Пациенти в стрес, масово не искат да се оперират

Лекари се оплакаха, че срещу тях се вихри кампания
Обновена: 3 дек 2011 08:44 | 2 дек 2011 19:00,
300
Пациенти в стрес, масово не искат да се оперират
Снимка: архив, Reuters

Болни се страхуват да се лекуват заради кампания срещу медицинското съсловие, оплакаха се лекари и директори на болници. Те призоваха възникналата обществена психоза да спре.

"Пациентите са в стрес и масово отказват да бъдат оперирани, да се ползва упойка, а бременни се страхуват от предстоящите си раждания. Това е вредно за цялото общество и няма държава, в която да съществува подобна ситуация", коментира проф. Милан Миланов от  "Пирогов".

Председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов съобщи, че имал информация за три жени, които отказали животоспасяващо лечение, след като прочели как бременна жена е била грешно интубирана.

"Във всяка болница има смъртни случаи, като в тези с повече от 300 легла всеки ден умират 8-15 пациенти", каза шефът на ВМА ген. Стоян Тонев.

По думите му проблемът е в стара апаратура или липса на добра апаратура в болниците, а изборът на екип, който трябва да правят пациентите, е дискриминационен акт и обида за лекарите.

Специалистите са категорични, че основният проблем е сгрешената здравна реформа, липса на връзка между доболнична и болнична помощ и липса на адекватно финансиране.

Всяка болница прави анализ на дейността си, включително и за смъртните случаи, настъпили в нея. Целта е да не се допускат нови, каза проф. Генчо Начев, директор на болница "Св.Екатерина".

Според него когато обстановката е напрегната, винаги трябва да се намери някой, който да изпусне парата, и обикновено най-невинният опира пешкира.

"Нещо подобно се случва в последните дни", коментира той.

Още по темата

"Случват се грешки, лошото е, когато грешката е умишлена или причинена от некомпетентност”", коментира д-р Райчинов. Той увери, че при доказани грешки виновните ще бъдат наказани, и поиска лекарите да не бъдат предварително набеждавани за "убийци".

Все още не са готови експертизите за смъртните случаи на четирите родилки през последния месец в болниците "Шейново" и "Св.София", съобщи проф.Тодор Чернев, председател на Дружеството по акушерство и гинекология.

По думите му при най-малкото усложнение родилки от цялата страна идват за лечение в големите столични болници.

"Всекидневно идват при мен треперещи жени, които трябва да родят до края на годината или до няколко месеца. Това е психоза, която не трябва да се допуска, това се отразява върху развитието на плода, върху работата на акушер-гинеколозите в цялата страна", посочи проф. Чернев.

От началото на тази година досега у нас са починали 6 родилки. Статистиката на Световната здравна организация сочи, че смъртността у нас е 13 жени на 100 000 раждания. За сравнение във Великобритания е 12 на 100 000, във Франция – 8 на 100 000, в Гърция 2 на 100 000, в Австрия и Белгия – 5 на 100 000, в САЩ – 24 на 100 000.

От началото на 2011 г. прокуратурата е образувала 16 000 проверки срещу болници и лекари, от които 104 са преминали в досъдебно производство.

"За последните 2 години са произнесени 5 присъди за отнемане на лекарски права за период от 1 до 3 години",  уточни д-р Райчинов.

Според лекарите подалият оставка директор на болница "Шейново" д-р Иван Костов е станал изкупителна жертва. Ген. Тонев вече му е предложил работа във ВМА.

По повод призива на премиера Бойко Борисов лекарите да си направят курбан проф. Милан Миланов го призова да отиде в "Пирогов" и да види колко некролози на лекари има.

"Такъв курбан даваме! Да дойде да види некролозите на вратата на "Пирогов", отсече Миланов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още по темата: лекарипациенти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
0
 
2
 
! Отговори
честно ли? преди 12 години
Моето Лекарско Величие дели хората на две категории:1-та болни и здрави2. та - добри и лоши
289
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
че охраната на болницата какви са - в сравнение с Твое Лекарско величие имам предвид - простаци.
288
1
 
5
 
! Отговори
до 296 преди 12 години
Честно ли да си кажа?Викам охраната на болницата!Просто с простаци не влизам в конфронтация!
287
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
292, ти към простака как искаш да се държи човек, да му се усмихва и на Ви ли да му говори
286
1
 
7
 
! Отговори
не справедливо преди 12 години
Миндо ,просто не е така. В Живота е като с огледало - вежлив ли си - и към теб ще са .Към мен никога лекар или сетра не са били груби.
285
2
 
5
 
! Отговори
mindo преди 12 години
Към СВЕСТНИТЕ лекари четяши тука СКЪПИ ПИЯТЕЛИ, знам че е обидно някой да ви класифицира по начин, който не е приемлив. Моля ви, приемете недоверието на хората като заболяване(предизвикано от една ш.ибана част от вашите колеги) и ги лекувайте от него. Моите извинения и почитания към вас. Нямам думи да изразя чистата си омраза към останалите...
284
7
 
