Митрополитите прочетоха досиетата си - не се извиниха

Кирил и Йоаникий са с чиста съвест – не били доносници
Обновена: 24 яну 2012 09:40 | 23 яну 2012 22:11, Бойчо Попов
71
Митрополитите прочетоха досиетата си - не се извиниха
Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Снимка: Impact Press Group

Двама митрополити - Кирил и Йоаникий, са били днес в сградата на Комисията по досиетата, за да прочетат документите от бившата Държавна сигурност за самите себе си, предаде bTV.

“Няма за какво да се извинявам. Аз не съм извършил нищо лошо – никого не съм обидил, никого не съм...Аз съм служил на Българската православна църква", заяви Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Според bTV той е чел досието си в продължение на около час и половина.

Още по темата

“Не съм изпълнявал нищо друго, освен по съвест задълженията си към църквата", увери Кирил. Запитан как точно е служил, като агент ли, владиката отново каза: "Не, като клирик на Църквата. Отричам, че съм изпълнявал някакви заповеди там в изпълнение на когото и да било, освен на Светия синод. Послушание към Светия синод съм имал само".

Йоаникий според архивите е бил агент Кирилиевич. Той обаче също заяви, че съвестта му е чиста и не е давал нито подписи, нито доноси.

Темата за членове на висшия клир с досиета е била обсъждана и на редовното заседание на Светия синод днес, но след неговия край православната църква запази пълно мълчание по въпроса.

На него свещеници от така наречения в миналото "алтернативен синод" са поискали нов Църковно-народен събор да освободи владиците с агентурно минало. Възванието към православните българи е подписано от отец Инокентий.

Миналата седмица комисията по досиетата обяви, че 11 от общо 15 владици от Светия синод имат агентурно минало. Без досиета са само патриарх Максим и митрополитите Гавриил, Николай и Амбросий.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Молитва преди 12 години
За нашия български народ, за правителството и за христолюбивото ни войнство на Господа да се помолим. За да му помага Бог и да покори под нозете му всеки враг и противник на Господа да се помолим.
59
1
 
1
 
! Отговори
Мислим преди 12 години
Мислим, мислим, "Мислете". А ти не мислиш ли, че дори и да е така, то това няма никаква връзка с настоящето? По тази логика да оставим всички слуги на тоталитарния строй да ръководят пожизнено ли? Тяхното време отмина и е време да отиват във вечната забрава, далече от какъвто и да е обществен живот. Не може да си и срещу, и с народа. Направили са своя избор, заложили са на губеща карта и е време просто да изчезнат, за съжаление с добро.
58
2
 
1
 
! Отговори
да ги прогоним! преди 12 години
Хитрий 62, точно тези мъдри балкански прозрения как единствено посветени като теб виждат далаверата и конспирацията крепят гнусната ДС *** вече 22 години като господари в сянка на държавата. Да си мълчим и траем, нали? Ставаш адвокат на дявола, приятелю (другарю).
57
1
 
1
 
! Отговори
МИСЛЕТЕ преди 12 години
Както не можеше през соца да се стане директор на завод, така не можеше и да се издигнеш в църквата. Дори се учудвам, че е имало няколко владици, които са били "пропуснати". Много често такива са се съгласявали да бъдат заведени под графа "агенти", за да бъдат оставени на мира. А и ако не са се съгласили, кариера в йерархията щяха да видят през крив макарон.
56
1
 
3
 
! Отговори
да ги прогоним! преди 12 години
Бъдете презрени, долни изчадия от Д(ругари на) С(атаната)! Прошка получават само разкаялите се, а не гордите и жестоки предатели на вярата.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какви сте баламурници! Всяка хватка на властимеющите подлеци ви хвърля на земята! Тоя номер с досиетата е чист трик на същата БКП, КДС или ДС или както искайте го наричайте това изчадие! Отново целта е дестабилизиране на Църквата и придобиване на власт и влияние в нея и то със същите стари методи на коминтерна! Оставете владиците намира! Не са свет, но други нямаме. Подли душици искат да придобият власт, пари и постове, покрай тия разкрития!
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че къде се е чуло или видяло, комунист да си признае грешките?
53
0
 
