Откриха неформално ски сезона на Витоша

Очакваните протести срещу “Витоша ски” АД не се състояха
Обновена: 26 дек 2011 16:58 | 26 дек 2011 16:56, Елка Василева
11
Откриха неформално ски сезона на Витоша
Снимка: Архив БТА

Любители на зимните спортове организираха неофициално откриване на ски-сезона на Витоша. Очакваните протести срещу "Витоша ски" АД не се състояха, но лифтовете и влековете остават спрени, съобщи БНР.

Компанията отказа да пусне ски съоръженията в планината с обяснението, че новият закон за горите изисква всеки лифт и влек да се експлоатира само след учреден сервитут.

Според природозащитниците фирмата цели промяна в Закона за горите, която да позволи изграждане на съоръжения без промяна предназначението на територията и без изключване на земята от горския фонд. Затова компанията умишлено не пуска лифтовете.

Въпреки това хората се радваха на добрата снежна покривка и мекото време, като условията за каране на ски и сноуборд са прекрасни.

Невъзможността да се използва лифтът обаче доведе до тежък трафик и проблеми с паркирането, като паркингът преди хижа "Алеко" не бе достатъчен и хората спираха автомобилите си по пътя.

Причината да не работят съоръженията на Витоша е, че под натиска на коалиция "За да остане природа в България" през месец април влезе в сила нов Закон за горите. Бяха подменени единствено текстовете, които засягат развитието на туризма в българските планини. Извършените поправки между първо и второ четене на законопроекта, одобрен и внесен от Министерски съвет, се отразяват негативно на Витоша като туристическа и ски дестинация, твърдят от "Витоша ски".

По повод конфликта между природозащитниците и фирмата екоминистърът Нона Караджова коментира, че ведомството й и нормативната уредба не пречат съществуващите писти и въжени линии на Витоша да работят. Според нея фирмата не пуска съоръженията, защото настоява за промени в Закона за горите, отхвърлени миналата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Витоша ски АД
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Скиор преди 12 години
Целта на наглеца Цеко Минев е да ликвидира другите развиващи дейност фирми на Алеко - главно Мотен, но и още няколко скиучилища. Въпреки, че миналия сезон им откъсна главите до кръста с картите за лифтовете на скиучителите на общо основание, но пак много кинти останаха при тях, а Цеко ги иска! Ако успее да изрита Мотен, ще лапне две сгради, в т.ч. хижа Алеко, плюс децата на цяла София. Да припомня, че цената за 5 дневно скиучилище миналия сезон подгони 150 лв. без харана, екипировка и лифтове!
9
1
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 12 години
Добре започва зимата тази година. Горе има повече сняг от колкото за цялата 2011. Конкретно за витоша говоря. Да го променят закона и да си изпълнят проекта. Предвижда да се изгради супер модерна база. Е няма как да стане без инвестиции и инвеститора да не иска да има печалба и то голяма. Няма нищо лошо в това. Хубавото е че в 99% от проекта е върху съществуващата база. Дано да се случват нещата по-бързо, това го чакаме вче 4ри години.
8
0
 
4
 
! Отговори
Янко преди 12 години
А тия Витоша Ски дали са нагли? Докато прибираха тлъстите пачки за карти за лифта им беше добре а сега бързо спряха всичко, наглеци и тарикати колкото искаш в таз държава...
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това пък къде го има - частна фирма да "настоява за промени в Закона за горите, отхвърлени миналата година"?! Ей, "Витоша ски", елате да ми цункате дупето, смешковцииии!!!
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** наглярите, заради тия смешковци и в Боровец дигнаха цените, щото я няма конкуренцията на Витоша ... като не искат да пускат лифтовете да им вземат правата и да ги дадат на друг да стопанисва лифтовете
5
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ех, софиянци, софиянци - да ви имам проблемите!
4
1
 
13
 
! Отговори
:) преди 12 години
Мисля, че зад цялата работа стоят някакви италиански фирми :D Аз и доста от приятелите ми тази година ще ходим да караме в Италия - даже излиза по-евтино, а качеството на услугите е несравнимо. Съветвам ви да направите същото, заебете ги тея Боровец и Пампорово и Витоша :)
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Витоша Ски са най най-големи балъци с Боро-спорт! Такива условия има за ски и нищо неправят, а Боровец със старанията им за поддържане на пистите и лифтове от каменната са направо за бесилото !
2
0
 
8
 
! Отговори
ski преди 12 години
da go ..... vitosha ski i vie ot saita
1
4
 
9
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
Още няколко години такива зими и ще ми се спускате, да не казвам по какво!!!