3
 
! Отговори
mindo преди 12 години
20 години обикаляне по болници и лекари - само един онкохирург и един ортопед се държаха като хора!!! Не са медиите тези които настрийват хората срещу лекарите, а тяхната собствена арогантност и алчност!
283
5
 
4
 
! Отговори
291пост преди 12 години
Ако си лекар не би се държал така към пациентите.А ако все пак си - тогава вината за лошото отношение към лекарите е и твоя, осмен че е и на медиите!
282
7
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 12 години
Слушай ме добре, ***! Винаги си добре дошъл да ми вземеш пръстчетата и зъбчетата. Да не останеш изненадан обаче, ако аз ти взема бъбречетата. Не стига че те лекувам теб и родата ти, че ви дишам смрадта, а вие най-вероятно не си плащате здравните осигуровки, че взимам смешна заплата срещу цялата тая гадост, а ти си позволяваш да ме заплашваш. Полуграмотен ***, вероятно с психически отклонения, пишещ само с главни букви. Ще ти разплача фамилията. Щом ти така и аз така!
281
0
 
6
 
! Отговори
ER_Dr преди 12 години
289, извинявайте, ама още през 1998/99, когато се разглеждаха проектите за законите за лечебните заведения, съсловните организации и здравното осигуряване (по които общо взето се работи и сега), повтаряхме до прегракване, че така НЯМА да стане. То се казва веднаж, два пъти, пет пъти, пък накрая омръзва.
280
7
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Съгласна съм,че медиите прекалиха,ама и докторите чак сега ревнаха и се заоправдаваха със системата.Докато тихо и мирно източваха касата им беше удобно!Докато си взимаха паричките за избор на екип без пациента да избира - беше добре!Тихо беше!Сега не е и олеле!
279
3
 
10
 
! Отговори
13 преди 12 години
Съгласна съм, че срещу лекарите се води ЦЕЛЕНАСОЧЕНА кампания!Навсякъде и винаги са умирали хора, сега всеки случай се превръща във водеща НОВИНА! И медиите имат вина, но...на тях им се ПЛАЩА, сигурна съм! Аз съм бивша медицинска сестра и искам да ви кажа - когато се почувствате зле - отидете на лекар, а не - минути, преди да ви прилошее! Здравето е преди всичко ЛИЧНА отговорност на всеки!Уважавайге нашите лекари, защото ЗАСЛУЖАВАТ!!!
278
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първо - що е корупция?!Второ - да си платиш за свършена услуга - корупция ли е?
277
0
 
6
 
! Отговори
до 284 преди 12 години
Голяма заслуга лекарите да са корумпирани имат и такива като теб, дето им дават пари на ръка, по собствена инициатива, да има какво да ядат, пък после се възмущават колко корумпирани били лекарите. Скотска държава, ей, няма като нея с толкова *** народ.
276
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Убийците в бяло започнаха да се притесняват, че ще им секнат подкупите, които вземат от пациентите си.
275
8
 
3
 
! Отговори
dmx преди 12 години
Неприятната истина е, че много от лекарите са ужасно деградирали. Здравната система е нещо ужасяващо. Аз се оперирах и то с "връзки" + пари на ръка, по моя инициатива защото все нещо трябва да ядат тия лекари. Моят извод е: грубиянщина, некомпетентност, липса на информация, правене на ***. Това с пари и връзки. Правете си извода да отиде някой пенсионер. Ми по добре да си направи харакири. Вижте пак заглавието на статията. Що така? Те хората да не са ***.
274
2
 
10
 
! Отговори
до 281 преди 12 години
Благодаря за чудесната притчаПоздрав за бургаските лекари . Преди много години и мен д-р Томов в неврохирургията на Булгаската б-ца ме спаси.Благодаря му от все сърце!
273
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да чехите го направиха,Словакия го направи сега е ред на българските лекари и екипите на спешна помощ да го направят-то се видя че хората са неблагодарни а ние очакваме тяхната подкрепа,не сме народ а мърща!!!
272
5
 
6
 
! Отговори
Потърпевш преди 12 години
Хей, хей,не разбирам кой какво се опитва да изкаже,знам само едно - и двамата ми най-близки роднини ги оперираха по 2 и 3 пъти, и за петте операции лично платих исканата сума на проф. Б...., и на края се оказа, че просто е рязнато и зашито. Само да се вземат парите.Имам ЯМР - 8 бр., където всичко се вижда, по дати, часове и т.н.Не казвам, че всички доктори са такива - но има много предпоставки за корупция, много!А...да не ви разказвам и за корупцията в погребалното дело..че и там яко..!
271
0
 
7
 
! Отговори
до поставилите преди 12 години
минусите на 277 и 278аргументи нямате ли? или кураж поне ?!