Бит арестант осъди България за полицейско насилие

Държавата плаща 10 хил. евро на мъжа, осъден на доживотен затвор
Обновена: 25 яну 2012 15:47 | 25 яну 2012 15:18,
76
Бит арестант осъди България за полицейско насилие
Снимка: архив, Булфото

Европейският съд по правата на човека в Страсбург за пореден път осъди България за полицейско насилие. 36-годишният варненец Йордан Петров осъди държавата заради това, че е бит по време на полицейско задържане и в следствен арест, а впоследствие е осъден въз основа на доказателства, изтръгнати с насилие.

България трябва да плати 10 000 евро неимуществени вреди на жалбоподателя и 6 650 евро разноски по делото.

Петров е задържан през януари 2001 г. първоначално в Габрово, а впоследствие е прехвърлен във Варна, по подозрение в смъртоносно прострелване на полицай няколко дни по-рано.

Според доклада на директора на регионалната дирекция на полицията в Габрово той не е оказал съпротива при ареста и не е бил въоръжен. Петров твърди, че в полицейското управление във Варна служителите са го изправили с лице, опряно на стената, широко разкрачен с белезници на ръцете. В това положение той е държан дълго време, докато накрая припаднал.

На пода полицаите започнали да го удрят и ритат, като искали да подпише самопризнания, че е прострелял техния колега, че се е занимавал с въоръжени грабежи и че е участвал в убийство. Впоследствие той е бил ритан и удрян в главата и от служители на следствения арест във Варна, където е бил преместен на следващия ден.

По време на един от разпитите, докато е задържан, той прави самопризнание, че е прострелял полицая. Впоследствие е осъден на доживотен затвор без право на замяна, въпреки че частично се е отрекъл от показанията си по време на съдебния процес, заявявайки, че са били изтръгнати с насилие.

Петров подал жалба за насилието върху него до Военна прокуратура, но тя отказва да образува досъдебно производство. Мотивът е, че използваната физическа сила е законна с цел задържане на потенциално опасен заподозрян, който е отказал сътрудничество при задържането.

Жалбоподателят се оплакал също, че е бит от конвоиращите го служители три години по-късно по време на конвоирането му за едно от съдебните заседания. Той подава оплакване до Военна прокуратура и за този инцидент, но и то е отхвърлено с мотива, че силата била законно използвана за справяне с неговото агресивно поведение.

Петров, който изтърпява наказанието си във Варненския затвор, се оплаква и от материалните условия в него. Той твърди, че хигиената в затвора е на много ниско ниво, че има хлебарки и плъхове, храната е недостатъчна и с лошо качество и че в килиите няма течаща вода и тоалетна.

Европейският съд по правата на човека намира нарушение на член 3 от Европейската конвенция за правата на човека по всички оплаквания за физическо насилие от страна на полицаите, служителите на следствения арест и конвоиращите. Той изтъква, че българското правителство не е дало задоволителни обяснения за произхода на установените сериозни травми на жалбоподателя и че, дори ако се допусне, че в някои случаи е имало нужда да се използва сила, тя е била несъразмерна.

Съдът също така намира нарушение на член 3 от Конвенцията заради неадекватните разследвания на инцидентите, последвали жалбите на Йордан  Петров. Той оценява условията във Варненския затвор като унизителни и намира нарушение на член 3 от Конвенцията и по тази причина.
Според съда е нарушено и правото на мъжа на справедлив процес поради това, че Апелативният съд и Върховният касационен съд са взели предвид неговото самопризнание, изтръгнато с малтретиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вчера имаше новина, че са осъдили БГ в Страсбург за полицейско насилие, днес също. Това май започва да е ежедневие.
21
4
 
25
 
! Отговори
ФЮРЕРА преди 12 години
Повечето полицаи са престъпници в униформа ... всички калпазани и негодници от моя клас станаха милиционери и военни навремето . .
20
9
 
14
 
! Отговори
Уркото преди 12 години
Ушев за пореден път се е насрал. Били заподозрян и по този начин изтръгнали самопризнания - това говори единствено и само за невижданото ниво на некадърност сред Ушаците, които са толкова некомпетентни, че без палки и шамари не могат да пречупят заподозрян. Докато няма осъден Ушев пратен в затвора нещата няма да се подобрят
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
!!!!!!!!!!!!!!
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до тялото не е само един полицай а са повече от един като има гледам минусите. Демокрацията е за умните, честните и кадърни хора а за говедата и тиквите от полицията е комунизъм
17
4
 
