Хиляди българи изкачиха връх Шипка

Състоя се митинг по случай 134 години от Освобождението
3 мар 2012 17:09, Елка Василева
65
Хиляди българи изкачиха връх Шипка
Хиляди българи изкачиха връх Шипка. Снимка: БТА

Хиляди българи въпреки силния снеговалеж и виелицата се изкачиха днес връх Шипка, за да се поклонят пред подвига на българските опълченци и на руските воини, загинали за свободата на България.

На връх Шипка бяха дошли и децата от клуб "Родолюбие" към основното училище "Ран Босилек" в Габрово. Почетен караул станаха представители на клуб "Традиция".

Митинг по случай 134 години от Освобождението се състоя в подножието на върха.

"Изключително съм радостна и щастлива, че виждам толкова млади хора, дошли да почетат празника на българското освобождение", заяви вицепрезидентът Маргарита Попова. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, депутати, дипломати и представители на местната власт в Стара Загора и Габрово също бяха сред изкачилите историческия връх.

Пред Паметника на свободата на Шипка гостите и жители от двете страни на Балкана положиха венци и цветя на признателност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
9
 
15
 
! Отговори
antiES преди 12 години
Тези дни бе осветлен един смайващ факт от нашата история, който досега бе огласяван по никакъв повод. От публикувания в Държавен вестник през януари в далечната 1884 г. Указ 1144 става ясно, че безкористната помощ на братушките-освободители е струвала на изстрадалия български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност натези пари в злато е била точно 32,5 тона злато.Във въпросния броя на правителствената ни газета буквално четем: Ний Александър с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер(аторски). Войски, съгласно с определението на Берлинский договор.Впрочем този цитат ни отваря очите, че всъщност сме платили за окупацията, а не за освобождението си. Че имперските амбиции на Русия са съзирали в нас потенциал за раждането на нова Задунайска губерния е видно и от стр. 308 в първия том на издадената през 1954 г. в съветската страна История на България, където е отбелязано, че Царското правителство на Русия преследваше във войната с Турция завоевателни цели и използваше лозунга на една освободителна война.Все пак загиналите за свободата ни руски войничета едва ли са знаели тези подробности и вероятно наистина безкористно са оставили костите си по нашите земи. Те заслужават нашите цветя и благодарност.
9
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво се радвате бе, габровската община мисли да продаде това място на някакви араби...
8
0
 
10
 
! Отговори
??? преди 12 години
А кога България ще изкачи своя връх?
7
4
 
23
 
! Отговори
Eничари преди 12 години
Само присъствието на Цветанов и Попова, еничарите-българомразци на ГЕРБ разваля Празника !Да живее България !Долу предателите !
6
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поклон върху праха на великий български мъченик, че в днешните времена можем да си послужим с неговото име. Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр. Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и пр., са били против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаели, че нейний камшик повече боли от турския Русчук, 1-й март 1886 г.
5
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Но трябва ли да бъдем благодарни и за това, че Русия ни освободи, за да ни зароби отново нещо, което тя доказа вече от 6-ий септемврий насам? Ние сме благодарни на руский народ, който никога не ни желае злото, защото е удушен повече от нас, както бяхме в турско време, благодарни сме и на покойний император, но не и на днешното руско правителство, състоящо се от 5-6 души узурпатори. Това правителство иска да ни глътне. Не го искаме, защото то има : бесилки, Сибир, Сахалин, III отделение, тюрми, нагайки,камбани, шпиони и прочие. Ако то иска да има с нас братски и человечески съюз добре дошло. Но то иска дружбата на вълка с агнето!...
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всяко тържество на България е смърт за Русия, пишеше в един брой на Русь покойний екзалтиран славянофил Аксаков, за когото се проляха толкова сълзи в Софийското книжевно дружество. Какви са тия Крумовци, Симеоновци и Борисовци? Разве не можеше и без тях? пишеше същий тоя Аксаков на княжеската прокламация към българските солдати, в която се казваше: Вие, синове и потомци на Крума и пр. Виждате доколко е жесток бил горещий славянофил. Негова милост желаял, щото ние да се не обърщаме към нашето минало, да заместиме името на Крума, и Симеона с Иван Грозний и с Екатерина Вторая.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kakvo mi pishete za tia izmenici protejeta na amerika podlogi,bravo na naroda i na ryskite voini osvoboditeli ot agarianite prokleti da sa kolko narod sa izklali .no rysia e velika sas svoia narod i pak shte pomogne na balgarite ne tia prodajnici.
2
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Благодарности за Русия, че ни освободи от турското иго.Но днешните марионетки ни нахлузват друг ярем!
1
4
 
52
 
! Отговори
! преди 12 години
Честит празник!!! България над всичко!!!