори
Работодател преди 12 години
Мачкай гнидите Бойко не стига че ще ги викам на работа да ми работят ами и договор ще им правя каква наглост направо ги глобявай ко и договор ще им искаш те отде ще го вземат
20
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
След като държавата съкрати навремето много работници и после не си мръдна пръста да подпомогне частния бизнес /почтения/, както разбрахме че дори в Либия е помагала, не и влиза в работата кой какво получава и как, стига да не нарушава закона, лишавайки се от трудов стаж, за да изкара пари за да плаща и без това зверските сметки и такси
19
0
 
21
 
! Отговори
Мина преди 12 години
Колко много работодатели има които наемат работници без договор и това е от години, никой не им търси сметка, защото повечето от фирмите са на депотати, общински съветници и т.н.т. Но нали е по лесно да глобят простия работник, който отива на тази работа от няма и къде, а и не ги зъдържат повече от 3 месеца освобождават ги и други наемат и даже и не им плащат, ето това е нашата политика и това много добре го знаят всички.
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това не са синдикати а МАФИЯ,щом подкрепят такова нещо.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И как ще ме уловят ,че съм без договор говедата след като аз ще си направя пас,а и работодателя ми също?Сега духайте супата милиционеро *** с назначените точно от вас псевдо капиталисти.Ако не знаете исровете кокалите на мърдохай да ви обясни по добре за псевдо борбата между труда и капитала.Не ми е нужна никаква пенсия след като ще ме пенсионират на 65 години ,а средната продължителност на живота при мъжете е 74 години.
16
0
 
28
 
! Отговори
Риба Меч преди 12 години
Законите в България решават проблемите по един от трите начина:- забраняваме проблема и въвеждаме глоба- прехвъляме отговорността за решаването на проблема "от болната глава на здравата"- въвеждаме глоба за "здравата глава", понеже тя няма да се справи с решаването на проблемаНие българите явно сме големи мазохисти, щом търпим такива тикви....
15
0
 
39
 
! Отговори
решено ?!?!?! преди 12 години
Да се въведат глоби за служители и работници, които работят без трудови договори, решиха синдикати, работодатели и правителство........ работодатели.....искат глоби за служители и работници, които работят без трудови договори...А може ли работник сам да започне работа, без знането на работодателя ?НЕ МОЖЕ.А да си поиска договор и ако не му дадат, а няла друг а възможност да се издържа - да започне ли работа БЕЗ ДОГОВОР ? Ше започне - гладен не се седи, а ако има и семейство - просто е в капан.Е, кой да бъде наказан и то с двете глоби за работодател и за изнудване на работник ?Кой ??????
14
1
 
26
 
! Отговори
БАЩА ВИ преди 12 години
Повечето хора , пишещи коментари тука са *** маймуни ! Хората , работещи без трудови договори или чакат да им бъде пуснат или просто такава е "офертата" , ако ме разбирате...И как така , глобата ще бъде от 20 до 300лв ? Тези , които искат това да влезне в сила , нека се замислят , че минималната заплата няма 300лева ! Ако искат да глобяват , да глобяват с по 2 - 10 лева , защото българина с по толкова живее на ден ! На всички желаещи това да влезне в сила им пожелавам да ги глобят !!!!!!!!
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами ко се чудите решиха синдикати правителствво и работодатели ам ак ще иде един работник при шефа си да го уволни задето не му е дал договап я да се скриват тия
12
2
 
37
 
! Отговори
Заслужаваме си го ! преди 12 години
Съдраха и деветата кожа от бедните ...Всички управляващи досега налагаха ГЕНОЦИД над народа ни.Днешните обаче бият всички досегашни !!!Само така !!! Давайте !!! Глоби, актове, данъци, акцизи, мита, налози, такси .... Мачкайте българина !Да не вземете да вдигнете пенсиите и заплатите, ей !!!
11
1
 
26
 
! Отговори
бойко педала преди 12 години
Аз предлагам направо всички Българи да ги извозим в камери и да ги унищовим като нация..Няма какво да си играем вече.Направо да е закриваме тая държава и да е оставим на ***,Турците и ПРЕДАТЕЛИТЕ от ГРОБ.....
10
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз предлагам като се хване работник без трудов договор да се санкционира с 200 000 лева и автоматично да бъде задължен да работи без пари на този работодател докато не си заработи 200 000 лв. То вече срама нямате бе хора. Извадете ни и въздуха от дробовете дето дишаме. През турско робство май сме живели по-добре !
9
11
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 12 години
Мачкай Бойко комуназите без договор ще ми работят говедата ми да си направят договори аз ли да им правя вземи им парите.
8
0
 
24
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Абсолютно. Инспекцията по труда не върши никаква работа за защита на работниците, а синдикатите са направо комични. Хората знаят, че не трябва да работят без трудов договор, но глада е по-силен. В последните години се наблюдава *** антисоциалната политика.
7
13
 
2
 
! Отговори
valeria преди 12 години
Trqbva da se globqvat , za6toto samo taka 6te se spre tazi praktika
6
1
 
30
 
! Отговори
Helzo преди 12 години
Прекрасно. Само после да не се чешете по въшливите глави защо безработицата е 50 процента. ***!!!!!
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бе я да се разкарат говедата ,те ли ми плащат ,че ***?Който плаща той поръчва музиката ***.Нали това искахте?
4
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
по-тъпо решение не бях чувал
3
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мачкай бойко,мачкай!Скоро народа тебе ще те смачка като гнида!
2
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие ще ги глобявате, глобявате, ама те ще избегат в чужбина и тогава няма да може да ги глобявате. А няма да има и кой да ви работи.