3
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
15, много точен!
16
8
 
6
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
до 13Презират ги защото не работят в интерес на народа. Във повечето си действия го показват. А по случая ... не да го бият а е трябвало да го убият тоя ***. Много сте ми интересни като плюете полицията за полицейското насилие. Нима не знаете за подобно нещо - прострелване на полицай какво ще стане в америка и не само там. Просто го изтриват от лицето на земята. Ще го чакат да ми ходел в страсбург да съдел държавата ... просто няма да го има. *** долни
15
7
 
15
 
! Отговори
с. преди 12 години
Интересно кой пляка тия бесни минуси!Каква ви е гаранцията,че утре няма да ви харесат за жертва и да ви накарат да признаете нещо с бой и шутове!?Да не сме в Средновековието!?
14
4
 
7
 
! Отговори
Аз Казах! преди 12 години
Гражданите масово не притежават оръжие , недай си боже пък да се наложи да го изплозва при самозащите в имота си ... ше го спукат. В същото време полицията няма право да бие, а служителите ги е страх да пипнат пистолета, защото после ше има пак ПРАВАТА НА ЧОВЕКА, ама кой ама как ама защо , ама налагаше ли се. И ... въпроса е, от кого да се страхува този, който е решил да краде, да продава наркотици, да изнасилва, да контрабандира. От самата присъда ли ... и тях ги знаем?!?
13
7
 
17
 
! Отговори
Тялото преди 12 години
Много ми е интересно този дето ми е сложил минус на мнението че полицаите не са над закона да се аргументира.Или и той е фуражка назначена да чете мнения и да следи за дисиденти?
12
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За това, и за още много , всички в България презират милиционерите - а полиция няма, и едва ли ще има.
11
10
 
10
 
! Отговори
с. преди 12 години
Поредната свинщина!И да попитам нима показания и самопризнания изтръгнати с побой и насилие са истина!?
10
9
 
9
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
Абе мама му ... туряйте и хикса на тая държава бе какво ни мъчите. Вие половината я продадохте на турция ... туряйте хикса и кажете няма вече България и тва е.
9
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И ЗАЩО от МОИТЕ данъци трябва да се плаща за грешките на милиционерите? Не може ли тези 16000 евро да се платят от другарите дето са се забавлявали да го шамарят? От къде на къде АЗ ще плащам за техния гяволък? Искам си парите до стотинка. Всичките 16 хиляди и колко си евро да бъдат възстановени на държавата от тея ***. Да се научат другия път, че закона е за всички а не само за простосмъртните. Не може да налагаш закон чрез БЕЗЗАКОНИЕ.
8
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредните грешни пари платени от народа заради некадърното и полицейско управление на страната
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
извинявай но ние не сме цивилизовано общество
6
22
 
20
 
! Отговори
Edin преди 12 години
И сега какво? Този ще го изкарат чист като сълза? Мен ако питате малко му е бил боя!
5
7
 
33
 
! Отговори
sante_dog преди 12 години
Сега тия дето са го били да платят глобата! Защо от моя джоб?
4
7
 
15
 
! Отговори
Тялото преди 12 години
Служителите на закона не са над закона. Само едната страна на нещата е ако си превишават правомощията и трябва да бъдат наказани от началниците си.Другата страна е че с униформа, или не, нарушиш ли закона си отговаряш по същия начин като цивилен. Тоест трябва да се образува следствие и да осъдят за побой тези който са му посегнали на човека.Нека направят независима агенция която да разследва полицаи, но в нея да нямат право да работят бивши полицаи. Това ще промени нещата.
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
NE DARJAVAT PLASHTA 10 000 EVRA A NIE ,AKO POLICIQTA NE BIESHE NQMASHE DA SE PLASHTAT TEZI PARI .NO NALI NQMA POLICEISKO NASILIE V BG ..... TOVA MAI E DRUGA DARJAVA DNESHNITE MUTRI SA POLICITE