4
 
! Отговори
неам думи преди 12 години
Това, което фанариотите не можаха да постигнат да ликвидират Българската Патриаршия е на път да го постигне Червения КаДеСарски т.н. Св. Синод . Вече много епархии в чужбина са решили да преминат към Вселенския Патриарх , защото ченгето , което се бара за епископ за Западна Европа и Америка е написало 27тома доноси за миряните си . Ако Синода не се очисти от тази *** ще започнат и тук такива искания !!! ПОЗОР!!!
52
0
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
до 57 - цитат на ЛЕВСКИ "който ни освободи , той ще ни пороби "- СССР ни наложи тоталитарният режим - комунизма от азиатски тип !Власт - БКП ; "държавата" беше БКП. Умишлено се изопачава историята от близкото минало !
51
0
 
7
 
! Отговори
Сеирджия преди 12 години
Някой да ме светне кой от разкритите досега доносници не се гордее със службата си на родината, умишлено смесвайки понятията родина и БКП.
50
1
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
до 54- не съм "лъжец" - СВИДЕТЕЛ СЪМ НА ВСИЧКИ СЪБИТИЯ ОТ 1944 година !А за "долните " ти думи, нека възпитанието ти възнесе с лекота в небесата колкото ти тежи "мисълта"
49
1
 
4
 
! Отговори
Академик преди 12 години
Не е бил, но за да бъдеш преподавател във ВУЗ се искаше благословията на ЦК на БКП. И Сендов не е бил член на БКП, но й служеше по-вярно от много правоверни комунисти.
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей ФАШИСТ ди си долен лъжец!Иван Костов никога не е бил член на любимата ти партия БКП!
47
2
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
не са страшни черковните служители , опасни са тези комунисти , хвърлили си партийните книжки и станали "демократи"- примери много , Иван Костов , Петър Стоянов, Бойко Борисов , Ахмед Доган, Росен Плевнелиев и още знайни и не знайни бивши членове на БКП !
46
0
 
7
 
! Отговори
М-р Х преди 12 години
не си прав. една част от митрополитите са просто МНОГО млади за да имат досиета (Николай май е около 38 г.) преди 20 години е бил 17-18 годишен, кой ще се занимава да го вербува. Що се отнася до Дядо Максим има възможностиА - изчисетено му е картончетоБ - действащ агент е (на действащите не им се показва картончето)За останалите . Нека Господ ги съди. те може и да не вярват в него, но на оня свят ще трябва да му се представят.
45
3
 
8
 
! Отговори
Do 33 преди 12 години
Кириле, ти ли си?И недей да ни казваш какво е правила ДС в Македония, защото преди това великия вожд Г.Димитров е продал Македония, под заповедите на Москва.Хайде стига комунистическа пропаганда.А тези митрополити показват всичко друго, но не и смиреност и разкаяние, каквото ги учи нашия Бог.
44
8
 
5
 
! Отговори
Един Гет преди 12 години
Уважаеми редактори на Днес БГ обръщам се към вас с една молба..Моля Ви спрете да сеете разкол и омраза сред Българската Православна Църква една от последните светини на България..Вие нямате право да съдите тези хора за делата им има кой да ги съди..Докога брат ще напада брата си по един или друг начин?Къде другаде по света видяхте и чухте за подобна омраза и мерзост?Спрете тези публикаций защото вредите и на самите себе си чрез тях..
43
3
 
3
 
! Отговори
поп-педераст преди 12 години
Да им го нахакам на папасите смотани! *** мръсни!
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какво е мнението на партия атака по отношение на комунистическите доносници в Българската църква?Някой чул ли е за тяхното мнение?
41
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Гади ми се от комунистически доносници-и явни(осветени),и скрити(сенчести)!Да живее свободна България!